Между 21 и 24 май в Лисабон се проведе европейският

...
Между 21 и 24 май в Лисабон се проведе европейският
Коментари Харесай

Те са нашите бъдещи космически юристи и завоюваха европейска награда

Между 21 и 24 май в Лисабон се организира европейският кръг на интернационалното съревнование по галактическо право „ Манфред Лахс “.

Отборът на Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски " е достигнал до финала на надпреварата, а българските студенти са отличени с две награди - „ Най-добри писмени отбрани “ и „ Най-добър оратор на надпреварата “.

Нашите студенти са пледирали пред едни от най-големите експерти

в областта на галактическото право - проф. Франс Фон Дер Дунк, проф. Армел Керест, както и редица експерти от Европейската Космическа Агенция (ЕКА) и Офиса по Космическите Въпроси на Организация на обединените нации.

„ Най-вълнуващият миг беше, когато излязохме да пледираме пред същите тези професори и експерти, чиито учебници и публикации бяхме чели цяла година.
 Николета Василева, Недко Радев и Светлозара Стоянова Николета Василева, Недко Радев и Светлозара Стоянова
Когато използвахме и част от техните причини, с цел да защитим позициите си по тематики като законно ли е извличането на потребни изкопаеми от галактически обекти, по кое време една хакерска атака нарушава интернационалното право, опазването на галактическата среда от нездравословни въздействия и други “, описват студентите пред Деница Георгиева за Vesti.bg.

Инициатор за сформирането на тима

е доктор Симона Спасова, която е приключила докторантура по галактическо право и сателитни връзки в Люксембург. Тя е и началник на студентите в подготовката им.

Като част от тима в интернационалното съревнование вземат присъединяване Недко Радев (специалност Право, IV курс), Николета Василева (специалност Международни връзки, III курс) и Светлозара Стоянова (специалност Право IV курс).
 Недко Радев, Николета Василева, доктор Симона Спасова и Светлозара Стоянова Недко Радев, Николета Василева, доктор Симона Спасова и Светлозара Стоянова
Това са и имената на студентите, завоювали второ място на надпреварата в Лисабон, и взели двете единствени спомагателни награди във формата, а точно - „ Най-добри писмени отбрани “ и „ Най-добър оратор на надпреварата “.

„ Mного сме признателни на Юридическия факултет на СУ, които оказаха финансова поддръжка за присъединяване и заминаването на тима. Участието в такива надпревари в действителност изисква доста време и съсредоточена подготовка.

В предходния ми университет, такива участия се признаваха и оценяваха като два обособени курса. Предвид, че тук студентите отделиха от свободното си време, в допълнение на всички наложителни занимания, които имаха в университета или на работа, съм извънредно впечатлена от ентусиазма и съзнателното им отношение. Бяха необикновен екип “, споделя доктор Симона Спасова.

За надпреварата и проблема

Състезанието „ Манфред Лахс “ е най-голямото по Космическо право в света. Провежда се от 1993г. на четири континента - Европа, Азия и Океания, Съединени американски щати и Африка, като спечелилите от континенталните кръгове се състезават на международно равнище.

Европейският кръг на надпреварата се провежда взаимно от Европейския център за галактическо право и Международния Институт по Космическо Право. Самото съревнование съставлява симулация на развой пред Международния Съд към Организация на обединените нации, като се развива в писмена и джука фаза.

Тази година въпросът визира тераформирането на планети от Слънчевата система и добива на потребни изкопаеми на Марс, както и легалността на хакерските атаки в галактическото пространство.
 Недко Радев, Николета Василева и Светлозара Стоянова Недко Радев, Николета Василева и Светлозара Стоянова
Тази година тимът на Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски " взе участие за пръв път в надпреварата „ Манфред Лахс “ и почтено показва България, достигайки до край.

За студентите обаче това не е първо присъединяване в сходен

формат. Николета Василева е част от тима на СУ в влиятелното съревнование Jessup, провело се през 2017 година във Вашингтон, Съединени американски щати, където студентите доближават рекордното за България 16-то място от над 140 тима от целия свят.

Заедно със Светлозара Стоянова Недко Радев е взел участие и в надпреварата по Международно обществено право Telders провело се в Хага през 2017 година Студентът е показал България и на Състезанието по отбрана на човешките права EHRMCC в Страсбург през май тази година.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

Четете още:

Български инженер създава ракети в компанията Space X

„ Следваща цел: Марс “ оказват помощ на дете да стане идващият български космонавт

Българчета завоюваха 11 медала на Международни олимпиади по математика и физика
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР