Между 2017 и средата на 2021 г. Комисията за търговия

...
Между 2017 и средата на 2021 г. Комисията за търговия
Коментари Харесай

Бумът на крипто лобистите

Между 2017 и средата на 2021 година Комисията за търговия с фючърси на първични материали (CFTC), американският регулатор на пазарите на деривати, беше една от организациите, които най-често обсъждаха криптото. Брайън Куинтенц, който ръководеше софтуерния комитет на комисията, беше виновен за огромна част от това, организирайки презентации за всичко - от целостта на спот пазарите на биткойн до тематиката за децентрализирано финансиране. " Изградих си репутацията на бранител на нововъведенията ", споделя Куинтенц.

През септември господин Куинтенц се причисли към Andreessen Horowitz, компания за рисков капитал и вложител в крипто стартъпи, като консултант. Брайън е единствено един от многото някогашни американски чиновници, които се стичат в бранша с криптовалути. Други включват Джей Клейтън, предходният началник на Комисията за скъпи бумаги и тържища (SEC); Брайън Брукс, който до януари водеше банковия контрол в САЩ; и Крис Джанкарло, началник на CFTC сред 2017 и 2019 година Във Англия Филип Хамънд, някогашен министър на финансите, се причисли към Copper, крипто стартъп, през октомври.
Да яхнеш вълната на регулациите
Независимо от скорошното съмнение пазарната стойност на крипто активите се е повишила 12 пъти от началото на 2020 година до 2.4 трлн. $. Някои места като Ел Салвадор се стремят да яхнат вълната, приемайки крипто, с цел да придобият известност. Други като Китай и Индия заплашиха да забранят криптовалутите. За разлика от тях регулаторите в Съединени американски щати и Европа, домът на съществена част от крипто търговията, едвам в този момент стартират да следят цифровите активи. А това от своя страна кара крипто компаниите да се опитат да насочат, в случай че не и да водят изцяло, идната вълна от регулации. " Изведнъж ", споделя Лони Маханта от Brookings Institution, мозъчен концерн във Вашингтон, лобизмът " се качи на ракета притежател ".

Потенциално в деяние могат да влязат голям брой регулации. Единият набор включва прекъсване на потреблението на крипто активи за пране на пари. През октомври интернационалната организация за битка с прането на пари Financial Action Task Force, междуправителствен орган, който дефинира световни стандарти, предложи нови правила за доставчиците на крипто услуги, в това число и във връзка с потребителските данни, които би трябвало да събират. Държавите ги ползват, само че с друга скорост. Втората област, следена от законодателите, се отнася до данъчното облагане на крипто вложенията. Някои страни ги третират като благосъстоятелност, а налозите върху финансовите облаги се дължат единствено при продажба на активи. Други ги приравняват на задгранична валута, което значи, че неосъществените облаги също се таксуват с налог.
Реклама
Третият набор от правила включва финансово контролиране: отбрана на потребителите от измами, понижаване на систематичния риск и гарантиране на лоялна конкуренция. Пазарните регулатори обмислят дали цифровите активи би трябвало да се смятат за скъпи бумаги, което да изисква откриване на информация от емитентите, или като артикули (суровини), където (по-лекото) задължение се трансферира върху тържищата, които би трябвало да предотвратяват манипулиране на пазара. Гари Генслър, ръководителят на SEC, съобщи, че желае по-строго наблюдаване на " дивия крипто запад ". Европейски Съюз приготвя правила, които принуждават крипто компаниите да търсят лицензи и да не разрешават туитовете, предопределени да манипулират пазарите. Длъжностните лица, наподобява, най-вече желаят да укротят стейблкойните, токени, които са обвързани с стандартните пари.
Как да спечелим другари
До скоро множеството крипто компании, някои от които се стремят към либертарианска химера, където блокчейн ще отстрани потребността от финансови медиатори и регулатори, не обръщаха изключително внимание на длъжностните лица. Но това се промени, когато напрежението се усили. Binance, една от огромните крипто тържища, беше обект на инспекция през лятото, като регулаторите във Англия, Германия и Япония предизвестиха, че компанията прави избрани интервенции в техните юрисдикции без съответното позволение. Друг сигнал за пробуждане пристигна през август от Съединени американски щати, когато уговорка, която изисква доста крипто компании да рапортуват транзакции на данъчните, беше вкарана в законопроекта за инфраструктура на президента Джо Байдън. Индустрията стартира контраатака.

Една част от контраофанзивата е привличането на държавни чиновници и специалисти по сходството от банките с големи заплати. Дийпали Вяс от Korn Ferry, компания за наемане на личен състав, споделя, че на висшите риск мениджъри нормално се дава обещание заплата от 600 хиляди до 2 млн. долара; някогашните високопоставени надзорници също по този начин са примамвани и с варианти за акции на стойност десетки милиони долари, които ще получават доста години. Бивш началник на американски регулатор, който в този момент е в крипто група, споделя, че прекарва доста време в срещи със законодатели и държавни чиновници.

Индустрията наема и лобисти. Въз основа на обществени документи The Economist пресмята, че крипто компаниите са похарчили към 5 млн. $ за лобиране в американския Сенат през първите девет месеца на 2021 година Около 2.5 млн. от тях са изхарчени сред юли и септември - четири пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Тези интензивности подхождат на наемането на 86 чиновници на цялостен работен ден спрямо аналога на единствено един през 2016 година Coinbase, огромна крипто борса, раздаде 625 хиляди $ на лобисти единствено през третото тримесечие. Block, крипто компания за разплащания, е похарчила повече от 1.7 млн. $ от април 2020 година до в този момент. Кампанията се разраства и в Брюксел, де факто столицата на Европейски Съюз, където промишлеността е разположила еквивалента на 52 лобисти на цялостен работен ден.
Реклама
Някои огромни компании се пробват да предотвратят по-строги правила, като вършат свои оферти: Andreessen да вземем за пример упорства за саморегулиране, до момента в който Coinbase се застъпва за нов контролен орган в промишлеността. Друг канал за въздействие идва от компании, които се сплотяват посредством търговски асоциации. Периан Боринг, която управлява Камарата на цифровата търговия, група в Съединени американски щати, която значително е формирана от крипто компании, споделя, че работата й варира от покровителство за борсово търгувани фондове с биткойни до оборване на причини, свързващи ги с криптовируси (ransomware). " Виждаме ангажираност от чиновници на доста по-високо равнище ", споделя тя.

Индустрията е спечелила и политически капитал. В Америка Blockchain Caucus в Конгреса наброява 35 депутати като членове. Синтия Лумис, сенатор от Уайоминг, получи огромна част от поддръжката си за акцията за 2026 година от лица, свързани с крипто компании. Миналия месец тя сподели, че се опълчва на преназначаването на Джером Пауъл за началник на Федералния запас поради " политическия метод на централната банка към цифровите активи ". През октомври 2020 година комисията за политически дейности към Камарата на цифровата търговия раздаде биткойни на стойност 50 $ на всеки член на Конгреса.

С бдителни регулатори фантазиите на крипто капиталистите за по-олекотено контролиране е малко евентуално да се материализират. Но рискът е, че те водят до объркващи правила. През август приемането на законопроекта за инфраструктурата беше забавено със седмица, откакто група депутати и от двете партии в Съединени американски щати възразиха против предлагането, обвързвано с криптовалутите. Законодателството, в това число и наредбата, в последна сметка бяха признати през ноември. Но нов законопроект в този момент се пробва да отслаби крипто клаузата. Наградите за прекосяване през затварящите се порти единствено ще се усилват. ■
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР