Между 2017 и 2021 г. американската икономика е нарастнала само

...
Между 2017 и 2021 г. американската икономика е нарастнала само
Коментари Харесай

Китай вече води с 6:0 в новата студена война със САЩ

Между 2017 и 2021 година американската стопанска система е нарастнала единствено със 7.3 %, до момента в който китайската е нарастнала с една четвърт – с 25.1 %, което е повече от три пъти спрямо американската. От началото на пандемията тези индикатори в интерес на Китай са още по-добри. От 2019 година китайската стопанска система е нарастала с 10.5 %, а американската с 2.1 %, т.е. пет пъти по-малко.

След като през 2014 година Китай настигна и изпревари Съединени американски щати по Брутният вътрешен продукт по паритет на покупателната дарба, през 2021 година Китай излезе преди всичко в света по благосъстоянието, с което разполага . През последните две десетилетия това благосъстояние се е утроило и няма друга страна в историята, която да е забогатявала в такива великански размери за толкоз малко време. Според отчет на американската световна консултантска компания McKinsey & Co. чистото международно благосъстояние е нарастнало от 156 трлн. дол. през 2000-та година до 514 трлн. дол. през 2020 година Невиждан по размерите си е възходът на благосъстоянието на Китай от 7 трлн. дол. през 2000 година до 120 трлн. дол. през 2020 година Китай е съдействал за повишаване съвсем с една трета на международното чисто благосъстояние. То е въплътено в недвижима благосъстоятелност, инфраструктура, машини, технологии, екипировка, интелектуална благосъстоятелност и прочие

Второ . Китай печели комерсиалната война със Съединени американски щати .

Въпреки скока на митата върху вноса от Китай за Съединени американски щати, макар обезверените опити за всевъзможни наказания и ограничавания на опциите китайците да печелят от връзките си с Америка, американският търговски недостиг удари върховете през 2021 година Дефицитът в търговията със артикули и услуги доближи до 859 милиарда дол., нараствайки с 27 % или със 168.7 милиарда дол. спрямо 2020 година При това той е резултат на първо място на търговията с Китай. Китай е внесъл през 2021 година в Съединени американски щати артикули и услуги, които са с 355.3 милиарда дол. повече, в сравнение с Съединени американски щати са изнесли в противоположната посока. От идването на власт на Байдън този недостиг в интерес на Китай непрестанно нараства, макар всички мита, наказания и ограничавания, поставяни от американското държавно управление. Съединени американски щати остават основния вносител на китайски артикули, а противоположното придвижване на американски артикули не може да компенсира този импорт. Опитите да се накара американското произвеждане да се върне назад в Съединени американски щати не дават резултати и от 1998 година насам затова от Съединени американски щати са изнесли производството си в Китай и други страни съвсем 70 000 предприятия и са изгубени над 5 млн. работни места в производството, а това внезапно усили голям брой несъгласия в американската страна, докара до засилващи се спорове и спешни процеси в неолибералната й народна власт.

Трето. Китай печели борбата с инфлацията, което му дава в допълнение преимущество и в икономическия напредък.

Инфлацията, която тресе през днешния ден целия свят удря изключително мощно американската стопанска система. През месец януари тази година тя доближи 7.5 %, което е най-ускореното повишаване от 40 години насам. В Китай - основният съперник на американците инфлацията през предишния месец е била пет пъти по-ниска – 1.5 %. Съответно и китайската стопанска система продължава да пораства доста по-бързо от американската, размествайки международните геоикономически и геополитически съотношения на силите.

В Съединени американски щати високата инфлация удря мощно огромна част от американското население, бързо намалявайки поддръжката на държавното управление на Байдън, което по последни данни не е одобрявано от 54 % от американците. Затова и спасението се търси още веднъж по-посока на въоръжаване и война. През 2021 година военните разноски на Съединени американски щати са 905 млд. дол., което ги прави не просто най-големите в света, само че по-големи в сравнение с военните разноски общо на идващите след тях седем страни, изразходващи най-вече за своите армии. Неслучайно сега Съединени американски щати разпростират гигантска осведомителна акция за война с Русия, надявайки се по този начин американските оръжейни компании да получат повече поръчки за оръжие от разнообразни страни в света, с което да се подкрепи американската стопанска система.

Четвърто . Китай се трансформира във водещата мощ в света в износа както на артикули, по този начин и на вложения, определяйки по този метод посоката на развиване на международните пазари.

От 2009 насам Китай е най-големият експортьор на артикули в света, изпреварвайки Съединени американски щати и делът на този експорт непрестанно се усилва, до момента в който Съединени американски щати вървят непрестанно обратно. Според Световната комерсиална организация през 2019 година Китай е изнесъл 12 % от стоките и услугите в света, а през 2020 година те са нараснали на 13 %, равняващи общо се на 2 трлн. 323 милиарда $. През 2021 година те още веднъж са нараснали и Китай към този момент е място, от което се изнасят 14.7 % от стоките и тяхната стойност е 2 трлн. 591 милиарда дол. Съединени американски щати мощно изостават от него със своите 8.1 % от международния експорт на артикули и услуги, равняващи се на 1 трлн. 432 милиарда дол.

Китай излезе преди всичко измежду стопанските системи в света, изпреварвайки Съединени американски щати и по експорт на вложения, трансформирайки се по този начин в мечтан сътрудник за страните от всички континенти. През 2020 година китайските директни вложения в чужбина сложиха връх от 153.71 милиарда дол., нараствайки с 12.3 % спрямо миналата година. Това са към една пета от директните задгранични вложения в света и съставляват израз на ново измерение на световната конкурентоспособност на китайската стопанска система.

Докато Съединени американски щати се трансфораха страната с максимален по безспорните си размери дълг в историята, Китай се трансформира в най-големия кредитор в света, притежавайки немалка част от дълговите бумаги на задлъжнялата американска страна. В момента Китай е преобладаваща мощ в даването на заеми от над 1 трлн. дол. за 150 страни в света, до момента в който Съединени американски щати затъват ускорено в своя дългов капан от над 30 трлн. $.

Пето. Китай печели в борбата с пандемията.

Пандемията от Covid-19 през последните две години сподели радикалните разлики в качествата на другите обществени системи да ръководят тежки рецесии и да излизат с дребни или огромни загуби от тях. В това отношение американския неолиберален капитализъм и неговата полязирана и спешна неолиберална народна власт се оказаха доста по-неефективни и несполучливи от системата на китайско ръководство. С население от близо 332 млн. души Съединени американски щати демонстрираха една от най-неспособните да се оправи с такава рецесия система. Те са преди всичко в света по брой на публично инфектирани лица – над 80 млн. души до момента, т.е. съвсем всеки четвърти американец е бил болен. Броят на умрелите от вируса наближава един милион души, а смъртността на един милион поданици на страната е 2 868 индивида.

Как е в Китай? Там при население от 1.4 милиарда души броят на инфектираните до момента е 107 512 индивида, броят на умрелите 4 366 индивида, а смъртността на 1 милион индивида е 3 души. В Китай вирусът е умъртвил 956 пъти по-малко хора на 1 милион индивида в съпоставяне със Съединени американски щати. Ръководените от ККП китайска здравна и обществена система пазят индивида 956 пъти повече от американската система на неолиберален капитализъм и спешна неолиберална народна власт, която е 956 пъти по-смъртоностна . В Съединени американски щати системата убива хората, в Китай системата избавя хората.

Шесто. Китай печели софтуерната война със Съединени американски щати.

Един от най-големите страхове в Съединени американски щати е, че Китай ще ги изпревари в софтуерно отношение, ще има доминация в технологиите на Четвъртата индустриална гражданска война и това ще бъде решаващо за заемането на мястото им като международен хегемон. Затова и те поведоха софтуерна война с Китай, пробвайки се по всевъзможен метод да лимитират неговия достъп до нови технологии, да спрат интензивността на китайските софтуерни компании на Запад, да засилват американската страна в тази сфера. Резултатите в това софтуерно измерение на новата студена война на Съединени американски щати с Китай обаче не са оптимистични за досегашния световен хегемон, задаващ посоката на развиване на света.

Преди време Владимир Путин сподели, че страната, която стартира да господства в региона на изкуствения разсъдък ще бъде отпред на света през 21 век. Затова тук точно борбата сред Съединени американски щати и Китай е изключително мощна. Какви са резултатите до момента? През 2017 година Китай одобри своя „ План за развиването на ново потомство изкуствен интелект “ с задачата да стане център на световните нововъведения и внезапно усили средствата за развиването на тази сфера, създавайки възходящо количество институти, центрове, откриватели в тази област. Броят на хората, занимаващи се с тази сфера в Китай и пишещи научни публикации в региона на изкуствения разсъдък е доста по-голям от този на Съединени американски щати. За интервала от 2012 до 2020 година китайските учени са разгласили към 240 000 университетски публикации в региона на изкуствения разсъдък, до момента в който американските откриватели са създатели на към 150 000 публикации. Такъв основен фактор за нивото на научните проучвания като цитиранията е също индикатор за това, което става в Китай. Според показателя на цитиранията на Станфордския университет през 2020 година Китай надмина Съединени американски щати по броя на цитираните публикации на негови откриватели в региона на изкуствения разсъдък.

Основната част от роботите в света през днешния ден са във фабриките на Китай. Според отчета от 2020 година на Международната асоциация по роботика за въвеждането на роботи в другите страни в света Китай има към 2.5 пъти повече роботи в своята стопанска система от Съединени американски щати и почти колкото Съединени американски щати и Европа, взети дружно.

Според някогашния основен изпълнителен шеф на Гугъл Eрик Шмид Китай е оставил Съединени американски щати надалеч обратно във възприемането на 5G технологиите. Средната скорост на евакуиране на информация в китайските интернет мрежи през третото тримесечие на 2021 година е 299 Mbps., до момента в който в Съединени американски щати тя е била повече от 4 пъти по-ниска – единствено 29.73 Mbps.Това обезпечава на китайците освен доста по-бърз интернет, само че и доста нови благоприятни условия в индустриалната и военната сфера, които Съединени американски щати още нямат.

Според проучване на Световната организация по интелектуална благосъстоятелност от 2019 година в Китай са регистрирани съвсем половината от международните патенти за нови технологии и нововъведения. За една година в Китай са патентовани 1.54 милиона нововъведения и технологии, до момента в който в Съединени американски щати те са били съвсем три пъти по-малко (597 141).

В изискванията на международен дефицит на чипове Съединени американски щати се пробват всячески да лимитират опциите на Китай в тази сфера, която е решаваща за новите цифрови технологии. Китайската страна обаче предприе ограничения за внезапно ускорение на тяхното произвеждане. Неслучайно гигантската китайска компания за произвеждане на чипове SMIC реализира рекордни облаги от 5.4 милиарда $ през 2021, което е към четили пъти повече спрямо миналата година.

Във от ден на ден посоки Китай излиза преди Съединени американски щати в борбата за това кой ще излезе напред и ще утвърждава посоката на международното развиване. Върви гигантска промяна на геополитическото и геоикономическо съответствие на силите. Това тресе и занапред ще тресе света. Ще тресе и България, която ще би трябвало да взема решение какво да прави, с цел да не се окаже още веднъж на губещата страна в геополитическата борба. Спиралата на напредък на Китай и крах на Съединени американски щати наподобява неизбежна. Светът ускорено става все по-различен и с ново геополитическо систематизиране на силите. И българските политици, и българите, които ги избират ще би трябвало да се преценяват с това.

Клуб 24 май
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР