Между 12,5% и 33% от децата у нас са с

...
Между 12,5% и 33% от децата у нас са с
Коментари Харесай

Между 12,5% и 33% от децата у нас са с гръбначно изкривяване

Между 12,5% и 33% от децата у нас са с гръбначно деформиране първа и втора степен. Това съобщи пред bTV доцент Красимира Казалъкова от отделението по физиотерапия в „ Пирогов “.

Няколко столични лечебни заведения, в това число и болница „ Пирогов “, оповестиха безвъзмездни профилактични прегледи за деца за ранно диагностициране на гръбначни аномалии.

Божидар Въльовски е на 12 години и през днешния ден беше първият му профилактичен обзор за гръбначни изкривявания. Дали всичко е наред с опорно-двигателната система? С този въпрос Божидар и татко му влизат на обзор при доцент Казалъкова.

„ Според мен тези профилактични прегледи са доста положително нещо и по този начин родителите се усещат спокойни “, изяснява бащата Мишо Въльовски.

Обездвижването е една от аргументите за гръбначните изкривявания. „ Съветът, който би дал един експерт, е постоянно раницата да се държи на двете плещи, а не на едно рамо, тъй като там към този момент изкривяването е несъмнено “, сподели доцент Красимира Казалъкова.

„ Всички знаем, че децата са много обездвижени, прекарват доста време пред компютри, телефони, в едни статични позиции “, разяснява и доцент Свилен Тодоров, която е ортопед-травматолог.

Йогата и вкъщи може да е решение за сходни проблеми, споделя Даниела Събева. „ Ние работим освен за възобновяване и отварянето на гръдния панер, а надлежно и за заздравяването на мускулите, които са в долната и горната част на гърба също “, изяснява тя.

Лекарите поучават да не се чака недоволствата да стартират.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР