Между 11 и 13 на сто се очаква да поскъпнат

...
Между 11 и 13 на сто се очаква да поскъпнат
Коментари Харесай

И туристическите услуги поскъпват заради високите сметки за ток

Между 11 и 13 на 100 се чака да нарастнат туристическите артикули и услуги поради високите сметки за ток. В взаимозависимост от това по какъв начин ще се " залюлее " пазарът, повишаването може и да е по-голямо. Това съобщи шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов, представен от Българска телеграфна агенция.

Увеличение на цените към този момент има и в някои заведения за хранене и заведения, разяснява ръководителят на Сдружението на заведенията (СЗБ) Емил Коларов.

Енергията не е главен съставен елемент в ценообразуването в туризма, само че е доста важен, добави Румен Драганов и посочи, че спомагателното оскъпяване на туристическия артикул ще пристигна и от повишението на цените на доставчиците на артикули за туризма от превоза, селското стопанство и други услуги и то в условия на рецесия за сектора.

В очакване на новите цени, в този момент се следи огромна ликвидация на почивките към Коледа и Нова година, сподели Драганов и добави, че към този момент се изчерпват местата в къщите за посетители, дребните фамилни хотели, тъй като цените са обезпечени на досегашните си нива.

Интерес към зимната отмора в България се регистрира от туристи от Англия, Ирландия, Полша и Русия. Ще се разчита и на прилежащите пазари - Македония, Гърция и Румъния, добави Драганов и уточни, че тази зима българският пазар ще е доминиращ.

Туристическият отрасъл, както и останалите промишлености, са еднообразно наранени поради покачването на цената на тока, разяснява Драганов. В момента има комплициране по какъв начин да бъдат направени цените за зимния сезон в хотелите, заведенията за хранене, услуги, картите за ски лифтовете, добави той.

Браншът поддържа предложенията на АИКБ да бъде субсидирана цената на силата с избрана сума, сподели Драганов, само че добави, че ограниченията минават и през незабавна поддръжка на приходите на консуматори, краткотрайно отлагане на заплащането на сметки за ток, както и през опцията да не бъде спирано електрозахранването при неспособност то да бъде навременно платено.

Енергийната рецесия може да бъде посрещната по-лесно от сектора, в случай че има данъчни облекчения и даване на държавна помощ за обособените компании в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз. От сектора също желаят да има цялостна бистрота за аргументите за енергийната рецесия. Трябва да има следствие и антикорупционно отношение към енергийния пазар, разяснява Драганов и добави, че е очевидно, че има компании, които имат огромен финансов интерес това да се случва тъкмо по този начин.

От туристическия отрасъл желаят да има удобства по споразуменията, които компаниите подписват с доставчиците на електрическа енергия, с цел да се знае навръх каква цена се купува.

Сред дълготрайните ограничения, които бизнесът поддържа, са: ориентиране на енергийната политика на страната към основаване на нови ВЕИ мощности и благоприятни условия за предпазване на сила, а като цяло, по думите на Драганов, политиката по енергийния пазар в дълготраен проект би трябвало да се преструктурира по метод, който да не разреши сходни разтърсвания отсега нататък.

Според Емил Коларов предлаганите от енергийното министерство обезщетения от 30 или 50 лв. за мегаватчас употребена електрическа енергия при достигната цена от над 500 лв. на мегават не са задоволителни. Коларов уточни, че надценките в българските заведения за хранене и заведения са най-ниските.

Процентите, които се залагат при ценообразуването при нас, са най-ниски в целия Европейски Съюз, а и освен там, в случай че сътрудниците работят с 200-250 %, по света се работи с двойно по-високи проценти, разяснява ръководителят на СЗБ.

Той означи, че в сектора принадената стойност е доста висока, тъй като огромна част от цената на продукта е труд, а неговата цена, по думите му, непрекъснато се усилва.

Председателят на СЗБ посочи, че за сектора е значима и поддръжката от Българската банка за развиване в посока на разсрочване и по-добри условия за всички заеми, които са отпуснати или занапред ще се дават на сектора.

Хотелският и ресторантьорският бизнес са доста енергоемки и токът е огромно перо в разноските на компаниите, напомнят от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Затова от сектора упорстват за енергийни помощи, каквито все още не са планувани, с изключение на минималната помощ за дребните компании, които не са си избрали личен снабдител. Употребяваната електрическа енергия да се заплаща с инфлационен коефициент, а не както сега с пъти нарастване, оферират от БХРА.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи, че ограниченията в поддръжка на бизнеса, планувани от енергийното министерство, се отнасят за всички енергийни оператори, включително и за туристическия бизнес.

По думите й казусът за сектора не е по-различен по отношение на останалите браншове. " Подготовката за зимния сезон е нещо, което в доста огромна степен ни вълнува. Цената на електрическата енергия има директно отношение върху цената на въжен превоз картите ", разяснява заместник-министър Георгиева и добави, че на среща за идния зимен сезон в Боровец въжен превоз операторът е споделил, че цените на тока са предизвикателство за компанията.

По думите й на среща с туристическия бизнес в Банско за подготовката на сезона е била споделена неизвестността, пред която са изправени компаниите поради цените на тока.

Асоциацията на организациите на българските работодатели изиска в държавния бюджет за 2022 година да бъдат планувани средства за финансиране на политики за справяне с последствията от рецесията, породена от COVID-19 и енергийната рецесия.

Работодателите упорстват и за ограничения за компенсиране на българските предприятия за невиждано високите, надхвърлящи в пъти плановете на КЕВР, цени на електрическата сила и на природния газ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР