Механизмът за корекция на въглеродните емисии на границите (MACF), създаден,

...
Механизмът за корекция на въглеродните емисии на границите (MACF), създаден,
Коментари Харесай

От 1 октомври въглеродният данък в ЕС навлиза в тестова фаза

Механизмът за промяна на въглеродните излъчвания на границите (MACF), основан, с цел да отбрани напъните за озеленяване на европейските стопански системи, ще навлезе в неделя (1 октомври) в тестова фаза без данъчно облагане, преди да влезе действително в действие през 2026 година Това заяви през днешния ден френското държавно управление, представено от Франс прес.

" На 1 октомври 2023 година механизмът навлиза в тестова фаза до края на 2025 година, която ще разреши, без облагане с налози на този стадий, да се съберат доста данни от индустриалците, с цел да се " направи оценка на справедливата цена " на вносните излъчвания. Това разгласи държавното управление на къса конференция, в която участваха и министрите на стопанската система и енергийния преход.

" Механизмът ще разшири след това обсега си за период от 9 години, от 2026 година до 2034 година, редом с промяната на пазара на въглеродни квоти ",  посочи държавното управление. 

Механизмът за промяна на въглеродните излъчвания на границите, за който Европейският парламент даде зелена светлина на 18 април, задължава фирмите, които внасят в Европейски Съюз " въглеродоемки артикули " в секторите на желязото, стоманата, алуминия, цимента, торовете и електрическата енергия, да заплащат налог върху въглеродните излъчвания, които се отделят при производството им в чужбина.

Целта на този механизъм е да поддържа равнопоставени конкурентни условия сред европейските производители на тези артикули, които към този момент съблюдават разпоредбите на европейския въглероден пазар – и другите страни, откакто се осъществя програмираното унищожаване на безплатните квоти в Европа, съобщи Българска телеграфна агенция. 

По-конкретно китайският вносител на стомана или турският вносител на цимент би трябвало да заявяват излъчвания, свързани с процеса на произвеждане, в случай че те надвишават европейския стандарт, да се снабдят с емисионен документ на цената на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз. Ако в страната на произвеждане има въглероден пазар, само че с по-ниска цена, в сравнение с в Европа, какъвто е казусът с Китай сега и в някои американски щати, то вносителят ще заплати разликата.

Тази такса може да донесе на Европейски Съюз към " 3 милиарда евро през 2030 година, както и по-късно ", когато влезе в действие ", заяви държавното управление.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР