Мегапроектът за атракционен град София се провали след дълга серия

...
Мегапроектът за атракционен град София се провали след дълга серия
Коментари Харесай

Българският Лас Вегас отиде тотално в небитието

Мегапроектът за атракционен град София се провали след дълга серия премеждия

Пореден шумно рекламиран мегапроект отиде в небитието. Става дума за " българския Лас Вегас " - голям ваканционно-развлекателен комплекс край София, обещан преди повече от 10 години от азиатски вложители.  Бе обявено, че зад начинанието стои самият Стивън Ло - известният хонконгски милиардер. 

Формално вложител е акционерното дружество Capital Concept Limited (CCL). През 2014 година учредената от него планова компания " България дивеломпънт холдингс "  получи най-голям документ за вложител - клас А, от българското държавно управление, а през 2017 година CCL  злезе на Българската фондова борса за набиране на капитал, написа вестник " Сега ".

Междувременно планът зацикли, коронавирус пандемията го занити, а преди дни пристигна новината, че Комисията за финасов контрол е свалила акциите на вложителя от борсата поради неизрядни документи. Последният финансов отчет на CCL е за 2019 година

Всъщност КФН още в края на ноември е подхванала насилствена административна мярка и е наредила дефинитивно прекъсване на борсовата търговия с акции на „ Кепитъл Консепт Лимитед “, само че решението влиза в действие в този момент, тъй като е трябвало да се изчака срокът за обжалване (обжалване няма). 

Най-най

На голяма повърхност сред селата Равно поле и Мусачево трябваше да се издигне смарт сити - интелигентен град с авангардни технологии, с най-големия в света закрит аквапарк, 5-звезден хотел, казино колос, голям мол, концертна зала, красива паркова среда и така нататък Планираната инвестиция беше за 1.5 милиарда - първо лв., след това евро. Официалното название на плана бе „ Ваканционно-развлекателен комплекс „ Св. София “. Азиатците взеха решение да причислят и близкия голф и СПА комплекс " Св. София " и го купиха. 

В плановата компания влязоха като акционери разнообразни компании, включително офшорки, и частни лица с китайски имена. Според „ Капитал “ ползата на китайски жители е бил обвързван и с опцията да получат право на престояване у нас по схемата " виза или паспорт против гореми вложения ".

Проектът за български Лас Вегас (или Макао) се радваше подкрепа на най-високо равнище. Бяха извършени голям брой срещи с вложителите, включително с присъединяване на някогашния министър на туризма Николина Ангелкова и с благодарности, че са предпочели таман България за вложенията си.

Но нещата не потръгнаха. Фирмите зад плана започнаха да натрупат заеми и загуби, влязоха в разногласия и каузи, стигна се до намесата на частни правосъдни реализатори и разпродажби на активи - голф игрището да вземем за пример бе купено от известния предприемач Мирослав  Печев, вносител на " Лаваца ".  

Първоначално срокът за създаване на градчето знамение бе 2017 година През 2019 година изненадващо вложителите оповестиха, че сменят местоположението и търсят нов терен отново в Софийско, само че към с. Кътина. После пристигна коронавирус пандемията и всичко замря.  

 Кой кого

През 2014 година към плана се прикрепи левият политик предприемач Александър Томов, неизменим участник в парламентарните избори, по това време началник на ЦСКА. Томов твърдеше, че персонално е убедил азиатците да дойдат у нас вместо в Ирландия. И че милиардерът Стивън Ло се мести в Европа, разделя се с обичания си клуб " Саут Чайна " и може да е новият спорсор на ЦСКА.

Компанията, която не построи българския " Лас Вегас ", беше титанът на Българската фондова борса с над 16 милиарда лв. пазарна капитализация. За съпоставяне идващите огромни - като " Чайка Фарма ", Софарма, " Спиди " и други, имат пазарни стойности от порядъка на 1.4 милиарда - 800 млн. лв.. Остава мистерия по какъв начин са били толкоз високо оценени акциите на сдружение, зад които не стоят действителни обороти и облаги, а планове.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР