Медиците от Спешна помощ се противопоставиха на наложената нова методика

...
Медиците от Спешна помощ се противопоставиха на наложената нова методика
Коментари Харесай

Спешните медици в София против новата схема за заплащане при работа на първа линия

Медиците от Спешна помощ се опълчиха на наложената нова методика за пресмятане на възнагражденията за риск при работа с пациенти, инфектирани с COVID-19. Според лекарите от Министерство на здравеопазването не познават спецификата на активността на незабавните екипи.

„ Ние работим на терен, където постоянно единствената цел е да се избави живота, да се стабилизира положението и по най-бързия метод да се хоспитализира болния. Веднага по-късно екипът потегля за идващия адрес. В изискванията на неотложност следенето на пациентите, изключително тези, които са в животозастрашаващи положения, е невъзможно”, се споделя в отворено писмо, изпратено до медиите и до здравния министър Стойчо Кацаров.

Спешните медици недоволстват от заплащането за работа с заболели от COVID-19

Вижте цялата позиция на ЦСМП:

Ние, работещите в ЦСМП – София, изрично се противопоставяме на наложената ни нова методика за пресмятане на възнагражденията за риск при работа с пациенти, инфектирани с COVID-19. Тази „ идея “ ясно демонстрира, че в Министерство на здравеопазването не познават спецификата на активността на незабавните екипи.

Ние работим на терен, където постоянно единствената цел е да се избави живота, да се стабилизира положението и по най-бързия метод да се хоспитализира болния. Веднага по-късно екипът потегля за идващия адрес. В изискванията на неотложност следенето на пациентите, изключително тези, които са в животозастрашаващи положения, е невероятно. Дали при тежките произшествия и произшествия, инфаркти, инсулти, тромбемболии и така нататък незабавни положения, които са фокус на активността ни, би трябвало да вършим тест, да изчакаме 15-20 мин. да излезе резултата, с цел да потвърдим или отхвърлим COVID-19 и по-късно да спасяваме живота?

Един от най-съществените детайли в нашата работа е НЕИЗВЕСТНОСТТА!

При огромна част от адресите се подават едни признаци, а на място положението се оказва напълно друго – икономисват се признаци в телефонния триаж и постоянно незабавните екипи отиват полузащитени при болния – този голям риск на 11 стотинки ли се прави оценка?

Не дребна част от нашите пациенти, макар изявената симптоматика, отхвърлят да бъдат тествани и вкарвани в Системата - тези случаи няма по какъв начин да бъдат „ потвърдени “. Ние разполагаме единствено с бързи антигенни проби, които даже нямат 100% меродавност, както и PCR, а от нас се желае 100% доказуемост?!

Санитарите, които дезинфекцират колите за спешна помощ, нямат никакъв допир с болните, само че влизат в инфектираните коли и съгласно новата „ идея “ няма да получават спомагателни хонорари за риска! Същото важи за трупните санитари, които няма по какъв начин да вършат проби на умрелите пациенти! Същото се отнася и за редовите водачи на коли за спешна помощ, които не постоянно се постанова да се качат на адреса, само че са в непрестанен риск при преместването и возенето на болния!

Въвеждането на нова методика на пресмятане на възнагражденията със задна дата – 2 месеца обратно, считаме за подигравка с труда и неимоверните старания, които положихме през миналата година и половина и продължаваме да поставяме, макар обидното отношение на Министерство на здравеопазването!

Спешните екипи и екипите на лечебните заведения сме тези, които изнесохме най-тежкия товар на пандемията – работихме непрекъснато, без отмора, полагахме ексклузивен труд, като бойци замествахме болните и умрелите си сътрудници, включихме се интензивно от началото на имунизационния развой и поради началото на четвъртата „ вълна “, ни дължите почитание и благодарности, г-да служители, а не орязване на възнагражденията за работа в риск!

Присъединяваме се към сътрудниците от ЦСМП – Пазарджик и ЦСМП – Бургас и сътрудниците от останалите ЦСМП в страната, които ще излязат пред Министерство на здравеопазването на 10.08.2021 година в 11 ч. и заявяваме готовността си за всички, разрешени от Закона, протестни дейности.

КТ „ ПОДКРЕПА “ – ЦСМП – СОФИЯ

КНСБ – ЦСМП – СОФИЯ

СПЕШНИТЕ ЕКИПИ НА ЦСМП - СОФИЯ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР