Медицинското съсловие трябва да се обедини в посланията си. Така

...
Медицинското съсловие трябва да се обедини в посланията си. Така
Коментари Харесай

Доц. д-р Рада Маркова: Динамиката на коронавируса доказа, че влияе различно върху деца и възрастни

Медицинското съсловие би трябвало да се сплоти в посланията си. Така доцент доктор Рада Маркова, детски пулмолог, разяснява спорните информации в публичното пространство, свързани с COVID-19.

В телевизионно изявление доцент доктор Маркова показа мнението си за това по какъв начин вирусът въздейства на децата и за какво съгласно нея има толкоз огромна разлика в развиването на заболяването сред най-малките и възрастните.

В международен мащаб динамичността на ковид потвърди, че въздейства друго върху деца и възрастни, като за разлика от множеството вирусни инфекции той някак заобикаля тази другояче уязвима група, или най-малко процентът с тежко протичащата коронавирусна зараза е извънредно невисок и тези, които вършат затруднения или имат индикация за интензивно лекуване, са извънредно малко, сподели тя.

През последните седмици доста родители бяха обезпокоени и от обстоятелството, че в общественото пространство циркулират спекулации по отношение на използването на разнообразни лекарства и въздействието им върху децата. В центъра на тези хипотези попаднаха и нестероидните противовъзпалителни средства, като да вземем за пример ибупрофена.

Оказва се, че всички огромни здравни организации (СЗО, FDA, EMA) отхвърлят тези терзания, базирайки се на изследвания, които потвърждават, че те са неоснователни, а пациенти, които одобряват медикаментите по отношение на други ревматологични положения или пък ставни проблеми и остри положения, могат умерено да продължат да одобряват този вид лекарства, безапелационна бе доцент Маркова.

Тя обори и още една популяризирана догадка, а точно, че децата са едни от главните преносители на болестта измежду фамилиите си. “В редица фамилии се потвърди, че при заразоносител дете нито един от възрастните хора не последва детето в тази зараза. И назад, несъмнено, има и такива деца, които придвижват инфекцията. Никой не може да каже за момента кое дефинира разликата в трансмисията при едни и други пациенти”, разяснява тя.

Интересна бе и рекомендацията на доцент доктор Маркова, съгласно която карантината, която обществото ни претърпя, се отрази извънредно отрицателно върху общото физическо и психическо положение. Тя прикани хората да спортуват, да се движат и да одобряват качествена и пълноценна храна.

“Много по-лесно е да дадем на детенцето си едно хапченце и да си мислим, че вършим нещо, в сравнение с да му създадем питателна храна, да го хванем за ръката и да отидем на спорт, да отидем в планината”, разяснява тя някои от практиките у нас и добави, че е доста значимо да не залагаме единствено на витамини и хранителни добавки, изключително когато това се касае за децата ни.

Истинският досег със земята и с природата е това, което оказва помощ на имунната система. Колкото по-активни сме, толкоз повече организмът самичък ще може да се бори с офанзивите. Доц. доктор Маркова поддържа тази своя догадка и с един любопитен образец.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР