Медицинско постижение. Лекари успяха да спасят ръката на млад мъж

...
Медицинско постижение. Лекари успяха да спасят ръката на млад мъж
Коментари Харесай

 Уникална операция: Български лекари спасиха ръката на мъж

Медицинско достижение. Лекари съумяха да спасят ръката на млад мъж с интервенция, за която се счита, че е първата освен за България, само че и за цяла Югоизточна Европа. До момента хиляди пациенти с сходна контузия у нас са се лекували в няколко скъпи непознати клиники или са губили ръцете си.

37-годишният мъж имал тежко увреждане на китката. Продължителната интервенция, която е първата у нас за слагане на нов тип протеза, съумява да избави пациента от непрекъснати болки и обездвижване.

Заради контузия по време на работа и последвала несполучлива интервенция Цветелин от 10 години се бори с непрекъснати болки.

"След 10 години се получи слепване на кости, изхабяване на хрущяла. В работата – бормашини, механична работа. От време на време и на струг работя. Бях се нагодил за момента, само че това нямаше по какъв начин да продължава ", споделя пострадалият.

"Костта стартира да се смачква, защото гривенната става е доста комплицирана настройка от костици и стави – тя блокира. Може да се съпостави в придвижването на обособените детайли на кубчето на Рубик ", съобщи пред Нова телевизия началникът на клиника по хирургия на ръка, УМБАЛСМ "Н. И.Пирогов " доцент Людмил Симеонов.

Въпреки риска да се инвалидизира и да се наложи да спре да работи, Цветелин отхвърля опцията за интервенция в чужбина. Случайно попада на хирурзи от "Пирогов ", които вземат решение да му създадат интервенция за слагане на нов тип протеза.

"За първи път в България ние слагаме протеза на тази става. И нормално хората, които имат проблем, заради заболяване или контузия – лекуването е с обездвижване и заковаване на китката – те губеха тази става ", сподели доцент Симеонов.

В продължение на към 2 десетилетия експерти от целия свят се пробват да изработят работеща протеза – дълго време без триумф.

"При новото потомство протези е заменена концепцията на инженерите и биолозите. Tе споделят: "Ние взехме решение не да наподобяваме формата, а придвижването ". В момента се практикува в главните огромни центрове за хирургия на ръка и ортопедия в Англия, Франция, Швеция, Съединени американски щати. В района на Балканите ние сме първите ", добави доцент Людмил Симеонов.

Според лекарите у нас сходни интервенции могат да се вършат на хиляди пациенти всяка година. Интервенцията е безвъзмездна, само че протезата, която коства към 5 000 лв., към този момент не се поема от Здравната каса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР