Медицинските специалисти по здравни грижи в Сливен ще се включат

...
Медицинските специалисти по здравни грижи в Сливен ще се включат
Коментари Харесай

Сливенските медицински сестри ще се включат в националния протест

Медицинските експерти по здравни грижи в Сливен ще се включат в националния митинг на 1 март. Протестът бе проведен непринудено във Facebook, само че след това бе подсилен от съсловната организация – Българска асоциация на експертите по здравни грижи.
Предвижда се провеждането на протестни манифестации по едно и също време пред Министерството на здравеопазването в София, пред лечебните заведения и пред постройките на общинските администрации в провинцията.
Сливенските медицински сестри са удостоверили присъединяване си в протестната акция. В 12 часа те ще излязат пред постройката на Община Сливен, с цел да заявят настояванията си за почтено възнаграждение и по-добри условия на труд.
В декларацията до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и омбудсмана Мая Манолова експертите по здравни грижи упорстват за идентични стартови хонорари, в размер на две минимални работни заплати, почасово възнаграждение на нощния труд, в допълнение заплащане за работата в незабавно или интензивно отделението и прибавяне на клас за прослужено време в размер на 1.2 % годишно. Сестрите се афишират още за отпадане на комерсиалния статут на лечебните заведения, за връщането на медицинските стандарти, както и за смяна в категорията труд и опция за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична процедура.
В декларацията се упорства също Колективният трудов контракт да е наложителен за всички структури в системата, а не да има пожелателен темперамент.
„ Уважаеми ръководещи, това са най-основните ни претенции, с цел да запазим специалностите на експертите по здравни грижи и да останем и да работим в България! Защото ни омръзна да бъдем недооценени! Защото желаеме естествени заплати и положителни условия на труд! Защото ние сме тези, които се грижат за здравето на хората! Защото не желаеме повече да носим системата на тил “, се декларира още в протестната декларация.
Според Българската асоциация на експертите по здравни грижи, България е изгубила над 15 000 медицински сестри.
Всяка година стотици от тях намират по-добри условия за живот и работа в чужбина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР