Медицинските сестри алармират, че увеличенията на работните им заплати все

...
Медицинските сестри алармират, че увеличенията на работните им заплати все
Коментари Харесай

Здравните работници излизат пред Народното събрание: Увеличение на заплатите няма, ще има протести


Медицинските сестри сигнализират, че нарастванията на работните им заплати към момента не са факт. Такива бяха обещани през май от Министерството на здравеопазването, откакто първите помощници на лекарите излязоха на митинг пред постройката на държавното управление.

От министерството изясняват, че се постанова нов период, в който обещанието ще бъде изпълнено.

По думите на Мая Илиева, която бе един от водачите на митингите, това се дължи на обстоятелството, че Здравното министерство не може да финансира търговски сдружения.

"Единственият метод е да се финансират клиничните пътеки и по този начин се надяват на благоволението на работодателите да ги разпределят както би трябвало. Оказва се, че много от тях не са взели поради това нещо, защото сумата, която получават от клинични пътеки, не отива за нарастване на заплатата на сестрите ", разяснява тя в "България заран ".

Димитрия Димитрова съобщи, че медицинските сестри ще продължат да се борят за настояванията си, а точно минимална стартова заплата, равна на две минимални заплати, анулация на комерсиалните сдружения и основаване на обособена съсловна организация, която да отстоява правата им.

"Източникът на казуса е, че няма правила, няма правила. Всеки си прави, каквото си желае ", разяснява Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Според Мая Илиева няма надзор. Сестрите желаят въвеждане на стандарти, при които да се работи, с цел да има естествени условия и хонорари за труда им.

"Искаме министърът да си влезе в ролята, а не да абдикира. Това е негово обвързване - да откри метода, по който да управлява ръководителите на лечебните заведения. Включително и на частните, защото те се финансират с обществени средства ", безапелационна бе Илиева.

Пред Bulgaria ON AIR мед. сестрите обявиха, че на 11 септември още веднъж ще излязат на народен митинг пред Народното събрание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР