Медицинските маски и облекло за защита от коронавируса трябва да

...
Медицинските маски и облекло за защита от коронавируса трябва да
Коментари Харесай

Днес пристигат медицинските маски и облекло срещу коронавируса

Медицинските маски и облекло за отбрана от ковид би трябвало да дойдат от Турция през днешния ден. Те са задоволително, с цел да стигнат на медиците за 1 месец. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов в предаването " Лице в лице " по bTV.
По думите му всички лечебни заведения у нас и сега разполагат с сходно облекло. Министерството на здравеопазването купува от всички български снабдители такива консумативи и те ще бъдат разпределени по здравните и лечебните заведения. И здравното, икономическото министерство са подготвени да спомагат на лечебните заведения, където има дефицит на сходни материали, увери министърът.
Най-важно е да облечем лекарите, обществените служащи и полицията, които работят на място, безапелационен е Караниколов.
Вече е готова системата, по която ще се раздават маските и защитните дрехи, те ще бъдат популяризирани посредством районните здравни служби, които ще ги доставят на болничните заведения.
Има български производители на сходни защитни продукти, като износът им към този момент е спрян, с цел да удовлетворят потребностите на страната ни. Държавата ще изкупи всички налични защитни костюми и маски от дистрибуторите.
" Обвиняваха ни, че сме спрели износа прекомерно късно. Нито една страна не е взела в Европейски Съюз не е взела сходно решение преди да откри ковид на нейна територия. Това са форсмажорни условия, които засягат правилата на общия пазар на Европейски Съюз. Не можеше да го създадем преди този момент ", изясни Караниколов.
Държавата е съдействала на родните производители на защитни дрехи, с цел да увеличи индустриалните им благоприятни условия. Българската текстилната промишленост е в подготвеност да има сходни дрехи, щом получи материята и моделите им.
Въпросът с маските бил по-сложен, защото те били с филтри с деен въглен, който сега се търси на всички места. Именно тук са се присъединили учените от Българска академия на науките, които имат технология за производство на деен въглен и са подготвени да я дават. Щом се потвърди, че тя работи, компаниите у нас можели да стартират и производството на маски.
Българските учени от години създават въпросния въглен, както и други артикули за битка с вируси и те към този момент са минали сполучливи тествания. Въпросните научни открития са финансирани с държавни и европейски средства. Те могат да бъдат купени и от фармацевтичните компании, които биха имали сериозен интерес към сходни ефикасни лекарства.
" Направихме една изключителна синергия сред науката, бизнеса и страната, което е добър образец и би трябвало да се случва постоянно ", акцентира министърът на стопанската система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР