Медицинските екипи, които ще използват хеликоптери за спешна медицинска помощ

...
Медицинските екипи, които ще използват хеликоптери за спешна медицинска помощ
Коментари Харесай

Меджидиев: Екипите за въздушните линейки ще бъдат обучени до средата на април

Медицинските екипи, които ще употребяват хеликоптери за незабавна здравна помощ в страната, би трябвало да бъдат подготвени доникъде на април. Към момента се прецизират местата за домуване на машините, а самите образования стартират идната седмица в профилирания център на Военномедицинска академия. Това разгласи при визитата си в Бургас министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев, съобщи Българска телеграфна агенция.

В момента прецизираме къде ще се намират площадките в цялата страна ,

където тези хеликоптери ще могат да се приземяват при потребност от превозване на пациенти по въздух. Уреждаме въпроса и с хангарите. По отношение на образованието – желая да благодаря на проф. Алексиев, ген. Мутафчийски, проф. Младенов, доктор Стоянов, които към този момент създадоха програмата за образование на нашите медици.

То стартира идната седмица. На 99,9% тези медици ще бъдат подготвени доникъде на месец април .

Първоначално, преди началото на самото образование, лекарите ще би трябвало да преминат проби, с цел да се види могат ли да летят. Целта на този екип, който създадохме под егидата на президента, е да бъдем подготвени с всичко – екипите от медици анестезиолози, сестри, хангари за хеликоптерите, площадки, координационен център в София, преди да бъдат доставени самите хеликоптери. Ние сме задължени и работим с ускорени темпове това да се случи преди месец май, с цел да може юни или юли, когато дойдат първите два хеликоптера, ние да сме безусловно подготвени “, сподели доктор Меджидиев. 

По думите му, все още тече асортимент са експертите .

Първоначално, стана ясно от думите на здравния министър, това ще бъдат реаниматори и анестезиолози. 

Ще стартираме с тях, защото те имат най-високата експертиза .

Самите лечебни заведения, които ще бъдат с летателни площадки, също ще би трябвало да предложат висока експертиза – в тях би трябвало да има неонатология, неврохирургия, хирургия и впрочем. Тоест, болничното заведение би трябвало да дава отговор на всички параметри, с цел да може да реагира в първия половин час при незабавен случай “, сподели още доктор Асен Меджидиев. 

Вариантите за хеликоптерна площадка ,

препоръчани от регионалния шеф на Бургас проф. Мария Нейкова и кмета на Общината Димитър Николов, са три. До дни би трябвало да стане ясно къде тъкмо ще се обособи мястото за кацане на въздушните коли за спешна помощ. 

С кмета Николов уточнихме, че най-подходящо ще е тази площадка да е наоколо до УМБАЛ Бургас .

В момента оглеждаме местата. В понеделник с сътрудниците в Министерство на защитата и Министерство на превоза ще обсъдим препоръчаните места, с цел да се реши кое от тях е уместно “, добави министърът на опазването на здравето. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР