Медицинските бележки да отпаднат. Предложението е на здравното министерство, а

...
Медицинските бележки да отпаднат. Предложението е на здравното министерство, а
Коментари Харесай

Ще отпаднат ли медицинските бележки за учениците - спор между институциите

Медицинските бележки да отпаднат. Предложението е на здравното министерство, а концепцията е амбулаторният лист да размени досегашната записка, за която тук-там лекари взимат от 3 до 60 лв..

Междуведомствена група ще стартира работа, предстоят срещи и със съсловните организации.

За близо 4 часа фелдшерката на столичното главно 107-о учебно заведение доктор Десислава Ценова е прегледала 20 деца.

Преди медицинските бележки да станат електронни, тя ги е завеждала и е проследявала положението на децата. Сега новото предложение я тормози, защото в амбулаторния лист има прекомерно доста информация.

" Не знам до каква степен това би било практично. Според мен системата ще се донатовари. Би трябвало родителят да има право да извини в известна степен и съгласно избрани данни отсъствието на детето си. При едно леко неразположение или едно " Лошо ми е " не би следвало да се чака 4 или 3 часа пред лекарски кабинет, за които е повече от несъмнено, че в случай че чакаш часове, ще се върнеш с вирус ", съобщи Десислава Ценова, фелдшер в 107 ОУ " Хан Крум ".

Дали амбулаторният лист ще размени медицинските бележки за отсъствия на учениците и по какъв начин, ще взема решение Междуведомствена група ще реши да влезе ли в действие смяната. От здравното министерство обясниха за Българска национална телевизия, че в най-кратки периоди ще има срещи със съсловните организации. Министърът на образованието разгласи, че досега издадените бележки за тази образователна година са над 1.6 милиона и изиска изясненост каква ще е смяната.

" Тук би трябвало да се посочи дали те ще отпаднат въобще като избран документ, тъй като това е обвързвано с смяна в нормативната база, в наредби, свързани с учебното обучение, доколкото знам и с Министерството на здравеопазването, и вторият по-труден въпрос с амбулаторните карти, е по какъв начин ще се придвижи в електронен тип тази информация в амбулаторните карти. Още повече че тя да бъде предпазена, тъй че информацията, която стига до електронните дневници да няма персонални данни или данни, свързани със здравното досие на съответните възпитаници ", съобщи министърът на образованието Галин Цоков.

За това предизвестява и доктор Станислав Иванов, който има повече от 26 години опит.

" В този амбулаторен лист има доста информация за положение на детето, която не знам дали ще бъде редно да бъде притежание на всички, може би както до момента автоматизирано от амбулаторния лист се трансферира информацията в тази електронна записка, където има единствено диагнозата и дните за изцеление на детето. Сега има взрив на варицела, скарлатина, там се пишат и бързи вести. документи има, дори повече документи има, в сравнение с преглеждаме ", разяснява доктор Станислав Иванов, общопрактикуващ доктор, УМБАЛ " Лозенец ".

Издаването на здравна записка при него е 3 лв.. Директорът на 107-о ОУ обаче е уверен, че това би трябвало да е безвъзмездна услуга.

" Личните лекари да взимат пари за издаването на подобен документ за мен е безусловно закононарушение. И не е етично от тях страна, тъй като всички знаем, че до 18-годишна възраст опазването на здравето е гратис и за мен буди неразбиране по какъв начин издаването на този документ е платено, все едно на работещ човек да му поискаш такса за болничен лист ", добави Данко Калапиш, шеф 107 ОУ " Хан Крум ".

" Сега е по този начин - всеки самичък дефинира цената на здравната записка, която издава ", сподели още доктор Станислав Иванов, общопрактикуващ доктор.

От Българския лекарски съюз също имат въпроси към здравното министерство по какъв начин ще се опази здравната информация на децата и показаха, че не са били известени за готвената смяна.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР