Медицински сестри излязоха на улицата в 40-ия ден на протест.

...
Медицински сестри излязоха на улицата в 40-ия ден на протест.
Коментари Харесай

Медицински сестри разпънаха палатки пред МЗ, Ангелов разговаря с тях

Медицински сестри излязоха на улицата в 40-ия ден на митинг. Те разпънаха няколко палатки пред Министерството на здравеопазването. Те желаят по-добри условия на труд, които включват по-малко изключителни часове. Медиците споделиха, че изнемогват поради рецесията с ковид и неналичието на фрагменти.
 БГНЕС

„ Има отделения, които работят с едвам три сестри и въпреки всичко съществуват. Извънредният труд не всеки път се заплаща ”, разяснява Мая Илиева, ръководител на Синдиката на българските медицински експерти пред.
„ В случая пациента остава без здравна грижа. И до момента в който целият български народ не го осъзнае, няма да има смяна ”, сподели Веселина Ганчева от Синдиката.

Медицинските експерти са недоволни и от обстоятелството, че не вземат участие в подписването на Националния рамков контракт. В него имало действия, за които се заплаща единствено на лекарите и зъболекарите, а тяхната работа не попадала на никое място.

 БГНЕС

„ Анексът, който е подписан с НЗОК ще докара до увеличението както на  месечните планирани бюджети на лечебните заведения, по този начин и на клиничните пътеки с 10 %. Тези средства изпълнителните шефове могат да ги насочат за образуване на положителните хонорари ”, сподели здравният министър Костадин Ангелов.

Ресорният министър Костадин Ангелов слезе измежду протестиращите и беседва със сестрите. Той ги предложения на обиколка в страната на следващия ден с цел да ревизират дружно изискванията на труд.

Ангелов уточни, че настояванията на медицинските сестри, които са пред министерството, са от много време. „ Голяма част от тях са правилни, огромна част от тях могат да бъдат решени не с доста изпитание и не с доста средства. Да, допустимо е, единият проблем е възнаграждението, от 1 август решението е взето, другият проблем е заплащането на първа линия, обезпечен е финансовият запас до края на годината на всички чиновници, които са на първа линия. Това са най-наболелите проблеми ”, уточни министърът.

По-рано в Русе той сподели, че не е уверен, че това е митинг на медицинските сестри от цялата страната.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР