Медицинска сестра е призната за виновна за убийството на седем

...
Медицинска сестра е призната за виновна за убийството на седем
Коментари Харесай

Британска медицинска сестра виновна за убийството на седем бебета

Медицинска сестра е приета за отговорна за убийството на седем бебета и опит за ликвидиране на още шест, което я прави най-големия сериен палач на деца в актуалната английска история, заяви Би Би Си.

33-годишната Луси Летби е наказана за " настойчиво, пресметливо и невъзмутимо " ликвидиране на недоносени бебета в отделението, в което е работила в болничното заведение " Графинята на Честър ", Северозападна Англия.

В два обособени случая за 24 часа Летби убива еднояйчни братя тризнаци. Сред жертвите ѝ са новородено с тегло под 1 кг., на което е инжектиран въздух, и момиченце, родено 10 седмици прибързано, което е убито при четвъртия опит.

Опечалените родители изтръпнаха и се разплакаха, до момента в който присъдите бяха произнасяни в продължение на няколко трагични дни в Кралския съд на Манчестър след един от най-продължителните процеси за убийства напоследък.

Летби отхвърли да се върне в съда, с цел да чуе по-късните присъди, само че на предходното съвещание по чуването на присъдата наведе глава и се разплака, до момента в който майка ѝ Сюзън плака мощно и сподели: " Не можеш да приказваш съществено. Това не може да е правилно ".

Очаква се здравната сестра, която е била в средата на 20-те си години, когато е направила нападенията, да стане едвам третата жива жена в Обединеното кралство, която ще получи доживотна присъда, което значи, че в никакъв случай няма да излезе от пандиза, когато бъде наказана дефинитивно на 21 август.

По време на правосъдния развой се чу по какъв начин Летби е убивала новородени, като е вкарвала въздух в дребните им телца, в някои случаи е разбивала диафрагмите им, а в един от случаите е пъхала тръба в гърлото на бебето.

В интервала юни 2015 година - юни 2016 година тя се пробвала да убие две бебета, като напълнила торбичките им за хранене с инсулин в неонатологичното поделение на " Графиня Честър ". Най-накрая тя е докладвана на полицията през 2017 година и е задържана през 2018 година

Главен контрольор Никола Евънс от полицията на Чешир я разказва като " пресметлива и безсърдечна " килърка, която е работила " под прикритието на доверието ", с цел да убие бебетата на един ден, за които се е грижила.

Евънс съобщи, че " Луси Летби е работила показно ". " Тя е злоупотребявала с доверието на хората към себе си. Не единствено на родителите, които й бяха поверили бебетата си, само че и на медицинските сестри, с които работеше, и на хората, които смяташе за свои другари ", добави инспекторът.

Едно от бебетата е било с размерите на ръката на възрастен човек и е тежало малко над 535 година, когато се е родило 15 седмици прибързано и му е бил даден 5% късмет за оцеляване. Летби се пробва да убие момиченцето два пъти - първият опит единствено няколко часа откакто родителите отбелязали 100-ия ден от живота ѝ с празнична торта, а вторият - на датата, на която е трябвало да се роди, две седмици по-късно. Летби е приета за почтена по третия обвинителен акт за опит за ликвидиране.

След нападенията дребното момиченце, известно като детето G, е диагностицирано с церебрална парализа. Сега е на осем години, само че не може да се храни и се нуждае от 24-часови грижи.

Родителите ѝ изтръпнаха, когато присъдите бяха върнати в препълнената и безмълвна правосъдна зала. Те раздаваха кърпички, до момента в който роднините на другите жертви плачеха и се прегръщаха.

Майката на близнаци, която е видяла по какъв начин Летби атакува единия от синовете ѝ, се наведе и се разплака, когато здравната сестра беше приета за отговорна за убийството на едно от шестдневните ѝ бебета и за опита да убие братчето му на идващия ден.

Присъдите бяха произнесени в продължение на няколко дни, само че за тях може да се заяви едвам в този момент, след края на разискванията на правосъдните заседатели, траяли повече от 100 часа в продължение на 20 дни и повече от четири седмици.

Друго бебе е било на 24 часа, когато Летби му е инжектирала въздух, убивайки го единствено 90 минути след началото на промяната си. На идващия ден тя се пробвала да убие сестра му близначка. Имената на нито една от жертвите или техните фамилии не могат да бъдат посочени по правни аргументи.

Летби поредно отхвърли обвиняванията, като сподели на правосъдните заседатели, че е " унищожена ".

" Винаги съм правила всичко допустимо, с цел да се грижа за тях. Аз съм тук, с цел да оказвам помощ и да се грижа, а не с цел да пакостя ", сподели тя на едно от съвещанията.

Но след правосъден развой, траял 10 месеца, правосъдните заседатели от седем дами и четирима мъже взеха решение, че тя е отговорна за нападенията, които обвиняването разказа като " упорити, изчислени и невъзмутими ".

Родителите на две от жертвите на Летби обявиха, че здравната сестра се е държала необичайно, до момента в който те са прекарвали последните си мигове с убитите си бебета.

Майката на новороденото момиченце, което при раждането си тежало към 1 кг., си спомня, че Летби " се усмихвала " и предложила да направи фотоси, до момента в който къпели щерка им. По-късно тя изпратила на фамилията картичка със съболезнования.

Друг родител споделя пред съда, че здравната сестра, която той счита за Летби, е прекъснала последните им мигове с момченцето, като се е пробвала да го сложи в панер с уред за изкуствено дишане, предопределен за мъртви бебета, макар че то към момента е дишало. Твърди се, че тя е споделила на опечалените родители: " Казахте си довиждане. Искате ли да го сложа тук? "

На " Гардиън " е обявено, че екип от 70 детективи работи по многомилионното полицейско следствие на Летби, наречено интервенция " Колибри ". Специалисти изследват записите за повече от 4000 бебета, родени в болница в Ливърпул и в болничното заведение " Графинята на Честър " - двете родилни отделеният, в които Летби е работила. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР