Меденият месец в двустранните отношения между България и Северна Македония,

...
Меденият месец в двустранните отношения между България и Северна Македония,
Коментари Харесай

Меденият месец със Скопие продължи.... само 12 дни

Меденият месец в двустранните връзки сред България и Северна Македония, стартирал с визитата на премиера Кирил Петков в Скопие на 18 януари, продължи едвам 12 дни. Днес след следващото остро изявление на македонския президент Стево Пендаровски, вицепремиерката Корнелия Нинова реши да не пътува за Скопие за първото съвещание на управляваната от нея работна група по стопанска система, търговия и нововъведения. оповестява, че соцлидерката прави това в символ на митинг поради срещата на президента Пендаровски с представители на ОМО " Илинден " - противоконституционна организация на македонци в България, която не е записана в съда, тъй като главният ни закон не разрешава практикуване на групови малцинствени права, а единствено на самостоятелни.

Също през днешния ден президентът Румен Радев съобщи, че визитата на Кирил Петков в Скопие било преждевременно.
Срещата с македонските организации идва след срещата на премиера Кирил Петков с президента Стево Пендаровски в Скопие, след която президентът съобщи в изявление за локалната Телевизия 24, че по време на диалога му с Петков не е ставало дума за македонските българи, само че в случай че е бил запитан, би споделил, че е интервенция във вътрешните работи настояването извън за вписването на която и да било етническа група в Конституцията. Същевременно Пендаровски, който се чака да посети София, откакто три следващи години отклоняваше поканите на президента Румен Радев, намерено дава знак със срещата си с ОМО " Илинден ", че се намесва във вътрешните работи на България. Министерство на външните работи на България съобщи преди три дни, че сходни срещи на Пендаровски не способстват за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускорение на процеса на европейската интеграция на Северна Македония.
След българската реакция Стево Пендаровски излезе с изказване, в което твърди, че нито едно негово деяние досега, нито в бъдеще ще бъде ориентирано против Договора за другарство и добросъседство, който беше подписан през 2017 година сред България и Северна Македония. Той добави, че ще продължи да се среща с ОМО " Илинден ".

По думите на президента на югозападната ни съседка,, в случай че на някого му пречи, че се среща с македонци. Той напомни, че президентът на България Румен Радев се е срещнал с македонски българи.

Не е ясно дали след тези изявления на македонския президент българският му сътрудник Румен Радев ще отсрочи визитата му в София.

Същевременно водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов поздрави Корнелия Нинова за отхвърли й да отиде в Скопие. Не България бърза за участие в Европейски Съюз, а районен съд Македония и това би трябвало да им бъде показано ясно, добави Каракачанов.

Работната група по стопанска система към този момент ще бъде съпредседателствана от министър Даниел Лорер.

Междувременно през днешния ден Пендаровски свика Съветът на сигурност на РСМ (аналог на нашия Консултативен съвет за национална сигурност) и след съвещанието съобщи, че срещата му с ОМО " Илинден " не опонира на контракта за другарство с България, а в същото време той е срещу да се трансформира конституцията на РСМ, с цел да се прибавят в нея българите като държавнотворен народ.

Тепърва ще забележим дали ще проработят работните групи, които министър председателите Кирил Петков и Димитър Ковачевски натовариха със задания да свържат двата народа.
„ Македонските българи се борят за пълноправие, което да е обезпечено в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в публичния живот в страната. Това е радикално друго от сепаратистките настройки и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски. Всяко преждевременно деяние на българското държавно управление, всеки положителен сигнал, може да се пояснява превратно като някакви отстъпки от българската страна. Посещението на българския министър председател в Северна Македония беше преждевременно. Имал съм откровени диалози с него”, съобщи президентът Румен Радев пред публицисти.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР