Мечтата на Уолстрийт за бъдещите тенденции на фондовите пазари най-вероятно

...
Мечтата на Уолстрийт за бъдещите тенденции на фондовите пазари най-вероятно
Коментари Харесай

По-високо за по-дълго време: Как Фед уби мечтата на Уолстрийт с три думи

Мечтата на Уолстрийт за бъдещите трендове на фондовите пазари най-вероятно е мъртва.

Или в най-хубавия случай, е тежко ранена.

Беше нужна единствено една конференция на ръководителя на Фед Джером Пауъл през септември, с цел да се разбият очакванията, които мозъците на Уолстрийт трупаха цяла година, написа Business Insider.

Какво се случи?

Лихвените проценти не спираха да галопират, а за вложителите беше все по-трудно да гледат по какъв начин доходността на 10-годишните щатски съкровищни облигации се повишава от 1,1% през януари 2021 година до 4,84% през днешния ден – само че единствено за последните 10 седмици скочи с цялостен процентен пункт.

Това е непостижимо движение, а непрестанният блян към повишение на лихвените проценти беше провокиран от настояването на Пауъл, че евентуално е належащо още едно покачване на лихвите, с цел да се потуши инфлацията.

Най-накрая, вложителите се вслушаха в това, което им се споделя.

Фед даде явен сигнал, че чака да резервира референтната си рента по федералните фондове над 5% и през 2024 година, което е в прорез с предходните упования за понижаване на лихвените проценти още през първото тримесечие на идната година.

Реакцията на пазарите на акции и облигации беше бърза и бурна.

Доходността на 10-годишните щатски държавни скъпи бумаги скочи до 4,84%, а S&P 500 разшири спада си от края на юли до близо 10%. И тъй като лихвените проценти надвишават невижданите от 2007 година равнища, вложители и консуматори са все по-загрижени, че нещо в стопанската система на Съединени американски щати е на път да се пречупи.

Какво се промени?

След като през по-голямата част от годината пазарът отхвърляше покачванията на лихвените проценти и заканите за по-високи лихви за по-дълго време, той реши, че срещата през септември е била преломната точка и стартира да има вяра на думите на Фед:

По-високите лихви ще останат. Стегнете се.

Инвеститорите са все по-загрижени, че настойчиво ястребовата парична политика на Фед, даже откакто инфлацията спадна от 9%-ния си връх през юни 2022 година до 3% през юли, сигурно има необратим резултат.

Вече се убедихме в това, когато след следващото повишение на лихвените проценти се стигна до големи загуби на облигации в районните банки, които доведоха до имплозията на Silicon Valley Bank.

По това време доходността на 10-годишните американски държавни скъпи бумаги беше под 4%. Днес тя е покрай 5%.

Междувременно потребителят е подложен на напън до краен лимит.

Дългът по кредитните карти надвиши 1 трилион $, процентът на просрочените заеми за коли и заеми се усилва, изплащането на студентските заеми се възобновява този месец за първи път от три години, а лихвите по ипотечните заеми от близо 8% направиха вероятността за пазаруване на жилище непостижимо скъпа за представители на младите генерации – милениали и Z.

" Възобновяването на заплащанията по студентските заеми на 1 октомври, съвсем цялостното привършване на непотребните спестявания и затегнатите условия за кредитиране ще натежат в допълнение върху покупателната дарба на потребителите през идната година ", разяснява предишния месец основният икономист на EY Грег Дако.

Нещо би трябвало да се промени и всичко това се дължи на Фед, добавя Business Insider.

Сбогом, меко приземяване?

Изпълнителните шефове, икономистите и капиталовите стратези предизвестяват от 2022 година насам, че рецесията, която ще засегне стопанската система на Съединени американски щати, е въпрос на време, а не дали ще се случи.

И тогава потребителите изненадаха всички.

Колкото и мъчителни да бяха инфлацията и по-високите лихвени проценти, стопанската система остана устойчива, защото потребителите резервираха работните си места и продължиха да размахват кредитните си карти. Последният отчет за пазара на труда демонстрира, че единствено през септември работодателите са основали зашеметяващите 336 000 работни места.

Повишаването на продуктивността посредством опциите на изкуствения разсъдък, забавянето на инфлацията, поевтиняването на петрола и отслабването на $ усилиха от ден на ден апелите за меко приземяване, което оказа помощ на S&P 500 да нарасне с цели 32% от дъното на мечия пазар. 

Но единствено за няколко къси седмици Фед заличи миража на Уолстрийт за меко приземяване с три думи: по-високо за по-дълго време.

Има действителни аргументи за безпокойствие, че стопанската система е в по-крехко положение, в сравнение с може да се допусна от всеки един индикатор и всичко това се дължи на бързото повишение на лихвените проценти, което задушава както потребителите, по този начин и предприятията. Нарастването на цената на капитала е повода, заради която банкрутите зад Океана стартират да се натрупат.

Икономисти от Bloomberg обявиха, че рецесията евентуално ще настъпи още през последните месеци на тази година, а публично може да бъде оповестена при започване на 2024 година

Какво следва по-нататък?

Пътят на стопанската система към меко приземяване се стесни.

Необходимо е Фед да огледа в огледалото и да признае напредъка, който реализира в укротяването на инфлацията през последните две години, даже и в случай, че пазарът на труда остава мощен. Трябва да признае и че лихвените проценти към този момент са задоволително рестриктивни и да реши, че идващият ход на паричната политика не е повишение на лихвените проценти, а по-скоро пауза, а по-късно понижаване.

" Вече не би трябвало да има подозрение, че Фед би трябвало да завърши. Искам да кажа, че от последното съвещание насам имахме съвсем 50 базисни пункта стягане в дългата част ", съобщи професорът от Уортън Джереми Сийгъл пред CNBC в четвъртък, добавяйки, че несигурността към трудовите стачки и евентуалната заплаха от прекъсване на работата на държавното управление би трябвало да накара Фед да спре да покачва лихвите.

Бъдещето на акциите ще продължи да се дефинира от това какъв брой прецизно Фед се придържа към проекта за по-високи лихви за по-дълго време и по кое време ще стартира да дава сигнали, че може да се стигне до понижаване.

Инвеститорите може да се окажат в дълъг интервал на изчакване, а софтуерните корпорации, които подхранват огромна част от просперитета на пазара, ще продължат да усещат натиска на високите лихвени проценти върху бъдещите си облаги.

Това е евентуална рецепта за злополука, добавя Business Insider.

Ако инфлацията продължи да спада – което наподобява евентуално и в случай че нивото на безработица се резервира на исторически ниски равнища – тогава задачата на Фед ще бъде изпълнена.

Но в случай че Фед продължи да натиска прекомерно мощно спирачките на стопанската система, продължавайки с още покачвания на лихвените проценти, тогава вложителите могат да се сбогуват със сюжета за меко приземяване и да се поздравят с криза.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР