Мечката бе забелязвана многократно в жилищни територии, крайни квартали, бензиностанции

...
Мечката бе забелязвана многократно в жилищни територии, крайни квартали, бензиностанции
Коментари Харесай

Мечката, появила се в Габрово, е заловена и преместена в естествената и среда

Мечката бе забелязвана неведнъж в жилищни територии, крайни квартали, бензиностанции и основни пътни артерии. По данни на пресцентъра на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи са подадени голям брой сигнали за посещаване на дивото животно в крайградски дворове в търсене на храна.

По данни на експертите от WWF България от видяното в клиповете, оповестени в интернет, държанието на мечката показва неналичието на боязън от наличието на хора. Такова държание съгласно тях е рисково и допуска спорове в бъдеще.

Животното е хванато от екипа на WWF България, взаимно със чиновници на дирекция „ Национален парк Централен Балкан “, Владимир Тодоров, част от екипа на „ Мечешки истории “ и Живко Жеков от Ловно – рибарското сдружение „ Чардафон “, показват експертите.Чрез взаимните им дейности е обезпечено както успокоение на жителите на Габрово, по този начин и на животното. По време на акцията на мечката е подложен GPS нашийник за наблюдаване и следене на нейните придвижвания и акомодация в новата среда.

От съображения за сигурност точното място на освобождение не се показва, допълват експертите, само че животното е пуснато на отдалечено място в Балкана, с цел да устрои своя територия и да живее умерено и свободно.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР