Мечетата, които загубиха майка си и бяха отгледани в специализирани

...
Мечетата, които загубиха майка си и бяха отгледани в специализирани
Коментари Харесай

Трите спасени в Родопите мечета отново са в естествена среда |

Мечетата, които изгубиха майка си и бяха отгледани в профилирани центрове в България и Гърция, още веднъж са в естествената си среда. Министерство на околната среда и водите, фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ и природозащитната организация WWF сполучливо организираха интервенцията по спасяването на трите мечета преди година, а в този момент – и по връщането им в природата.

На 4 юни предходната година Хуба, Вихър и Горан са открити уплашени и без майка в Родопите от екипа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян.

След къс престой в парка за мечки в Белица благодарение на министерството е основана организация трите мечета да бъдат превозени до центъра за рехабилитация на кафява мечка ARCTUROS в Гърция. Там те минаха през интервал на подсилване, с цел да могат да се върнат сполучливо в естествената си среда.

След обширен обзор в събота експертите в гръцкия център откриват, че мечетата са на подобаваща възраст и килограми, с цел да се върнат назад в природата. " Четири лапи " и техният профилиран автомобил за мечки са се погрижили за транспортирането и наблюдението на мечетата по пътя.



" За страдание, в последните 10 години все по-често ставаме очевидци на мечета сираци. Причините са няколко, само че съвсем постоянно са свързани с директната човешка активност – бракониерство, понижаване на хабитата, нахлуване в териториите на мечката и така нататък Мечета без майка не могат да оцелеят в природата сами и в случай че имат шанса да бъдат локализирани в точния момент, за тях може да бъде положена грижа. Фондация " Четири лапи " твърдо има вяра, че би трябвало да се откри най-подходящият път за тях, а това е – да се върнат още веднъж в природата след рехабилитация и да получат своя късмет да изживеят живота си като диви мечки ", сподели Димитър Иванов, шеф на парка за мечки в Белица.

Точната локация, където са пуснати мечетата, остава загадка в името на тяхната отбрана.

Хуба, Вихър и Горан ще се нуждаят от първични грижи при акомодацията си назад в дивата природа. Те имат специфични нашийници, посредством които специалистите от WWF ще могат да ги следят и ще се намесват в краен случай – при подозрения за здравословното им положение или в случай че се появят признаци за проблематично държание.

„ От WWF имаме вяра, че хармоничното общуване сред хората и мечките е допустимо - споделя изпълнителният шеф на WWF България Веселина Кавръкова. - За да се реализира то обаче, са нужни доста повече запаси и съществени ограничения за предварителна защита, което включва всеобщо обучение за държанието на мечките – от учебното заведение до хората, които постоянно прекарват време в дивата природа, както и потребността от по-добро използване на законодателството, защото мечката е предпазен тип и противозаконното й ликвидиране е закононарушение. "

Експертите на WWF имат подготвеност за постоянни визити на терен, за слагане и инспекция на фотокапани за наблюдаване, както и за наново залавяне на мечетата при потребност. Всичко това ще се реализира в тясно съдействие с Министерство на околната среда и водите.

Данните от формалния мониторинг на кафявата мечка, осъществяван от Изпълнителната организация по околна среда, демонстрира, че популацията на типа у нас се е свила с близо 40% за последното десетилетие – от 518 през 2011 година до 329 през 2019 година

„ Надявам се, че Хуба, Вихър и Горан ще се приспособяват бързо на новото си място в дивата природа на България и ще останат здрави. В Министерство на околната среда и водите обсъждаме опцията за основаване на Спасителен център за огромни диви бозайници, тъй като у нас подобен към момента няма. Продължаваме да работим за възстановяване на политиките за запазване на мечките, като ускоряваме контрола върху бракониерството и подобряваме методите за компенсиране на земеделските производители, които са били ощетени от нападения на мечки ", сподели министърът на околната среда и водите Борислав Сандов по време на акцията в парк „ Централен Балкан ".

В ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица ЧЕТИРИ ЛАПИ дружно с фондация „ Бриджит Бардо " се грижи за 19 потърпевши от човешка интервенция мечки. Те населяват 12 хектара повърхност в сърцето на Рила – действително в техния натурален хабитат. За тях се грижи непрекъснато екип от 15 индивида. ПАРК ЗА МЕЧКИ Белица е най-хубавият мечешки избавителен дом на Балканите.

WWF следва научно-базирана стратегия, която цели предотвратяването на евентуални спорове сред мечки и хора. Водеща роля играе Спасителният отряд на WWF, формиран от опитни специалисти, който към този момент близо две години се отзовава на сигнали на жители, инсталира електропастири към наранени парцели и съветва локалните хора по какъв начин да се предпазят от нежелана среща с мечка.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР