Мебелната промишленост на Румъния е на ръба на краха, поради

...
Мебелната промишленост на Румъния е на ръба на краха, поради
Коментари Харесай

Мебелната промишленост на наша съседна държава е пред крах

Мебелната индустрия на Румъния е на ръба на краха, заради повишаване на цените и дефицит на главната суровина, а 7% от фирмите за произвеждане на мебели в страната към този момент стопираха работа през последните месеци. Това заяви през днешния ден румънската телевизия Digi 24, базирайки се на изказвания на ръководителя на Асоциацията на производителите на мебели Аурика Серени, написа РИА Новости.

" Браншът е пред провал. Цените на някои типове дървесина скочиха 2,5 пъти за година, и това удари тежко фирмите, доста от които започнаха да работят на загуба, а доста други към този момент прекратиха активност.

Само за последната година бяха закрити повече от 35 мебелни заводи, което е 7% от общия брой предприятия в тази сфера. В същото време, износът на трупи за първите 5 месеца на годината се е нараснал със 132% на годишна база. При това румънската дървесина се изнася в Япония и други страни, които създават от нея мебели ", изяснява Серени.

Ръководителят на асоциацията акцентира, че мебелната индустрия има значима роля за стопанската система на Румъния, само че заради зародилата сложна икономическа обстановка като цяло, браншът може да стане неконкурентноспособен.

" Мебелната индустрия внася годишно приблизително 1,5 милиарда евро в държавния бюджет. Но заради дефицита на суровина, изкуственото повишаване на дървесината и избухливия растеж на цените на енергоносителите, този бранш става неконкурентоспособен ", акцентира Серени.
 Мебелните компании са пред банкрут, поради недостиг на дървесина
Мебелните компании са пред банкрут, поради недостиг на дървесина

Наблюдава се към 20% редуциране на личния състав в дървообработващите фирми
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР