Меандрите на Арда край Маджарово се превръща в истински Клондайк

...
Меандрите на Арда край Маджарово се превръща в истински Клондайк
Коментари Харесай

Треска за злато край Маджарово

Меандрите на Арда край Маджарово се трансформира в същински Клондайк през уикенда. Над 600 почитатели на Джек Лондон се стекоха от цяла България на събора на Асоциацията на търсачите на скъпи метали и астероиди. Освен на самородно злато регионът край Арда е богат на минерали - ахати, ясписи. Тук постоянно идват и чужденци, които посещават единствения на Балканите Природозащитен център за лешояди, които гнездят там, написа marica.bg. За пръв път на Арда край Маджарово ще има съревнование с награди за промиване на злато с драги и за търсене с детектори.

Времето на събора на Маджарово не е определен инцидентно - тъкмо в нощта на 12 против 13 август ще се следи неповторимо събитие: тази година метеоритният дъжд на Персеидите ще бъде изумително мощен и ярък. Златотърсачите ще следят над Арда неповторимо небесно зрелище с впечатляващи естествени фойерверки, защото земята ще премине по-близо до пътя на кометата. Средно на минута ще падат по 2 метеора, изяснява Стаменов.

Приятелите с право го назовават нашенски Индиана Джоунс по прилика с фамозния кино воин, изследовател на съкровища и завършения. Стаменов е златотърсач с 40 -годишен стаж. Създател и ръководител на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и астероиди, единствена на Балканите. Направил е нова карта на находищата със самородно злато, която актуализира непрекъснато. Негови другари и учители са най-известните български геолози и археолози, измежду които Георги Китов. И до през днешния ден обичан създател му е Джек Лондон, описал приключенията си като златотърсач в фамозни произведения като “Златният каньон” и “Жажда за живот”.

Златната тръпка за Стаменов не е фикс идея за замогване, а откривателство, метод да си по-дълго измежду природата. Най-големия си златен пай - 13-грамова самородка, Кирил е разкрил преди година по деретата на село Стремци край Кърджали.

Златотърсач милионер няма, само че е неописуемо неспокойствие да откриеш златинка, да не приказваме за пай злато. Хора, които търсят бърза облага, бързо се отхвърлят. Забравят, че всяко занимание е скъпо - има въдици по 2000 лв., както и пушки по 30 000 лева

Стотина лв. са нужни на прохождащ златотърсач - за легенчета за проби и промиване, за улей, с който да се събират златните парченца. Улейчето излиза 15 и 30 лева, в случай че самичък си сгънеш ламарината, сложиш стелката и мрежичката от горната страна. Направата на драга е по-скъпа - трябват маркучи, помпа и инжектор за засмукване на материала от дъното на реката. Само помпата излиза от 130 до 260-360 лева Металните детектори потеглят от 300-400 лева, марковите стигат до 10 000 лева

Търсачи на съкровища

Членовете на асоциацията, която съществува от 2012 година, са към този момент към 4000. Най-много са запалянковците от Южна България - Пловдив, Асеновград, Баня, Карловско, Панагюрище, Стрелча, Кърджали, Хасковско. В асоциацията членуват учени историци и геолози, видни адвокати.

Съборите са към този момент традиция - идващият е през септември на Старозагорските бани. В късна есен Стаменов ще провежда още веднъж експедиция за търсене на астероиди край Свежен. Според учени от НАСА, с които Стаменов поддържа връзка, в Средна гора има паднали парчета от небесни тела. Предстои и обичайният семинар на асоциацията в Пловдив.

С присъединяване на наши експерти от Минно-геоложкия университет и изселници приготвят експедиция в Турция за търсене на минерали и астероиди в региона на Бурса и Измир. Планират и документален филм с условно заглавие „ Пътят на европейското злато”.

За глупци

Пиритът е златото на глупците, във водата няма разлика, само че изсъхне ли, потъмнява. При 10-15 златинки в две кофи си коства да продължиш. Златото е 19 пъти по-тежко от водата и 7 пъти по-тежко от всички останали субстанции в речното корито.

Режимът

През 2001 година е направена корекция в Закона за подземните благосъстояния, която разрешава златодобив посредством ръчно промиване руслата на реките. Не е разрешено да копаеш, да сечеш дървета. Който желае да вади пари, взема реки на концесия, наема багери, тежко съоръжение и дълбае. Много непоколебим е режимът в зоните със специфичен статут - естествените резервати, Натура 2000.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР