Мазнините в природата са животински и растителни - наситени и

...
Мазнините в природата са животински и растителни - наситени и
Коментари Харесай

Кои мазнини са наистина нездравословни

Мазнините в природата са скотски и растителни - наситени и ненаситени мазнини. Те са един от главните съставни елементи, присъстващ във всички храни. Съставени са най-вече от въглерод, водород и О2. За техните потребни, както и нездравословни качества, се спори от доста време. Едно проучване е на път да обясни въпроса кои от мазнините са в действителност нездравословни и кои – не.

Според досегашното мнение всички нужни мазнини за тялото участват в пресните и чисти плодове, зеленчуци, семена и ядки. От друга страна е изказванието, че мазнините, които покачват равнището на холестерол в кръвта, се намират в месото, млечните артикули, сланината, кравето масло, палмовото масло и други скотски източници. Но ето какво демонстрират последните проучвания.

При извършен тест доброволци били разграничени на три групи. На първата менюто включвало ленено масло, на втората – зехтин, а на третата - краве масло – три разнообразни източника на мазнини. Те се хранили по три пъти дневно с дневна доза сред 1 800-2 000 калории. Физическата интензивност била междинна.

През интервала на проучването всяка заран един час, три часа и пет часа след всяко хранене учените вземали кръвна проба от участниците в теста. Резултатите били красноречиви.

 Полезни мазнини

От тестванията излиза наяве, че приемът на мазнини от кравето масло покачва холестерола по-малко, в сравнение с приема на наситени мазнини от растителните източници – зехтин и ленено масло.

Едно от обясненията за тази причинност е молекулната конструкция на другите типове мазнини. Така да вземем за пример в животинския източник на мазнини се съдържат към 20% къси и средноверижни мастни киселини.

 Масло

Учените открили още, че повишението на холестерола е доста по-високо при мъжете. Това се дължи на другата хормонална конструкция на мъжкия и женски организъм. Така да вземем за пример женският организъм натрупа попадналите в него мазнини като подкожни. По този метод те в по-малка степен попадат в кръвоносната система.

Специалистите по храненето обаче са безапелационни, че мазнините в огромни количества, изключително тези с висока калоричност, неизбежно покачва риска от сърдечни и сърдечносъдови болести. Мазнините, както и всички други артикули, би трябвало да се употребяват с мярка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР