Майстор ковач от монтанското село Дъбова махала създава изкуство. Занаятът

...
Майстор ковач от монтанското село Дъбова махала създава изкуство. Занаятът
Коментари Харесай

Майстор ковач от село Дъбова махала създава изкуство

Майстор ковач от монтанското село Дъбова махала основава изкуство. Занаятът си е наследил от генерации, само че към този момент е измежду дребното в страната, които го практикуват. Призовава за поддръжка, тъй като съгласно него имитациите, които заливат пазара унищожават и занаята, и изкуството.

Дъбова Махала, Брусарци

Петър Иванов влезнал в работилница, когато бил на пет. В Дъбова махала се върнал, когато закрили предприятието, в което работел. Наследил е занаята от дядо си, а той пък от своя, само че не на всеки в фамилията се отдава.
Петър Иванов, ковач: Това, то си идва от вътрешната страна. Това не се учи. То не е стихотворение. То би трябвало да ти идва от вътрешната страна. Идва ли от вътрешната страна, ще станат нещата.
Работилницата не е по- друга от тази на дядо му, единствено е по-голяма.
Петър Иванов, ковач: Ковашкият поминък повече от инструментите би трябвало да си ги направиш ти, в сравнение с да ги купуваш… Нали виждате с кой чук работя, повече с огромния чук. Аз го чувствам на ръката си.
И тъй като желязото се кове до момента в който е горещо, работи бързо, а от време на време даже без да знае по какъв начин тъкмо ще се получи. Когато работи, прави всичко по този начин, че самичък да е удовлетворен, с цел да се хареса и на другите.
Петър Иванов, ковач: За мене е по-важното да дам всичко от себе си, когато го върша на човек и да го направя с обич. Искам като отиде и го огледа, да не може да откри на него недостатък.
Казва, че в занаята останали единствено няколко души в страната.
Петър Иванов, ковач: Може би да сме към десетина индивида. Нека да са 12, само че нямам доверие да са толкоз. Сега няма да ги считам тия, които са станали от една година и са почнали да споделят, че са майстори.
Смята, че в сектора по сред си би трябвало да се поддържат, тъй като евтините фалшификати изместват занаята.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР