Майките от „Системата ни убива“, които се барикадираха в сградата

...
Майките от „Системата ни убива“, които се барикадираха в сградата
Коментари Харесай

Изведоха със сила барикадиралите се в парламента майки


Майките от „ Системата ни убива “, които се барикадираха в постройката на Народното събрание, бяха изведени от чиновници на НСО. Те прекараха съвсем целия ден в постройката, отказвайки да изоставен и настоявайки за оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев.

Около 18 часа чиновници на НСО използваха мощ и съвсем изнесоха на ръце майките. Други дами бяха влачени и дърпани.

Очаквано, бруталните дейности на униформените, бяха главната тематика на днешните митинги. Хората показаха изрично недоволството и гнева си от случилото се и от употребяваната мощ. Сотици протестиращи блокираха бул. " Дондуков "

Домати, яйца, бутилки минерална вода летяха към десетки полицейски чиновници, които бяха строени пред входа на някогашния Партиен дом. Чуваха се възгласи " Оставка " и " Сърце и душа за България ".

В 18.30 часа Мая Манолова от Изправи се.бг излезе от постройката. Преди нея от постройката излезе и 25-годишният Христо, който е в инвалидна количка.

" Извлякоха хората със мощ – с ритници, с побутване, с боричкане. Самото НСО снимаше доста в детайли тази акция – явно би трябвало да я отчетат пред началниците си, тъй че може да се видят и техните фрагменти. Нашите телефони бяха избити, хората ги влачеха по земята, блъскаха ги…Това е срам! Позор, Караянчева! Позор! ", сподели Манолова пред публицисти. Тя посочи, че е била в Народно събрание за съвещание на парламентарната комисия по енергетика и акцията не е била проведена.

Вера Иванова от " Системата ни убива ", която бе изведена последна описа, че над тях е упражнено принуждение.

" Детето направи страшна рецесия, когато видя насилието върху хората, които бяха натръшкани на земята, те ги ритаха и пищяха. Казаха, че имат право да приложат мощ и го направиха. И не мога да се обадя на 112, тъй като ни заглушиха телефоните вътре. След 10 минути викнаха кола за спешна помощ ", описа тя пред БНР.

Около 20 часа и НСО излезе с позиция по проблема. В нея се споделя, че " на съображение член 27 от Закона за Националната работа за защита и по отношение на член 5, алинея 2 и член 13 и член 23а от Правилника за вътрешния ред на Народното събрание на Република България, чиновници на НСО, в тясна съгласуваност с Министерството на вътрешните работи, изведоха наложително група жители, които в нарушаване на посочените разпореждания отхвърлиха да изоставен охранителен от НСО обект - постройка на Народното събрание ".

НСО няма да допусне да бъде използвана за политически цели и ще се опълчи остро на всевъзможни опити в тази посока, обявиха още оттова.

Майките от „ Системата ни убива “ още сутринта оповестиха, че влизат в Народното събрание и чакат депутатите да дойдат и да разпишат 240 заявления, че поддържат митинга.

По-късно, към 10.00 часа, майките пуснаха пост във Файсбук: " От 10:00 протестиращи от " Системата ни убива ", " Изправи се ", " Орлов град " и палатков лагер " Ректората " сме в деловодството на Народно събрание и отхвърляме да напуснем постройката, до момента в който Бойко Борисов не подпише декларация, че си подава оставката и е склонен и поддържа настояванията на митинга, или всички депутати не подпишат сходна декларация ". Те оповестиха също, че с тях има и човек с тежки увреждания.

" Отказан ни е достъп даже до тоалетната... А сега се приготвя изхвърлянето ни от социална постройка, до която всеки един жител на тази територия би трябвало да има право на свободен достъп! Решени сме да останем до приемане на оставката на кабинета Борисов 3! Но се нуждаем и от поддръжка извън ", приканиха дамите.

Председателят на Народно събрание Цвета Караянчева изясни, че протестиращите са внесли писмо с икане да се срещнат с всички парламентарни групи. Добави обаче, че щом писмото е входирано, дамите нямат повече работа в Народното събрание. Според протестиращите, тя даже отказала достъп до тоалетна и декларирала, че ще бъдат изведени оттова.

Няма да разреша да се вършат провокации в Народното събрание, не трябва да позволяваме това, което се случи с барикадираните сестри, НСО да си свършат работата и да уведомяват съответно за разпоредбите жителите, продължи тя.

Караянчева добави, че в групата на протестиращите в Народното събрание има и дете и прикани то да не се употребява за политически цели.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР