Майките на деца до 8-годишна възраст да работят с два

...
Майките на деца до 8-годишна възраст да работят с два
Коментари Харесай

Идея: Майки на деца под 8 г. да работят по-малко за пълна...

Майките на деца до 8-годишна възраст да работят с два часа по-малко, само че да се обезпечават от работодателя на цялостния работен ден от 8 часа. Това предложи кметицата на Куклен Мария Белчева като законодателна смяна в поддръжка на фамилията. Дамата, която ръководи дребното обитаемо място в Пловдивска област, стартира концепцията си през днешния ден на кръгла маса на тематика „ Подобряване на демографското положение на България”, инициирана от вицепремиера Валери Симеонов и с присъединяване на специалисти от общественото министерство.

Щом взе думата, Мария Белчева призна, че се колебае дали да приказва като кметица или като майка на три деца. Избирайки втората роля, тя показа, че българското семейство още не може да премине от източния модел на живот към западния. Ако в предишното бабите са гледали децата, а родителите са работели, в този момент постоянно в фамилията няма възрастни хора, които да окажат тази помощ. Това усилва неимоверно напрежението при обгрижването на децата, сподели Белчева.

Съветникът по обществена политика на вицепремиера Христина Христова се ангажира още същия ден да подложи на разискване концепцията в общественото министерство. Нуждаем се от нови политики и решения, само че те би трябвало да се оглеждат доста добре, направи спогодба тя. Христова се съгласи, че модерното семейство е подложено на голям стрес и добави, че съгласно специалистите това събитие покачва смъртността във възрастта 40-59 година

И до момента в който майката поема главния товар към развъждането на децата, движейки и кариерата си, мъжете се оказват по-лабилни и депресирани, защото в актуалната икономическа обстановка не могат да обезпечат издръжката на семейството в ролята си на глава на фамилията. През 2016 година коефициентът на смъртност у нас е бил 15,1 на хиляда, което по-високо равнище от междинното за Европейски Съюз. Най-високо е нивото във Видин, Монтана и Враца, а най-ниско – в Кърджали, София и Благоевград.

Каква е демографската картина и над какви други ограничения умува страната – четете на следващия ден във в. „ Марица”

тагове майки деца работа пари кръгла маса демографска рецесия  Идея: Майки на деца под 8 година да работят по-малко за цялостна заплата  Идея: Майки на деца под 8 година да работят по-малко за цялостна заплата  Идея: Майки на деца под 8 година да работят по-малко за цялостна заплата  Идея: Майки на деца под 8 година да работят по-малко за цялостна заплата  Идея: Майки на деца под 8 година да работят по-малко за цялостна заплата  Идея: Майки на деца под 8 година да работят по-малко за цялостна заплата
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР