Майката на Николай Банев също ще бъде привлечена към наказателна

...
Майката на Николай Банев също ще бъде привлечена към наказателна
Коментари Харесай

Обвиняват и майката на Николай Банев за източване на средства

Майката на Николай Банев също ще бъде привлечена към наказателна отговорност , само че поради напредналата й възраст, най-вероятната мярката й за неотклонение ще е " парична гаранция ".

Това стана ясно на брифинг на зам.-главния прокурор Иван Гешев във връзка със идването на Евгения и Николай Баневи през днешния ден на родна земя .

Майката на Николай Банев е имала присъединяване в някоя от компаниите на сина си, да вземем за пример в ръководството на голям брой сдружения от холдинга " АКБ Форест ".
Наблюдаващият прокурор Мария Дойчева изясни, че майката, макар напредналата си възраст, се е разпореждала и вземала пари от касите на " Полимери ", в това число е продала кран при доста неизгодни условия.

Парите са присвоени от семейството, а по думите на прокурор Дойчева старата жена е била деен участник в прането на пари .

 Престъпленията на Баневи – образец за бандитската приватизация, разгласи прокуратурата Обновена
Престъпленията на Баневи – образец за бандитската приватизация, разгласи прокуратурата

" Полимери " е " обезкостен ", пари от покупко-продажби са отивали в офшорки на Баневи

По случая Баневи на брифинга стана ясно, че следва да бъде повдигнато обвиняване на Никола Банев за пране на пари в размер на 589 милиона 800 хиляди евро. Припомняме, преди няколко часа от прокуратурата разпространиха известия, че Баневи ще бъдат упрекнати по 7 параграфа за закононарушения от общ темперамент.

Към наказателна отговорност към този момент е привлечена Евгения Банева , като на нея и е предявено конкретизирано обвиняване, а сега тече предявяване на настоящите прецизирани обвинявания на брачна половинка й - Николай Банев, изясни зам.-главният прокурор Иван Гешев и уточни, че повдигнатите им обвинявания са от пет пункта.

Сред тях са обвинявания за нелегално владение на муниции, проведена незаконна група, и длъжностно заграбване на източване на четири предприятия - " Елма " Троян, " Полимери " Девня, " Топлофикация " -Казанлък и химически цех " Панайот Волов " . Финансовата вреда, породена от това длъжностно заграбване и от данъчните закононарушения, за които са притеглен семейство Баневи, са в размер на над 90 милиона лв. .

 Какъв беше смисълът от зрелищния арест, питат от семейство Баневи
Какъв беше смисълът от зрелищния арест, питат от семейство Баневи

Децата са оставени безпризорни

Банев ще бъде притеглен като обвинен и за пране на пари в размер на 589 милиона 800 хиляди евро или над 1 милиарда лв. или, които се намират в офшорни на сметки на сдружения, следени от лицата, отвън територията на България, разкри зам.-главният прокурор.

Към момента се ревизира цялостната активност, всички каузи и преписки по отношение на арестуваните лица, уточни Гешев.

До този миг единствените сигнали против Баневи са били на равнище Районна прокуратура - за телесни повреди по отношение на техни служащи и чиновници. Разследващите са разкрили и няколко досъдебни производства за данъчни закононарушения, които са били висящи все още.

Прокурор Дойчинова уточни още, че проведената незаконна група е била образувана през 2005 година и е работила до задържането на лицата - 22 октомври 2018 година До сегашния миг повдигнатите обвинявания са на Николай Банев за началник на проведената незаконна група, на брачната половинка и майка му - за присъединяване в проведена незаконна група.

Има и други неустановени досега лица, за които когато се съберат задоволително доказателства ще бъдат включени в досъдебното произвеждане.

Припомняме, че 26 октомври Николай и Евгения Баневи бяха задържани на летището в Ница.

Зам.-главният прокурор Гешев разгласи закононарушенията на Баневи за образец за бандитската приватизация . От Министерство на вътрешните работи разпространиха при претърсването на името на Баневи снимков материал, който впечатли обществеността, само че се зададоха и въпроси за какво службите вършат това.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР