Майката, чието дете изпадна в безсъзнание след употреба на райски

...
Майката, чието дете изпадна в безсъзнание след употреба на райски
Коментари Харесай

За демоничната мощ на райския газ, децата и ролята на родителите в битката срещу дрогата

Майката, чието дете изпадна в безсъзнание след приложимост на божествен газ и алкохол, направи първото си обществено изказване след случая. Семейството живее в Нидерландия, а в България са на отмора. Неприятната преживелица се разиграла в дискотека в центъра на Правец.

15-годишният младеж, който тренира баскетбол, излязъл с другари вечерта. Майката на момчето - Елица Йорданова, споделя пред Българска национална телевизия, че малко след среднощ синът ѝ изпратил известие, че се прибира. Той обаче не дал отговор на позвъняването ѝ. Половин час по-късно детето било докарано в Спешното поделение в необичайно и несъответстващо за естествен човек положение. От там го транспортирали в „ Пирогов “, където изпаднало в безсъзнание.

Докато се возели в колата за спешна помощ, момчето буйствало и размахвало неконтролирано ръце и крайници. “Гледката беше ужасяваща “, споделя майката. По думите ѝ децата, които отнесли сина ѝ в Спешното, споделили, че е употребявал божествен газ и консумирал алкохол. Известен факт е, че при композиция с алкохол или опиати райският газ става извънредно рисков.



Тестът с дрегер, изработен на потърпевшото момче в токсикологията на "Пирогов ", посочил 1.43 промила. В джоба на сина си Елица намерила декларация, с която допуска, че е бил позволен в дискотеката. Според шефа на заведението обаче – Румен Гунински, който е наследник на кмета на Правец, момчето може въобще не е влизало в дискотеката. Гунински признава, че в заведението, чийто притежател е брачната половинка на кмета, божествен газ се продава, само че единствено на лица, навършили 18 години, против персонални карти. Управителят отхвърля момчето да е влизало с сходна декларация и твърди, че то не е купувало безусловно нищо от дискотеката.

Дали уверенията му са истина, или не, оставаме на полицията да позволи този въпрос. Съмнение в думите му обаче буди следния роман на Елица Йорданова. Когато тя се върнала в дискотеката през нощта, с цел да се срещне с шефа на зеведението, станала очевидец на неприятна панорама. На една от пейките против нея имало друго дете, което лежало и повръщало. Тя е безапелационна, че това не е изолиран случай и че хората би трябвало да си дадат сметка. “Дори на най-възпитаните, най-гледаните, добре обгрижвани деца може да се случи да попаднат в тази обстановка “, предизвестява тя.



Момчето към този момент, популярност Богу, си е у дома, с помощта на бързата реакция на приятелите му и помощта на лекарите. Какво обаче ги чака тези, които не биха имали неговия шанс? Отговорът е злокобно явен.

Да напомним, че по-рано майката насочи апел във Facebook да се вземат ограничения против продажбата на алкохол и опиати на малолетни, както и да не се мълчи за сходни случаи.

След като у нас се подвигна звук към казуса с райския газ и всеобщата му приложимост от подрастващите в страната ни, а директно по-късно медиите разпространиха новината за потърпевшото дете, бе поднесен и относителен разбор от данни на Националната пациентска организация, направени по индикатора „ приложимост на опиати “ у нас и в Европейски Съюз. Според резултатите всеки седми възпитаник в България признава, че е употребявал в миналото в живота си някакъв опиат. Най-често употребяваното наркотично вещество е, предстоящо, марихуаната, която държи „ дял” от към 12%, следвана от амфетамините (5.5%), изненадващо кокаина (4.9%), екстазито (3.9%), метамфетамините (3.4%) и халюциногените (2%).



За възрастовата група сред 15 и 65 година у нас 2% са употребявали, до момента в който на запад това число възлиза на 5%. Най-голяма е разликата в използването на канабис. Докато тук 8.7% от всички българи са употребявали този лек опиат, то в Европейски Съюз всеки четвърти признава, че е пушил. Това обаче е относително предстоящо, защото на доста места на Стария континент използването на канабис е в случай че не легализирана, то най-малко обвързвана с доста по-леки санкции.

Интересни са още и данните за това какво считат младите за избрани опиати. Така да вземем за пример всеки четвърти на възраст сред 14 и 19 година е уверен, че пушенето на канабис не е проблем и даже утвърждава тази процедура. Данните съмнително доста съответстват с тези за междинните равнища на приложимост на този лек опиат в Европейски Съюз, където 27% от всички хора признават, че са пушили в миналото в живота си.

И да, новината от през днешния ден е в действителност добра... Парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на малолетни и използването му в закрити публични места. Измененията в Закона за здравето, импортирани от депутати от ГЕРБ-СДС, плануват възбрана за продажбата и използването на диазотен оксид и пълнители с него, в това число и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, учебни заведения, общежития за възпитаници, лечебни заведения, на спортни прояви и публични мероприятия, проведени за деца и възпитаници, както и в закрити публични места.

Беше извънредно време да се вземат ограничения в тази тенденция. Макар и откакто тематиката откри мощен отзив в медийното пространство. Но не по-малка роля от тази на държавните органи във връзка с опиатите и децата играят... родителите. Те са тези, които първи би трябвало да разяснят на децата си какво е това опиат и до какви последствия за физическото и психическото здраве може да докара използването му.

Според експертите най-подходящата 11-годишната възраст е най-подходящият миг да обясните на детето за рисковете и вредите от използването на всички всевъзможни опиати. Важно е обаче по какъв начин ще подходим като родители към тази тематика. Със сигурност построяването на мощна и другарска връзка с него ще отвори път към сърцето му и ще направи по-лесна връзката по този въпрос. А с цел да се случи това, правилото е простичко: Не назидавайте, а обяснявайте! При всеки комфортен случай му обяснявайте вредата от психотропните субстанции, рисковете от тях и погубните увреждания, които могат да причинят.

Защото не различен, а точно родителят е този, който би трябвало да бъде образец за подражателство и пътеводна светлина! А навременното му, съответно и съществено отношение по тематиката може един ден да избави цялостен един човешки живот - най-безценният, този на неговото дете!



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР