Майкъл Колборн, Гардиън*Обединени от чувството, че са жертви, Русия има

...
Майкъл Колборн, Гардиън*Обединени от чувството, че са жертви, Русия има
Коментари Харесай

Разрушителни и опасни крайно десни сили на Балканите подкрепят Путин, Западът ги подценява

Майкъл Колборн, „ Гардиън ”*

Обединени от възприятието, че са жертви, Русия има правилен съдружник в лицето на извънредно десни сръбски групи. Западът ги подценява и рискува прекалено много.

Работя в уеб страницата за проверяваща публицистика Bellingcat, където управлявам нашия план, употребяващ проучвателен способи с отворен код за наблюдаване на крайната десница в Централна и Източна Европа. На Балканите виждаме по какъв начин извънредно десните в Сърбия поддържат кървавото навлизане на Русия в Украйна. Тези групи освен оказват помощ за подклаждането на огъня в поддръжка на съветската война; те също по този начин получават съветска помощ, с цел да прокарат личния си рисков дневен ред в една към този момент размирна част на Европа.

Докато войната на Русия в Украйна се проточва, Кремъл има на своя страна някои от най-разрушителните и рискови извънредно десни сили на Балканите. През април 2022 година хиляди сърби излязоха по улиците на Белград, с цел да стачкуват против поддръжката на тяхното държавно управление за отстраняването на Русия от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида поради нашествието ѝ в Украйна. По време на митинга участниците в шествието развяваха съветски и сръбски флагове и скандираха лозунги като да вземем за пример " Сърби и руснаци - братя вечно! "

Протестът в сръбската столица беше проведен от крайнодясната група " Народен патрул " и нейния водач Дамнян Кнежевич, който е провел и няколко други проруски манифестации. Само няколко седмици по-късно Кнежевич и различен водач на " Народен патрул " отпътуваха за Русия. Те прекараха там една седмица по покана на няколко съветски медийни организации, в това число и на тази, ръководена от известния помощник на Путин Евгений Пригожин.

Много сърби считат, че Русия е исторически бранител на Сърбия и нейните интереси; двете страни имат общи славянски корени, а хората и в Русия, и в Сърбия считат, че са демонизирани от Запада. Кнежевич твърди, че Русия, дружно със Сърбия в югославските войни през 90-те години на ХХ в., незаслужено е представяна за агресор, до момента в който се е опитвала да отбрани своите етнически братя. Кнежевич и неговите другари са наводнили обществените медии с проруски апели. Те се показват за най-отдадените бранители на сърбите от всевъзможни хипотетични външни закани. Това се разгръща и върху отбраната на тези, които съгласно тях също пазят сръбския народ; ето за какво един районен анализатор съобщи, че сръбската последна десница оказва " най-постоянна и интензивна поддръжка " за съветската инвазия в Украйна.

Тази поддръжка се показва освен в думи или манифестации. През май тази година дребната неофашистка група " Сръбско деяние " разгласява в канала си в YouTube видео, в което документира посещаване в Санкт Петербург, осъществено няколко месеца по-рано. Няколко членове на " Сръбско деяние " са пътували там по покана на Руското имперско придвижване (РИМ), което е публично оповестено за терористична група в Съединени американски щати и Канада. Във видеоклипа водачът на РИМ Денис Гариев стреля с револвер и се хвали, че образова съвсем 1000 руснаци годишно в подготвителния център на придвижването.

Ден откакто " Сръбско деяние " разгласява това видео, Кнежевич се появи на конференция в Санкт Петербург. Той беше съпроводен от Александър Лисов, началник на " Сръбско-руския културно-информационен център ". Той е упрекван за отправяне на закани към антипутински настроени руснаци, живеещи в Сърбия. На конференцията участва и деятел на младежкото крило на политическата партия на Путин " Единна Русия ".

Това, което ме заинтересува, беше не толкоз какво е споделил Кнежевич на тази конференция, а къде се организираше тя - в пресцентъра на Patriot Media Group - медиен конгломерат, чийто директорски съвет се оглавява от Пригожин. Patriot Media Group е една от трите медийни организации, за които " Народен патрул " твърди, че са ги поканили в Русия (другите включват скандалната съветска държавна медия RT - за която Кнежевич даде изявление в студио - и прокремълския таблоид " Комсомолская истина " ).

Пригожин е човек, който ние в Bellingcat за жалост познаваме прекомерно добре. Той е някогашен пандизчия и поддръжник на Путин, обект на наказания от страна на Съединени американски щати и търсен от ФБР поради хипотетичната му роля в съветската интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година Спечелил е милиарди долари от съветски държавни поръчки и се допуска, че управлява частната военна компания " Вагнер ", обвързвана с голям брой хипотетични военни закононарушения в Африка и Украйна.

Би било неточност да се подценен връзките сред сръбската последна десница и Русия като безсмислени или прекомерно дребни за по-нататъшно внимание. По-рано тази година организации за отбрана на правата на индивида предизвестиха, че извънредно десният екстремизъм в Сърбия се засилва; EuroPride - интернационалното ЛГБТ събитие, планувано да се организира в Белград този месец, беше атакувано и заплашвано с принуждение от страна на крайната десница. След няколкодневни митинги сръбският президент Александър Вучич разгласи, че то ще бъде анулирано. В прилежаща Босна и Херцеговина, където националистическото напрежение заплашва да раздра страната, през октомври предстоят избори.

В Черна гора, която се отдели от Сърбия през 2006 година, скоро също може да има нови избори. Страната продължава да бъде измъчвана от разногласия за националната си еднаквост сред по-независимите черногорци и самоопределящите се като сърби, които желаят по-близки връзки със прилежаща Сърбия. Напрежението с Косово, което разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година и в което живее малко сръбско малцинство, остава най-горещата точка на напрежение в района. За страдание моментът е подобаващ за крайната десница в Сърбия да сътвори проблеми, а в случай че пожелае - тя има другари в Русия, които да ѝ подадат ръка.

Всъщност Русия към този момент стартира да оказва помощ. Английският документален филм, излъчен наскоро по RT, даде естрада на Кнежевич и други сръбски крайнодесни политици да показват възгледите си гладко. " Точно както Русия освобождава съветския свят посредством денацификация и демилитаризация - споделя Миша Вачич, крайнодясна фигура, за която от дълго време се твърди, че е обвързвана с Вучич и неговата ръководеща Сръбска прогресивна партия, - ние, сърбите, също имаме право посредством специфични интервенции да създадем собствен личен сръбски свят ".

Пренебрегването на крайната десница на Балканите крие риск за нас. Техните идеологии се основават на същите фрустрации и недоволства, които провокираха войните, довели до раздробяване на Югославия през 90-те години на предишния век. Но в този момент те намират от ден на ден хора по света, в това число в Русия, които са подготвени да ги предизвикват и поддържат. Това не е всичко - Държавният департамент на Съединени американски щати твърди в неотдавна разкрита депеша, че от 2014 година насам Русия е похарчила 300 млн. $, с цел да се опита да повлияе на политици и други лица по света, в това число на Балканите. Русия може към момента да не е разпалила този пожар, само че би била повече от щастлива да помогне за разпалването му./БГНЕС

* Майкъл Колборн е публицист и откривател в уеб страницата за проверяваща публицистика Bellingcat. Ръководи плана Bellingcat Monitoring, който изследва и проучва крайната десница в Централна и Източна Европа
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР