Майка, жертва на насилие от страна на бащата на детето

...
Майка, жертва на насилие от страна на бащата на детето
Коментари Харесай

Български съд реши да върне дете на баща насилник в ЮАР

Майка, жертва на принуждение от страна на бащата на детето й, се изправя пред обстановка, в която 4-годишният й наследник може да бъде лишен и то с решение на български съд.

Мария Лучанска има дете от жител на Южна Африка. С бащата в никакъв случай са не са имали брак, не са живели под един покрив, а мъжът даже не е родител на 4-годишния си наследник по законите на африканската страна, споделя майката.

" Напуснахме Южна Африка заради непрекъснато принуждение от негова страна, което е документирано. Още през 2014 година, когато детето се роди, бях нападната от него. Всичко е документирано със правосъдна медицина и проблем там. Той просто има тежък темперамент и неведнъж ме биеше, детето постоянно е било очевидец на тези неща. 2017 година преди да се върна в България ми спука черепа, бях в безсъзнание. Детето беше очевидец на това ", описа пред bTV Лучанска.

През март т.г. Мария схваща, че бащата е завел дело по Хагската спогодба за гражданските аспекти на интернационалното похищение на деца и го печели. Документите по делото са изпратени до общественото министерство, а оттова, както си му е реда - в съда. И по този начин Софийският градски съд взема решение да даде правата на момчето на бащата.

" Съдът е взел документите, огледал ги е, само че е направил неправилния извод. Съдът официално се е отнесъл без да се оправи с наредбите на ЮАР за детето. В ЮАР, по член 70, биологичният татко би трябвало да е живял в брак, би трябвало да има единодушие и процедури, с цел да е приет. След като той не е родител и татко по техния закон, той няма това морално и материално право. Вие виждате една суха скучна правна норма по какъв начин взема решение ориста на едно хубаво дете ", разяснява юрист Марин Марковски, който пази Мария пред Апелативния съд.

Юристът бе безапелационен, че в случай че се наложи, ще скрие детето в личната си адвокатска фирма, с цел да не бъде изведено от България.

Има и решение, според което всеки петък бащата може да вижда детето, само че в общественото министерство и в наличието на майката. Въпреки това до момента той не се е възползвал и даже не предизвестява, че няма да пристигна посредством юрист или друго лице.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР