Майка и нейното 12-месечно бебе прекараха 6 дни в килия

...
Майка и нейното 12-месечно бебе прекараха 6 дни в килия
Коментари Харесай

Майка с бебе лежа 6 дни в килия заради агенцията за бежанци

Майка и нейното 12-месечно бебе прекараха 6 дни в килия на Летище " София " поради произвол от страна на Държавната организация за бежанците, разкрива следствие на 

Катя Амие е бежанка от 20 години в България, палестинка без поданство. Пристигнала е в страната ни като 10-годишно дете, дружно с родителите си – също палестинци без поданство. Едногодишната ѝ щерка Руейда е родена в София и е български жител.

На 2 януари Амие с нейното бебе идват у нас с полет от Холандия, само че са арестувани от гранична полиция и са им отнети българските документи. Властите им обяснили, че според системата на Министерство на вътрешните работи, майката е с преустановен статут на емигрант, а бебето е лишено от българското си поданство още през септември 2020 година Жената обаче не е била известена по тази причина, тя и щерка ѝ са отсъствали от България 10 месеца, защото пандемията и коронавирусът я принуждават да остане в Белгия, където отишла при родственици.

Амие има жилище в София и непрекъснат адрес в регион “Красно село ”, където обаче не е позволена. Вместо това е затворена в килия с бебето, без да може да купи вода, храна, тоалетни такъми и памперси от магазините на летището. На четвъртия ден от ареста им те даже не са получили храна. Катя споделила това с един чиновник на Летище София и той е удостоверил нейните подозрения, че в този ден съзнателно били оставени с бебето без храна. Направеният запис на диалога потвърждава това. Директорът на основна дирекция “Гранична полиция ” в Министерство на вътрешните работи Светлан Кичиков удостоверява, че майката и бебето са били заключени на летището, само че публицисти не се позволяват.

Оказва се, че Амие е станала жертва на истински произвол от страна на Държавната организация за бежанците. Според документите 10 дни преди бебето Руейда да се роди в Майчин дом в София, институцията е образувала произвеждане, за лишаване на статута ѝ на емигрант на майката, само че тя не схваща за това. Никой не я е уведомил за почналата административна инспекция дали тя има ливански паспорт, нито ѝ е дадена възможност да взе участие в инспекцията и да се отбрани. Вместо това на 10 февруари 2020 година Държавната организация за бежанците я уведомява, че роденото от нея дете – Руейда, е български гражданин по силата на Закона за българското поданство.

Веднага, откакто майката и бебето напущат България през Летище “София ” с българските си документи през февруари 2020 година, мълниеносно организацията за бежанците вписва в своята система, че Катя Амие е ливански жител, а не лице без поданство от 20 години. Това се случва, макар че България даже няма формален отговор от ливанските управляващи дали Катя е фактически е техен гражданин.

С решение от втори юни 2020 г. агенция за бежанците анулира предоставения статут на интернационална протекция на Катя Амие. Прави го, до момента в който тя е в чужбина и нито знае това, нито е получила уведомлението или решението, с цел да го апелира по правосъден ред. Майката е лишена от право на отбрана, а три месеца по-късно в системата на ГРАО е маркирано, че на бебето Руейда е отнето българското гражданство и то към този момент е с ливанско поданство. Отново без доказателства и без удостоверение от Ливан, че смята бебето за неин жител.

Министерството на правораздаването отбелязва, че МВР е уведомило Министерството на външните работи, че е направена инспекция и Катя Амие има ливанско поданство. Данните са във връзка сигнал от белгийските управляващи, че Катя Амие постоянно пътува до Ливан с ливански паспорт. Агенцията за бежанците приема мигновено тези изказвания на вътрешното министерство за истина и на тяхна база лишава поданството и статута на майката и нейното бебе.

В същото време Ливан уведоми България, че Катя Амие не е ливански жител. Така, главното доказателство на българските управляващи за отменяне на статута и документите за идентичност беше опровергано от ливанските управляващи. След шест дни в килията, Катя и щерка ѝ Руейда летят за Айндховен. Българските управляващи ги връщат там, откъдето са пристигнали. Катя отхвърля да има ливански паспорт. Съвсем разумно тя пита: “Как може аз да имам ливански паспорт, а майка ми и татко ми да нямат? ”. Нямала и ливанско поданство.

“Ако аз съм ливански жител, за какво не ме изпратят със аероплан в Ливан, от кое място настояват, че съм? Защо българските управляващи ме изпращат в Холандия? ”, продължава да пита Катя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР