Майк Помпейо пред сенатската комисия по външните работи Русия продължава

...
Майк Помпейо пред сенатската комисия по външните работи Русия продължава
Коментари Харесай

Помпейо: Времената на мека политика спрямо руска агресия отминаха


Майк Помпейо пред сенатската комисия по външните работи

Русия продължава да работи нападателно, поощрена от траялата години наред мека политика на Съединени американски щати по отношение на тази експанзия, само че това време към този момент свърши, сподели нощес номинираният за държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо пред сенатската комисия по външните работи, която преглежда неговата кандидатура за началник на американската дипломация.

Той напомни, че тактиката за националната сигурност на президента Доналд Тръмп дефинира Русия като опасност за Съединени американски щати, като в това време уточни, че и дипломацията с Москва би трябвало да продължи.

" Ние продължаваме да укрепваме нашите въоръжени сили и да обновяваме възпиращия си нуклеарен боеприпас. Наложихме строги наказания (на Русия) и изгонихме повече съветски дипломати и разузнавачи от Съединени американски щати, в сравнение с когато и да било след Студената война ", сподели претендентът за държавен секретар.

" Ако моята кандидатура бъде одобрена, то позволете да ви уверя, че сегашната американска администрация ще продължи, както правеше това през последните 15 месеца, да подхваща действителни дейности, с цел да дава отпор на (Москва), да " презареди " връзките на въздържане по отношение на Русия ", акцентира Помпейо, който към момента е шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Той сподели, че Китай през днешния ден съставлява стратегическо предизвикателство за Съединени американски щати, само че Вашингтон би трябвало да работи с Пекин в сферите, където е належащо, и да откри точките за съдействие с него, " които имат смисъл за Америка ". " А там, където няма (такива точки), ще можем да им се противопоставяме ", добави Помпейо.

Той изрази благодарност на Китай за поддръжката му в оказване на напън върху Северна Корея, само че настоя, че " Пекин би трябвало да направи повече " в тази посока.

Говорейки за идната среща сред Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун, той уточни, че администрацията няма да повтори грешките от предишното и сподели, че Тръмп " не е човек, който ще играе игрички на масата за договаряния ".

Помпейо съобщи, че " никой не си прави илюзии, че плануваната среща на върха САЩ-Северна Корея " може да реализира изчерпателно съглашение за денуклеаризацията на Севера. Той обаче добави, че среща сред Тръмп и севернокорейския водач може да сложи изискванията, с цел да се реши дали може да бъде реализирано съглашение.

Помпейо добави, че е оптимист, че тази среща може да " откри курса за реализиране на дипломатически резултат, от който Америка и останалата част от света обезверено се нуждаят ".

За Северна Корея Помпейо сподели още, че в никакъв случай не е защитавал концепцията за промяна на режима в тази страна. Той сподели, че администрацията има отговорността да попречи на севернокорейския водач Ким Чен-ун да може да заплашва Съединени американски щати с нуклеарно оръжие, само че добави, че в никакъв случай не се е застъпвал за промяна на режима. Помпейо напомни, че ролята му на посланик е да заобикаля борбата.

Помпейо изясни околните си връзки с президента Тръмп с това, че е приключил добра работа в Централно разузнавателно управление на САЩ, което е убедило президента, че има потребност от такава скъпа помощ и може да разчита на организацията.

" Възнамерявам да работя по този начин и в Държавния департамент, с цел да играе той централна роля в реализирането на политиката на президента и за националната сигурност на Съединени американски щати ", акцентира Помпейо, представен от Асошиейтед прес. Той увери, че гласът на американските дипломати още веднъж ще се чува и ще бъде почитан в администрацията.

Помпейо увери, че бързо ще запълни многото вакантни места в новото си ведомство, които неговият предходник Рекс Тилърсън месеци наред държеше незаети и което предизвикваше мощно неодобрение и в департамента, и в средите, определящи външната политика на Съединени американски щати.

Помпейо разкри пред сенаторите, че е бил интервюиран от специфичния консултант Робърт Мълър по отношение на неговото следствие за съветската интервенция в президентските избори на Съединени американски щати през 2016 година Интервюто е било поискано от Мълър и " аз сътрудничих ", сподели сбито той, без да разкрие защо е бил диалогът, тъй като съгласно него не е добре да се приказва обществено, до момента в който трае следствието. Той не отговори дали екипът на Мълър го е помолил да не разгласява наличието на диалога.

Кандидатът за държавен секретар отхвърли да разисква пред сенаторите детайлности за " частните диалози " с Тръмп, когато бе запитан дали президентът е разговарял с него за съветското следствие. Добави обаче, че президентът в никакъв случай не е желал от него да направи нещо неправилно.

Помпейо засегна и тематиката за иранската нуклеарна договорка. Той увери, че желае да усъвършенства съглашението и сподели, че това е задачата, сложена от Тръмп. Пред сенаторите Помпейо отхвърли да отговори с " да " или с " не " дали ще пледира за евакуиране на Съединени американски щати от съглашението при положение на неуспех на договарянията с европейските страни по отношение на неговото възстановяване.

По тематиката Сирия той сподели, че към 200 съветски наемници са били убити там през февруари при американски въздушни удари по силите, подкрепящи сирийския режим. Това е най-голямата сходна цифра, посочвана до момента от американската администрация, отбелязва Франс прес.

На 7 февруари Вашингтон разгласи, че е умъртвил при въздушни удари минимум 100 бойци на режима в района на Дейр аз Зур в отговор на офанзива против генералния щаб на сирийските кюрдски и арабски бойци, подкрепяни от Съединени американски щати. Тогава се твърдеше, че съветски наемници са били част от убитите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР