Майчинството за втората година да се вдигне от 710 на

...
Майчинството за втората година да се вдигне от 710 на
Коментари Харесай

Майчинството през втората година става 780 лв.

Майчинството за втората година да се вдигне от 710 на 780 лв., колкото е равнището на минималната работна заплата за 2023 година, и то със задна дата – от 1 януари 2023 година

Това плануват плановете по плана на бюджет на Държавното публично обезпечаване, оповестиха от Министерството на финансите в отговор на питане на „ Телеграф “.

че правенето на бюджета за актуалната година е на финалната права, концепцията е той да се одобри до 31 юли от Народното събрание и да влезе в действие от 1 август.

На питане от „ Телеграф “ от Национален осигурителен институт дадоха отговор, че ще изпълнят това, което одобри Народното събрание, в това число да доплащат разликата по компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст, в случай че се гласоподава сумата да се вдигне със задна дата.

Минималната заплата скочи от началото на тази година от 710 на 780 лв.. Майчинството за втората година обаче остана на равнище 710 лв., защото бюджетът за 2023 година и все още не е гласуван, а не престават да работят наредбите на този от 2022 година Имаше опит и майчинството през втората година да се обвърже с минималната заплата, само че това по този начин и не беше направено. Затова сумата продължава да се дефинира със закона за бюджета на ДОО всяка година. Когато внесоха предлагането компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст да се обвърже с минималното заплащане, от левицата акцентираха, че това ще коства 96 млн. лева Този тип заплащане все още се употребява от към 30 000 души.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР