Майчиното мляко изгражда имунната система на бебето д-р Теа Александрова, педиатър В

...
Майчиното мляко изгражда имунната система на бебето
д-р Теа Александрова, педиатър
В
Коментари Харесай

Световна седмица на кърменето

Майчиното мляко построява имунната система на бебето

доктор Теа Александрова, педиатър

В Световната седмица на кърменето, която всяка година означаваме от 1 до 7 август, доктор Теа Александрова споделя за изгодите от кърменето и майчиното мляко и дава своите препоръки, с цел да могат младите майки и бременните да почувстват поддръжка и да изградят убеденост в тази задача.

СЗО и УНИЦЕФ интензивно предизвикват кърменето като най-хубавия източник на храна за бебета и дребни деца и предлагат на родилката да стартира да кърми бебето си в границите на първия час от раждането, а децата да бъдат кърмени извънредно през първите шест месеца от живота си – което значи, че не се дават други храни или течности, в това число вода.

Бебетата би трябвало да се кърмят при поискване – толкоз постоянно, колкото детето желае, през деня и нощем. Въвеждането на съответни в хранително отношение и безвредни допълващи (твърди) храни би трябвало да стартира на шест месеца, а кърменето е добре да продължи до двегодишна възраст, а даже и по-късно.

Първите шест месеца

Изключителното кърмене в продължение на шест месеца има доста изгоди за бебето и майката. Основната измежду тях е отбраната против стомашно-чревни инфекции, която се следи освен в разрастващите се, само че и в индустриализираните страни. Статистиката демонстрира, че ранното започване на кърмене, в границите на един час след раждането, защищава новороденото от инфекции и понижава новородената смъртност.

Доказано е че: ·

Кърмата дава на вашето бебе здравословен старт в живота.·

Кърмата е постоянно разполагаем и е прясна, чиста, безвредна и с подобаваща температура.·

Това е единствената храна, от която вашето бебе се нуждае през първите шест месеца.·

Вашата кърма ще се промени с времето, с цел да дава отговор на изменящите се потребности на вашето бебе.·

Кърмата e най-хубавият имуностимулант за вашето бебе.

За майчиното здраве

По-голямата дълготрайност на кърменето способства също за здравето и благополучието на майките: понижава риска от рак на яйчниците и гърдата и подкрепя възобновяване на тялото след бременността и раждането. Дори може да понижи риска от остеопороза (слаби кости) в преклонна възраст, както и от диабет вид 2 при майки, които са имали гестационен диабет по време на бременност.  Когато кърми, майката би трябвало да обръща внимание на своето пълноценно хранене и да се хидратира качествено, което значи 16 чаши чиста типа на ден. Изборът на вода е от голяма важност, като измежду препоръчваните за банкет от кърмачките е DEVIN Изворна. Тя има непрекъснат състав, ниска минерализация и неповторим баланс на минералите, което я прави подобаваща за всекидневна приложимост.  

Кърменето: любяща връзка сред майката и бебето

Кърменето е повече от храна за вашето бебе. Когато държите бебето си близо по време на кърмене, то може да ви усеща, подушва и вижда. Това ви оказва помощ да изградите тясна, любяща връзка сред вас и бебето. Кърменето може да отнеме известно време, с цел да свикнете, може даже да е мъчно първоначално. Ползите за вас и вашето бебе обаче си заслужават.

Подкрепа за кърменето

Майките и фамилиите би трябвало да бъдат подкрепени, с цел да могат децата им да бъдат оптимално кърмени. Ето няколко стъпки, които оказват помощ за насърчаването и поддръжката на кърменето: ·контакт кожа до кожа сред майката и бебето незабавно след раждането и започване на кърмене през първия час от живота;· кърмене при поискване (т.е. толкоз постоянно, колкото детето желае, ден и нощ);· настаняване в обща стая (позволяващо на майките и бебетата да останат дружно 24 часа на ден);· да не се дава на бебетата спомагателна храна или питиета, даже вода, в случай че не е належащо по медицински причини;· даване на поддържащи здравни услуги с консултиране за хранене на бебета и дребни деца; · поддръжка от общността и действия за поощряване на здравето и образованието.

Д-р Александрова приключва медицина с отличие през 2018 година Работи в отделението по педиатрия и в спешения педиатричен кабинет към УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ от началото на 2019 година, както и в поделение за Ковид-19 за деца в същата болница през 2020 година От лятото на 2020 година основава Инстаграм профил @mamadoc.bg, в който споделя потребна информация по отношение на развъждането на деца, както и препоръки за бързо справяне с зародили медицински положения. Вярва, че информираността е най-важният ключ за осъзнато и умерено родителство. Именно това я стимулира да споделя в Инстраграм канала си информация, която постоянно остава неразбираема за родителите.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР