Мая ЙовановскаИнфлацията в България се забавя през април, но страната

...
Мая ЙовановскаИнфлацията в България се забавя през април, но страната
Коментари Харесай

До откат

Мая Йовановска
Инфлацията в България се забавя през април, само че страната остава измежду първенците в Европейски Съюз по най-високи цени. Това е констатация на " Евростат ". Ден-два по-рано родната статистика заяви, че годишната инфлация в България през април се е забавила до 11,6%, откакто предходните месеци беше 16% - през февруари, и 14 на 100 - през март. Всъщност това приблизително аритметично, дето е като свинското със зеле (а знаете, че народът рупа зелето), демонстрира много по-високи стойности на повишаване при храните. По данни на Национален статистически институт за последните 12 месеца техните цени са се нараснали с 15,8%, а за предходната година - с 26 на 100. Например прословутото зеле е поскъпнало с над 39%. Един от причините на производителите за повдигането на цената съответно при хляба е: поради мощно нарасналите цени на силата. Впрочем с цените на енергоизточниците се оправдава целия бизнес.
Да напомним, че предходната година, откакто получиха желаните обезщетения поради скъпия ток, работодателските организации приканиха бизнеса да понижи цените. Тогава четирите огромни бизнес организации дефинираха решението за компенсиране на цени на тока над 200 лева за мегаватчас като " национално отговорно решение в полза на конкурентоспособността на българската промишленост ". Този апел остана глас в пустиня и не се откриха (съвсем очаквано) луди да смъкват цени.
Междувременно цените на тока много понижиха и бизнесът не получава обезщетения. Даже за пръв път на борсата бяха регистрирани в избрани часови зони нулеви цени на тока, като междинната цена за 21 май да вземем за пример беше 58,79 лева за мегаватчас. Родният бизнес обаче продължава да желае обезщетения, написа на писма на Гълъб Донев, и се жали, че заплахата не била отминала. И това, в случай че не е безочливост... По-ниски са цените на газа, метана, пропан-бутана, дизела, бензините. Така че, скъпи предприемачи, повдигането на цените към този момент не може да бъде обяснявано и оправдавано с повишаването на силата. Нито пък с това на суровините - поевтиня и зърно, и царевица, и торове, и така нататък Поскъпването обаче продължава. Всички ние го усещаме ката ден в магазина или когато плащаме сметките си. Топлофикации желаят голямо повишаване, стигащо до над 170%, а цената на газа върви стремително надолу. Впрочем къде са обещаните инспекции за далавера и голословно напомпани цени? А ще има ли осъдени или всичко ще потъне като вода в пясъка. Свободен пазар? Конкуренция? Не, значима е облагата, а доста натрупаха и свърхпечалби. Алчността на българския бизнес е изключителна. 
До обратен тласък.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР