Мая Манолова (вляво) все още води пред Йорданка Фандъкова, но

...
Мая Манолова (вляво) все още води пред Йорданка Фандъкова, но
Коментари Харесай

Вечерни новини: Фандъкова приближава Манолова в кметския двубой, САЩ налагат мита на ЕС

Мая Манолова (вляво) към момента води пред Йорданка Фандъкова, само че разликата се топи

© Капитал Четвъртък мина под знака на предизборната акция за локалните избори на 27 октомври. Тоест на голям брой претенденти от разнообразни политически партии по малките екрани, положителни вести и единични митинги. Централната изборна комисия сподели по какъв начин ще наподобяват бюлетините за кмет и общински съветници. Здравното министерство одобри още 25 коли за спешна помощ за незабавната помощ, с което новите коли за спешна помощ в България стават 82. БДЖ вкара пробно система за онлайн продажби на билети за всички влакове в страната. Организации на дребните търговци на горива заплашиха с митинги, в случай че готовите промени в Закона за горивата, който би трябвало да влезе в действие на 27 октомври, не стигнат до Народното събрание. А митингът против центъра за наркомани в " Младост " може би ще реализира триумф, откакто здравният министър Кирил Ананиев сподели, че търсят ново място.

Любопитната международна вест е, че данните на 60 млн. руснаци са изтекли в интернет, заяви в. " Комерсант ". Много от тях са били клиенти на Сбербанк.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Няма повече опция да отлагаме поправката на покрива ", сподели метафорично новият ръководещ шеф на МВФ Кристалина Георгиева в първото си изявление – за WallStreet Journal. Тя перефразира предшественичката си, съгласно която това би трябвало да стане, до момента в който времето е слънчево и да се изпревари бурята.

Извън метафорите за икономическия ред – през идващото денонощие над страната се чакат мраз и дъжд. Максималните температури тук-там в Западна България ще паднат до 11 градуса.

ПЕТ Пожарна охрана ТРИ
Новините от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Разликата сред Фандъкова и Манолова се топи, сочи изследване на " Маркет линкс "

Стопяване на разликата сред главните кандидати за кмет на София Мая Манолова и Йорданка Фандъкова сподели социологическо изследване на " Маркет линкс " за bTV. Според него някогашният омбудсман води с дребна преднина от 1.6% пред сегашния кмет, до момента в който разликата преди месец и половина бе 5% в интерес на Манолова. Кандидатът на " Демократична България " арх. Борислав Игнатов е трети с 10.9%, следван от Борис Бонев от " Спаси София " с 4.4% и Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация с 2.2%. Интересно е, че съгласно проучването за първи път от три мандата ГЕРБ евентуално няма да завоюва ръководещо болшинство в Столичния общински съвет . За тяхната листа ще гласоподават малко над една четвърт от гласоподавателите, а близо 35% към момента не са решили.

Съединени американски щати постановат мита за импорт от Европейски Съюз поради спор с Airbus

Съединени американски щати ще наложат мита на артикули от Европейски Съюз от 18 октомври , откакто Световната комерсиална организация (СТО) позволи това поради противозаконни дотации на европейския тръст Airbus . С 10% ще се таксуват едноименните самолети и с 25% селскостопански и промишлени артикули. Решението е следващ стадий от спора сред Airbus и американския му съперник Boeing. Догодина се чака СТО да излезе с позиция по обвиняванията на Брюксел за държавна помощ на Вашингтон за американската компания.

Петдесетте милиона за заплати на медицински сестри се оказаха шест

Обещаното нарастване на заплатите на медицинските сестри се оказа по-малко от предстоящото. Изясни се, че от спомагателните 50 млн. лева , които държавното управление отпусна през април и здравният министър Кирил Ананиев и министър председателят Бойко Борисов обясняваха, че са за нарастване на заплатите, за задачата са останали 6 млн. лева Останалата част от сумата е пренасочена за нарастване на клинични пътеки . Ръстът във възнагражденията е записан в браншовия групов трудов контракт за тази година.

Комисия за защита на конкуренцията се захвана с покупката на ЧЕЗ от " Еврохолд "

Комисията за защита на конкуренцията е почнала да преглежда договорката за сдруженията на CEZ в България, откакто още на 18 август купувачът " Еврохолд " подаде съответните документи. Заради забавянето и заради обстоятелството, че процедурата може да отнеме от един до три месеца , решение ще има след локалния избор и избора на основен прокурор. " Еврохолд " желае да придобие българския бизнес на CEZ против 335 млн. евро , като е планувано това да стане посредством записана в Холандия компания Eastern European Electric Company B.V.

Камери в тецовете ще наблюдават за нелегално горене на боклуци и биомаса

Постоянно видеонаблюдение на процесите си би трябвало да вкарат огромните горивни съоръжения като тецове и топлофикации. Това плануват промени в Закона за запазване на чистотата на атмосферния въздух, които Народното събрание одобри през днешния ден на второ четене. Целта е да се следи за нерегламентирано горене на боклуци и биомаса , каквото случаи имаше през последния месец в централи, свързани с Христо Ковачки . За несъблюдение на това условие ще се постановат санкции от 15 хиляди до 150 хиляди лв..

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Португалските социалисти с най-големи шансове да завоюват изборите в неделя

Португалската ръководеща социалистическа партия поддържа преднината си преди изборите в неделя, демонстрират последните социологически изследвания. Въпреки това не се чака да завоюва болшинство в Народното събрание. Лявоцентристката партия на премиера Антонио Коща се поддържа от 37% от гласоподавателите, а основната опозиционна Социалдемократическа партия се планува да вземе 30%. Разликата сред двете водещи партии се стопява съвсем на половина от май насам.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Северна Корея удостовери, че е изстреляла балистична ракета от подводница

[Reuters]
Северна Корея удостовери, че през вчерашния ден е изстреляла балистична ракета от подводница край източното си крайбрежие. Според формалната осведомителна организация КЦТА става въпрос за нов вид ракета, наречена " Пукгуксон-3 ". Разпространена е и фотография от събитието. Това значи, че Северна Корея е способна да изстрелва ракети с обхват надалеч оттатък територията си, отбелязва Военновъздушни сили.

Опитът е осъществен ден откакто Пхенян разгласи, че ще възобнови договарянията със Съединени американски щати за завършек на нуклеарната си стратегия. Според анализатори това е най-провокативният севернокорейски тест от началото на договарянията предходната година, въпреки сходни дейности въпреки всичко да са нормална тактичност, когато предстоят договаряния.

Северна Корея няма право да изстрелва балистични ракети и поради тях са ѝ наложени наказания от Организация на обединените нации, както и настрана американски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР