Матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да бъдат отменени.

...
Матурите за 4-ти и 10-и клас трябва да бъдат отменени.
Коментари Харесай

Омбудсманът: Малките матури да бъдат отменени

Матурите за 4-ти и 10-и клас би трябвало да бъдат анулирани. 51 хиляди са учениците, които предходната година трябваше да се явят на матури в 10-и клас, само че не го направиха, тъй като бяха анулирани заради риска за здравето им. 50 хиляди са родителите, които се подписаха в петиция против провеждането им. Министерството на образованието за какво отхвърля да чуе гласа им? Това съобщи в предаването " Денят стартира " на Българска национална телевизия омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ дистанционното обучение при дребните възпитаници не прави работа, а при огромните мотивацията внезапно понижава. Според Диана Ковачева образователната стратегия не планува нито един ден за подготовка и изпитите са безсмислени в тази обстановка.

Омбудсманът разяснява и промените на Изборния кодекс, както и организацията на извършените на 4 април парламентарни избори.

" Изборният кодекс се пипа, само че проблемите остават. Изборното законодателство не би трябвало да се трансформира най-малко 6 месеца преди изборите, такива са рекомендациите. Трябва да намерят решения, част от карантинираните лица не съумяха да гласоподават, тъй като беше признато тези, които до 3 дни преди изборите са карантинирани, да нямат право да упражнят правото си на глас ", разяснява Диана Ковачева.

Тя бе безапелационна, че е неприемливо да се лимитират конституционни права със закон и карантинираните лица би трябвало да имат право да гласоподават до самия край.

" Получих тъжби от техниците, които поддържат машините, казусът визира 2 хиляди души, част от тях не можаха да гласоподават, тъй като те поддържат да вземем за пример в Плевен, а са регистрирани в някое село и не могат да се върнат. Имах тъжба от ваш сътрудник от Българска национална телевизия за служебно ангажираните лица. ЦИК би трябвало да им даде опция да упражнят правото си на глас. Трябва да се реши и казусът в чужбина с хора, които са в страни отвън Европейски Съюз и имат ограничаване до 35 секции, те би трябвало да бъдат увеличени ", добави Диана Ковачева.

Относно изборната нощ тя добави, че членове на СИК са се оплакали от унизителните и тежки условия.

" Не са спали, нямало е храна, нямало е информация от страна на РИК каква е организацията, този безпорядък не трябва да се повтаря. Необходимо е образование на членовете на СИК. Подкрепям предлагането българите в чужбина да гласоподават електронно, това ще помогне това да се случи по-лесно ", сподели още Диана Ковачева.

Тя засегна и темата за домашното принуждение.

" Само в последните 2 седмици са убити 2 дами, а за 12 месеца - 27. Проблемът гравира и се усложнява. Миналата година 350 мъже са се обърнали за помощ, една част от тях са хора с увреждания. Трябва да отпадне систематичният темперамент при наказванията сега, с цел да бъде осъден насилникът би трябвало да има 3 поредни регистрирани сигнала, а една жертва може да убита от първия път. Личните лекари би трябвало да са задължени да алармират ", означи омбудсманът.

Относно новия закон за ВиК Диана Ковачева съобщи, че би трябвало да пази забавна на потребителите, а не на ВиК сдруженията.

" Цената на водата се покачва, а качеството не мърда, това е незаслужено. Не мога да поддържа повишение на цената на водата. Изравнителните сметки за парно би трябвало да са по-ясни, нова фактура, нов формат, тъй като хората не могат да се защитят и да ги оспорят ", сподели още Диана Ковачева.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР