Матрьошка е дървена играчка, която изобразява стилизирана фигура (обикновено женска).

...
Матрьошка е дървена играчка, която изобразява стилизирана фигура (обикновено женска).
Коментари Харесай

Няколко интересни факта за матрьошките

 Матрьошка  е дървена играчка, която изобразява стилизирана фигура (обикновено женска). Играчката се отваря по средата и вътре се съдържа последваща, по-малка, само че сходна по форма и цвят фигура, която на собствен ред също съдържа друга по-малка фигура и така нататък Обикновено матрьошката съдържа повече от 6 детайла. Най-голямото семейство матрьошки се състои от 72 фигурки.

 Матрьошките се считат за типични за Русия играчки, само че сходни предмети за игра или декорация са създавани и в други страни (Япония например). В самата Русия сходен образец са някои от яйцата на Фаберже. Смята се, че матрьошката е основана по пример на японски кукли, изобразяващи 7-те бога на щастието. През 1890-те години известният съветски занаятчия дърводелец Василий Звьоздочкин основава първите матрьошки по скици на художника Сава Мамонтов - прочут съветски фабрикант, търговец и филантроп. Малютин ги изрисува в национални съветски костюми. Първата матрьошка съставлява госпожица в сарафан, с бяла престилка, цветен шал на главата и черен петел в ръце.

 Играчката бързо добива известност и след това става знак на съветското изкуство. Разнообразието на персонажи е голямо. По време на Перестройката добиват популярност матрьошки с облиците на руски и съветски държавни водачи.

 

По-младa e, в сравнение с си мислите.

 Според една от версиите за основаването на матрьошката, брачната половинка на Мамонтов донася дървена дрънкулка в работилницата. Тя изобразява японски влъхва и съдържа пет фигурки на неговите възпитаници. Вдъхновен от тази многослойна концепция, Звьоздочкин издълбава осем дървени фигурки, а Малютин ги рисува. Друга версия гласи, че те я основават сами (вече има някои образци за такива фигурки с  " изненада " вътре - наподобяващи великденски яйца), а легендата за " японския генезис " се появява едвам по руско време. Във всеки случай първата матрьошка наподобява на дама с шал, държаща черен петел. Вътре са фигурките на момчета и девойки, като последната е на бебе. Тази кукла към момента се съхранява в музея на играчките в Сергиев Посад близо до Москва.

 Матрьошка в действителност е " домашното име " за женското име Матрьона, което е известно през XIX в. измежду селяните и значи " уважавана дама " или " майка на огромно семейство ". Някои клюки настояват, че това е името на прислужницата на Мамонтов. В последна сметка то идеално подхожда на тази съветска кукла, събрала в себе си цялото си " семейство ". На ръба на ХХ в. съветският фолклор става съвременен в архитектурата, музиката и изкуството, с помощта на " Руските сезони " на Сергей Дягилев и постоянни интернационалните изложения на занаятите. Руските матрьошки са изложени в Париж, Берлин, Лондон, Гърция, Турция и Близкия изток. След рухването на Руската империя производството им влиза в крах: страната е въвлечена в революция, а по-късно и във Втората международна война.

  " Най-руският сувенир " се възражда в късния Съветски съюз, когато доста задгранични туристи стартират да посещават страната и занаятчиите стартират да съживяват старите работилници.

Има пет съществени стила на изобразяване на матрьошка.

 В Русия има няколко индустриални центъра за матрьошки и затова повече от един главен жанр на изобразяване. Най-известният жанр е роден в Сергиев Посад (или Загорск в руско време), град, който има дълга история в направата на дървени играчки. Те изобразяват девойки в шалове и сарафани (народна рокля) с престилки, като употребяват единствено 3-4 цвята (обикновено червен, жълт и зелен) с черни очертания.

 Друг жанр на изобразяване принадлежи на майсторите от село Полхов Майдан (близо до Нижни Новгород). Те украсяват куклите си с цъфнали рози. Матрьошките, направени в Семьоново (също и в Нижни), носят жълти или червени шалове с полка точки и държат цветя. Обикновено тези съветски кукли се състоят от общо 6-8 фигурки.

Ключът е в избора на верния вид дървесина за матрьошките.

 Матрьошката стартира с вярната дървесина. Най-подходящата за направа на куклата е липа. Някои производители обаче употребяват и дървесина от бреза, трепетлика или лиственица. Дървото би трябвало да бъде отсечено при започване на пролетта или зимата, когато няма съвсем никакъв сок. Долната част на куклата се прави от дърво, което се суши в продължение на две до три години. Горната част се прави от прясно дърво, което изсъхва по-късно: по тази причина куклата може да се затваря толкоз компактно.

 Руските художници постоянно се заиграват с концепцията на матрьошките, с цел да включат и малко подигравка в своите творения. Още преди Революцията има кукли жених и младоженка с МНОГО от своите родственици вътре. През 1912 година в чест на 100-годишнината от Отечествената война са направени кукли Кутузов и Наполеон, събиращи в себе си своите армии. От перестройката майсторите основават съветски кукли с изображения на известни политици от цялостен ​​свят. Можете елементарно да намерите матрьошка с Ленин, Тръмп и Путин в локалните сувенирни магазини. Кой съгласно вас е в тях?

Най-голямата матрьошка се намира в Китай.

 Близо до руско-китайската граница, в китайския град Манджурия, има мол и увеселителен парк, наименуван " Матрьошка " с публично най-голямата съветска кукла в света. Височината ѝ е цели 30 метра. Главната матрьошка е заобиколена от осем по-малки кукли и 200 даже по-малки фигурки. Освен това по-голямата част от актуалните матрьошки също се създава в Китай. В Русия куклите към момента се вършат в някои села в Нижни Новгород. Така че има всевъзможен късмет, до момента в който сте на ул. " Арбат " в Москва и/или на други туристически места в Русия, инцидентно да си купите китайска матрьошка. Така че се консултирайте с продавача.

Инфо: www.bg.rbth.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР