Матрицата е една от най-влиятелните киноленти през последните 30 години.

...
Матрицата е една от най-влиятелните киноленти през последните 30 години.
Коментари Харесай

Пуснаха 25 AI бота във виртуален град - какъв е резултатът

" Матрицата " е една от най-влиятелните киноленти през последните 30 години. Извън впечатляващите специфични резултати, в нея впечатлява и сюжетът - построен към концепцията, че животът ни се развива във виртуална симулация, следена от победилите индивида машини. Какво идва 24 години след научната фантастика? Науката.

Напредъкът на изкуствения разсъдък направи вероятен, в който 25 AI бота заживяха в личен виртуален град. Оказа се, че за тях не е по никакъв начин мъчно да се държат като същински хора в разнообразни всекидневни обстановки. Mr. Anderson, welcome back - we missed you...
 Развитието на изкуствения разсъдък може да остави 300 милиона души без работа: ето кои специалности са застрашени
Развитието на изкуствения разсъдък може да остави 300 милиона души без работа: ето кои специалности са застрашени

Прогнозата е от нов отчет на Goldman Sachs

Детайли : Учените са упражнявали 25 обособени сътрудника с изкуствен интелект посредством езиковия модел на OpenAI GPT-3.5 - същия, който се употребява и от ChatGPT, с една съществена цел - да симулират правдиво човешко държание. Това ще рече техният аватар в избран час да се буди, да си прави закуска, да върви на работа, да поддържа връзка с другите " хора " и да натрупа усещания за тях, да се вълнува от идните локални избори, да си прави проекти и така нататък

Ботовете са сложени в обща среда - виртуалния град Smallville. Той си има кафене, парк, бакалия и доста къщи. Членовете на изследователския екип могат да " влизат " в града като нови аватари или да поддържат връзка със съществуващите като техен " интуиция ". За по-лесна интеракция всичко това е нарисувано със симпатични елементи като от ролева игра за Sega Megadrive.
 Изкуствен разсъдък ръководи капиталов фонд - и то по-добре от хората
Изкуствен разсъдък ръководи капиталов фонд - и то по-добре от хората

AIEQ употребява суперкомпютъра IBM Watson

На страница можете да видите запис от опита - с подробни данни за всеки бот. От една страна, симулацията на всекидневието в Smallville е успокояваща за гледане, от друга обаче е надълбоко смущаваща.

Резултатите : Екипът е открил най-различни поведенчески модели, които не са били авансово програмирани. Например, на един от тях ( " Изабела Родригез " ) било " подшушнато " да провежда празненство за Свети Валентин в кафенето, при което тя сама помолила за помощ своята другарка " Мария ", която пък поканила " Клаус ", който харесва. Ботовете почнали да канят останалите поданици на градчето, а на самото празненство пристигнали част от жителите му - другите имали служебни задължения или просто не били в въодушевление.

Звучи като The Sims, само че разликите са големи. Още от 70-те години в компютърните игри има персонажи, които работят съгласно авансово дефинирана логичност. Даже и в най-новите заглавия тази логичност е много праволинейна, до момента в който жителите на Smallville имат цялостна независимост на другарство и дейности.
 Не, изкуственият разсъдък на Гугъл към момента не е
Не, изкуственият разсъдък на Гугъл към момента не е " рационален "

Инженер твърди, че LaMDA е " достигнала равнище на схващане "

Експериментът със Свети Валентин демонстрира т.нар " осведомителна дифузия " (разпространяването на информация без човешка намеса), " памет на взаимоотношенията " (помнене на предишно другарство и припомняне на фрагменти от него в следващи диалози " и " съгласуваност " (цялото образуване на партито), излиза наяве от отчета на откривателите.

Интересна е и идната им стъпка - дават на доброволци да изиграят обстановките, в които са попадали ботовете. След това при съпоставяне сред разговорите съгласно учените тези на AI звучат по-достоверно.

От друга страна: Професорът по компютърни науки от Оксфорд Майкъл Улдридж разяснява, че това са " бебешки стъпки " по пътя към т.нар общ изкуствен интелект, т.е. AI на човешко ниво.

Факт е, обаче, че чисто механически Smallville и неговите жители към момента са доста надалеч от сътрудник Смит и " Матрицата " - дори и сегашните на процедура суперкомпютърни системи мъчно поддържат " съзнанието " и " паметта " на ботовете в границите на симулацията. Не е неприятно обаче и да си спомним, че преди единствено няколко години AI не можеше да разграничи локум от локомотив...
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР