Матеуш Моравецки Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че диалогът с

...
Матеуш Моравецки Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че диалогът с
Коментари Харесай

Полският премиер иска диалог с Израел относно Холокоста


Матеуш Моравецки

Полският министър председател Матеуш Моравецки сподели, че разговорът с Израел за Холокоста е нужен и ще послужи като предизвестие, с цел да попречи на сходни " извънредно ужасяващи " закононарушения да се случат още веднъж, съобщи Асошиейтед прес.

Моравецки направи това изявление в Туитър след телефонен диалог с израелския министър председател Бенямин Нетаняху. До диалога се стигна, откакто полският водач загатна за еврейски виновници в Холокоста. Израелски политици разкритикуваха остро изявлението на Моравецки. Израелският министър председател Нетаняху дефинира като " скандални " думите на полския си сътрудник, които той изрече в отбрана на признатия наскоро в Полша противоречив закон, предусещащ затвор за тези, които приписват отговорност на поляците по отношение на Холокоста.

Скандалните думи Моравецки сподели в отговор на въпрос на публицист. Журналистът му сподели, че фамилиите на неговите родители са били издадени на нацистките от полски съседи и попита дали в случай че той опише тази история в Полша, ще бъде упрекнат според противоречивия закон, признат наскоро. Тогава Моравецки му сподели, че " несъмнено това няма да бъде наказуемо и че няма да се възприема като незаконно действие и в случай че се каже, че е имало полски виновници, както и еврейски виновници, и съветски виновници и украински виновници, а освен немски виновници.

По мотив на телефонния диалог сред Моравецки и Нетаняху от канцеларията на израелския министър председател споделиха, че той е декларирал на полския си сътрудник, че сравнението сред дейностите на поляците и на евреите по време на Холокоста е безпричинно. Двамата министър председатели са се съгласили да работят дружно за намаляване на напрежението сред страните им. Илюстрация на това напрежение бе изрисуването на свастики и изписването на думата " палач " на входа на полското посолство в Тел Авив.

В туитър Моравецки сподели, че разговорът по отношение на този тежък интервал от историята е необходим и че Полша ще го води с Израел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР