Материалите, събрани срещу главния прокурор Иван Гешев, са по различни

...
Материалите, събрани срещу главния прокурор Иван Гешев, са по различни
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Подготвям искане за освобождаване на Гешев, нарушавал е закона

Материалите, събрани против основния прокурор Иван Гешев, са по разнообразни сигнали. Нашите следствия демонстрират разнообразни нарушавания на закона - по съответни проблеми, както и нарушение на пълномощията му. Подготвям искане за предварителното му освобождение.

Това съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова в студиото на " Здравей, България " по Нова тв. Все още обаче не се знае дали събраните материали ще са задоволителни, това би трябвало да реши Висш съдебен съвет. За освобождение обаче не се изисква нарушаванията да са закононарушения, посочи Йорданова.

" Съгласно европейския стандарт прокурорът работи в името на обществото, актуалният основен прокурор работи ли в името на обществото? Продължаваме да ставаме очевидци по какъв начин се замитат избрани случаи – какво става с кюлчетата, банкнотите, имаме ли експертиза за достоверността на записите? ", попита министърката.

Тя съобщи, че към момента не са водени съответни диалози кой ще оглави Антикорупционната комисия, откакто ръководителят й Сотир Цацаров подаде оставка и откакто органът бъде разграничен на две.  " Да, личността, нравствените и професионалните характерности са значими, само че по-голям е структурният профил на тези органи и каква отбрана на правата на жителите ще окаже. Сегашната комисия продължава да служи като бухалка за неуместните и бърсалка за комфортните ", безапелационна беше Йорданова.

По думите й Демократична България от години приказва, че КПКОНПИ би трябвало да бъде разграничена, а с времето е израснала във възгледите си за това до каква степен антикорупционната комисия би трябвало да има проверяващи функционалности. Нейните функционалности би трябвало да бъдат подсилени - да вземем за пример тя има право да употребява СРС-та, само че те не могат да се употребяват в съда, което е несъгласие.

На въпрос по какъв начин ръководещата коалиция ще подсигурява, че със промяната на настоящия основен прокурор на негово място няма да пристигна различен, който също да служи като чадър за сегашните ръководещи, Йорданова акцентира, че за Демократична България казусът не е единствено в личността на основния прокурор, а и в това, че няма ефикасен механизъм по какъв начин да му се търси отговорност. Все още се обмисляли разновидности по какъв начин да стане това.

Министерство на вътрешните работи няма да може да прескача прокуратурата и да си образува единствено досъдебно произвеждане. Прокуратурата ще бъде уведомявана и има право да откаже, следователно въпросът ще се реши в съда.

През миналата година има 3244 издадени заповеди за протекция поради домашно принуждение, уточни още Йорданова и изброи част от законодателните оферти, които се приготвят по тази тематика - разширение на кръга на възбраните, когато има опасност – на всевъзможни контакти, в това число по телефон интернет, разширение на стратегиите за отбрана на деца, наложително включване на насилниците в стратегии за справяне на гнева и експанзията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР