Материалът е част от . То излезе в печатен вариант

...
Коментари Харесай

Бургаска рецепта за успешна реконструкция

Материалът е част от. То излезе в печатен вид през юни 2021 година
Какво прави една реорганизация сполучлива? Да уважаваш предишното, от една страна, и, от друга, да проектираш модерни, уютни и функционални здания, е отговорът на арх. Десислава Стоянова от Архитектурно студио " Мото ". Тя и другите две съоснователки, apx. Mapиaнa Cъpбoвa и apx. Гaбpиeлa Илиeвa-Hyнeвa, са познати в Бургас с работата си по няколко знакови обществени здания и пространства, отличаващи се с съвременен и функционален дизайн. Обновеният Културен дом се подрежда измежду най-хубавите образци за реконструкции на публични здания с европейско и държавно финансиране.
Фотограф: Надежда Чипева
" Нашата концепция беше да се построи един знак, тъй като постройката е на основно място (на централния площад " Тройката " - бел. ред.). Освен това става въпрос за Културния дом на града. Искахме да се оформи като модерно пространство, което носи препратки към историята, само че да има присъща еднаквост и разпознаваемост; да е уютно, функционално и прелестно ", споделя арх. Стоянова.

" В същото време, до момента в който проектирахме тук, в региона, се случват извънредно доста промени ", споделя арх. Стоянова. От едната страна на Културния дом е имало паркинг, а в този момент има голяма многофункционална постройка. От другата страна дребна триетажна кооперация е сменена от огромна сграда. " Площадът беше напълно друг - по това време стартира реконструкцията на градския център. От северната страна на Културния дом се появи подземна улица и нова спирка на градския превоз. Всичко се случи в един миг. Знаем, че се случва нещо, само че не знаем тъкмо какво; събираме някакви части от пъзел, с цел да си сглобим картинката. До огромна степен нашето решение е реакция на тези промени. Докато преди този момент Културният дом е била една доста спокойна, симетрична постройка с тънък подробност в една спокойна, зелена среда, внезапно от двете страни се появяват две доста огромни структури, които изместват салдото, и ние взехме решение да реагираме с тази надстройка - това четвърто полуниво ", показва арх. Стоянова.
Дом, отвори се Фотограф: Надежда Чипева
Освен надстройката и новата визия на фасадата откъм централния вход реконструкцията реализира и още няколко доста значими промени. " Старата постройка във времето се беше оформила като доста затворена: имаше спуснати пердета, заключени порти, дворът беше съвсем нефункциониращ. В един миг са почнали някакви преустройства, които да заформят плътни стени към него, все едно го няма. Това за нас беше един огромен плюс - този двор в постройката, и задачата на плана беше да го приобщим към площада. И в действителност, откогато открихме постройката, следим, че има огромен интерес - хората влизат, одобряват го като част от външното пространство и по този метод се озовават в сърцето на постройката ", споделя арх. Деси Стоянова.
Градове Бургас Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България. Акценти от изданието: > Град на полусъединител > Влакът от Бургас до Сарафово идва против 100 млн. лв. > Без нова промишленост Бургас е закотвен в зоната на ниските заплати > Акве калиде - СПА центърът на Сюлейман Великолепни Разгледайте цялостното наличие по-долу.
По отношение на интериора също са направени много промени: " Вътре имаше доста преграждания, доста частични поправки, същински лабиринт. Опитахме се да обединим разграничените зони на постройката, да осигурим налична среда с асансьорите, пасарелката и да придадем малко повече смисъл и функционалност на общите пространства, които другояче бяха празни. Функциите на залата се обогатиха: има нова киномашина, театралната машинизация е възобновена, има няколко зали, които биха могли да поемат най-разнообразни функционалности. Отделно направихме едно зониране - танцовите зали са в един бранш, рисувателните в различен, музикалните, които имат по-добра акустична среда, също са в северния бранш. Структурата е малко по-ясна по този начин. "
Културен дом - БургасCгpaдaтa e пocтpoeнa пpeз 1975 година зa Kyлтypeн дoм към Нефтохимическия комбинат по план нa колектив от пpoф. apx. Toдop Kpъcтeв, apx. Янчо Чонков и apx. Олга Hягoлoвa и става известна като " Домът на нефтохимика ". Архитектурният й oбpaз e мощно повлиян от интернационалния жанр модернистична архитектура на Народна република България. Металните прозорци, групирани в дълги ленти, каменната обшивка и изявените кубичност и хоризонтализъм на постройката я вписват измежду присъщите образци от това време. Πpeз 2012 година общинa Бypгac пoлyчaвa cгpaдaтa като дapeниe oт " Лукойл ". Πpeз 2014 година e oбявeн архитектурен конкурс зa реорганизация и мoдepнизaция, извоюван от екипа нa Архитектурно cтyдиo " Moтo ". Изпълнител е консорциум сред " Мууд кънстръкшън " от София и бургаската " Булпласт БГ ". Проектът се осъществя посредством съчетание на безплатна финансова помощ от оперативна стратегия " Региони в напредък " и зaeмни средства пo финaнcoвия инcтpyмeнт " Фoнд зa градско paзвитиe ". Цялата инвестиция е 9.5 млн. лева Средата като ентусиазъм Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР