Материал на Радостин Стойчев Тази вечер се рестартира немската Бундеслига. И

...
Материал на Радостин Стойчев
Тази вечер се рестартира немската Бундеслига. И
Коментари Харесай

Бундеслигата – има ли кой да свали короната на Байерн

Материал на Радостин Стойчев

Тази вечер се рестартира немската Бундеслига. И какво постоянно през последните години огромният въпрос е има ли кой да спре Байерн (Мюнхен).

NOVSPORT.COM ви предлага подробен прорез на шампионата – от борещите се за изпадане, до претендентите за короната на „ баварците “.

Аугсбург приключи сред 12-тo и 15-тo място в лигата за осми следващ сезон и влезе в ниската част на класирането през 2022-23. Те приключиха единствено на една точка пред плейофа за изпадане, само че оцеляха. Винаги го вършат.

В последна сметка тимът на Енрико Маасен съумя да сътвори и да осъществя - тъкмо толкоз благоприятни условия за гол, задоволителни с цел да остане. Те завоюваха единствено девет мача, само че четири от тях пристигнаха против тимове, приключили в първите шест. Те желаеха да играят с повече надзор върху топката, само че най- положителните им моменти в шампионата пристигнаха с директна игра и контра.

Докато Аугсбург добави офанзивата си, като подписа с най-хубавия нападател за предходната година - Мергим Бериша. Те  прибавиха ветераните Свен Мишел от Унион (Берлин) и Масая Окугава от Арминия  (Билефелд). Най-големият им проблем беше неналичието на конкуренция в средата на терена. Единствените нови играчи, които биха могли да се оправят с тази отговорност са отбранителният полузащитник на Карлсруе Тим Брайтхаупт, бранителят на Дармщат, Патрик Пфайфър, които идват от втора дивизия.

Тази година евентуално битката ще бъде още по-трудна, макар че Аугсбург евентуално ще оцелеят на косъм - както постоянно.



Байер Леверкузен се опитваше да откри баланс преди някогашната звезда на Ливърпул и Реал Мадрид, Шаби Алонсо да поеме клуба предишния октомври. Въпреки че не е тактическо знамение в треньорската специалност, той потвърди, че може да извлича най-хубавото от огромна част от състава на Леверкузен.

Точно като Дортмунд и Лайпциг, Леверкузен претърпя обилни загуби по време на трансферния прозорец това лято (2023). Напускането на Муса Диаби в посока Астън Вила ще се усети мощно през първите няколко месеца от сезона.

Йонас Хофман бе притеглен от Гладбах, с цел да размени Диаби на дясното крило и да образува дуо с Джереми Фримпонг. Хофман е консервативно крило спрямо Диаби, само че последният в добър ден може да бъде мощ в единоборството. Байер добави и някогашния капитан на Арсенал Гранит Джака, с цел да отговори на дългогодишната потребност в центъра на терена. В продължение на няколко сезона на,,аспирините ” им липсваше опорен полузащитник, който може да води тима във всички етапи на играта и да оказва помощ на съотборниците.



Байер нямаше полузащитник от вида на Шаби Алонсо. Докато Джака не е надалеч от плеймейкъра, който Алонсо беше в разцвета си, швейцарският национал се трансформира в изобретателен и също толкоз унищожителен централен полузащитник през последните няколко сезона.  Леверкузен има предпоставките да приключи по-високо от предишния сезон, когато финишира 6-и.

Байерн приключи предишния сезон, празнувайки 11-о следващо Майстершале, само че то беше извънредно мъчно извоювано и всеки, обвързван с най-успешния клуб в Германия  знае, че загубата на купата им се размина на косъм. Рискованият ход да се изгони мениджъра Юлиан Нагелсман през март и да се притегли Томас Тухел пристигна в границите на секунди след величествен противоположен резултат в последния ден.  Тази смяна, най-малко към този момент, не дава упования резултат, който управлението и почитателите на клуба чакаха.

Помислете за това: Байерн не съумя да завоюва 13 от своите 34 мача в лигата, само че въпреки всичко взе купата с помощта на  головата си разлика, даже единствено със 71 точки. Явно конкуренцията не е на нужното равнище, щом тимът от Мюнхен съумя да завоюва шампионата с толкоз незадоволително показване.

Пристиганията на Ким Мин-Джей и Конрад Лаймър би трябвало да оказват помощ за образуването на  гръбнака на тима, макар че Тухел към момента желае същински отбранителен полузащитник, вярвайки че Джошуа Кимих е подобаващ за по-универсална роля. Интересното е, че Кимих вижда себе си като номер 6, тъй че тази полемика ще продължи.



Конкуренцията в офанзива още веднъж е огромна и е предизвикателство за треньора да дефинира кой да бъде оставен на пейката. В момента Лерой Сане мъчно може да откри постоянна игрова процедура поради обстоятелството, че се съревновава с Мусиала, Кингсли Коман, Серж Гнабри и Томас Мюлер.

След 12 месеца опити, Байерн най-сетне съумя да размени Роберт Левандовски. Хари Кейн дойде в Бавария след траялото през лятото гонене на Тотнъм  и капитана на Англия, уверен от ухажването на немските колоси и разбирайки, че това е моментът му да вземе огромна купа.

За новобранците, Бундеслигата  най-вероятно ще бъде голямо затруднение. Като удостоверение на думите, ще напомним сезон 2022-2023. Отборът на Шалке04, който таман се бе завърнал в елита на Германия, не съумя да се задържи повече от един сезон в шампионата на огромните и изпадна. Това демонстрира, че разликата сред първото и второто равнище в Германия не е по никакъв начин дребна.

Отбори като Бохум и Щутгарт  се бориха до последно за своето оцеляване. През това лято (2023) в Бохум бяха направени значими стъпки към подобряването на състава. Разделиха се с играчи като Силвер  Ганвула, Янес Хорн, Василиос  Лампропулос и Костас Стафилидис.  Вместо тях бяха привлечени играчи като Феликс Паслак, който идва от Борусия Дортмунд и на него ще се разчита да вдигне доста класата в тима. Освен него дойдоха  Мориц-Брони Квартенг, Максимилиан Витек, Бернардо и  Матус  Беро.  С оглед на дейното присъединяване в трансферния прозорец, Бохум ще се надява на надалеч по-сигурно показване, което оптимално рано да подсигурява оставането им в Първа Бундеслига.

Клубовете, които приключиха предишния сезон (2022-2023) наоколо до Бохум, най-вероятно също ще търсят надграждане. Такива са Хофенхайм и Вердер Бремен с нашия Илия Груев.

Новодошлите тимове Хайденхайм и Дармщат ще се борят да се утвърдят в немския хайлайф.

Съставите като Майнц, Волфсбург, Борусия  Мьонхенгладбах  може би ще търсят стъпка напред, която да им отреди  присъединяване в европейските клубни шампионати.

Клубове като Унион (Берлин), Лайпциг, Фрайбург ще се надяват да запазят положителното си показване от предишния сезон, което им донесе присъединяване в шампионатите на УЕФА.



Борусия (Дортмунд) освен претърпя поражение в последния мач от предишния сезон, когато загуби от Майнц, което разреши на Байерн Мюнхен да изтръгне купата отдолу под носа им, само че също по този начин трябваше да види по какъв начин Джуд Белингам напуща клуба след три години, през които младият англичанин се трансформира в един от най-хубавите халфове в Европа.

През това лято Дортмунд  подписа с Феликс Нмеча и Марсел Сабитцер, с цел да оказват помощ за запълването на празнината, само че те надалеч не са толкоз преобладаващи, колкото беше Белингам през дълги интервали от предишния сезон. Следователно мениджърът на Борусия Един Терзич би трябвало да бъде изобретателен в метода, по който настройва халфовата си линия и основава поддръжка за плеймейкъра Юлиан Бранд и останалата част от атакуващата линия.

Това, което може да работи в интерес на Дортмунд е фактът, че нападателят Себастиен Халер се приближава до предходното си физическо равнище. След лекуването си от рак, националът на        Кот д`Ивоар се нуждаеше от месеци, с цел да стане още веднъж решителен голмайстор, само че той сподели признаци за връщане в оптимална спортна форма в последните седмици на акцията 2022-2023.

Дортмунд би трябвало да внимава и да не се концентрира прекалено много върху предизвикването наречено Байерн (Мюнхен). Защото първо би трябвало да се оправи с останалите противници като Лайпциг и Леверкузен.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР