Масовото преброяване на българите започна вчера точно в полунощ. Много

...
Масовото преброяване на българите започна вчера точно в полунощ. Много
Коментари Харесай

Преброителите нямат работа в дома ви, не ги пускайте, ако не...

Масовото броене на българите стартира през вчерашния ден тъкмо в среднощ. Много хора обаче се тормозят от домашните визити на анкетьорите. Визитите по къщи и жилища са част от втория стадий на преброяването - от 18 септември до 2 октомври, при изискване че самият развой не е сбъднат онлайн. Жителите на града и региона се боят, че преброяването ще засилва измамници и крадци, които ще употребяват обстановката, с цел да осъществят неприятните си планове, представяйки се за преброители. Основателни ли са обаче терзанията им?



Според написаните правила, в идващите 10 дни пловдивчани имат опция да се преброят напълно онлайн. Времетраенето е според от членовете на даденото семейство, защото се попълня информация за всеки поотделно. Тук обаче се намесва конфликтът сред технологиите и поколенията. Възрастни фамилии, които не могат да работят с компютър и няма кой да им помогне, попадат в групата за физическо броене и респективно на евентуални жертви на машинация.

В редакцията на „ Марица “ постъпиха десетки идентични запитвания - имат ли право преброителите да влизат в дома ни? Справка в инструкциите и разпоредбите за преброяването на популацията демонстрира, че на никое място в тях не попада сходна точка или конкретизиране, които да дават съответен отговор по тази тематика.

„ Това е въпрос на схващане сред съответния преброяван гражданин и преброителя. Никъде не е написано такова право на преброителите, нито противоположното - че ​не могат да влизат. Ако хората държат, могат да поканят преброителя в дома си. Ако се тормозят, това може да се случи на входната врата, на двора и така нататък Препоръчвам това да стане онлайн “, сподели пред „ Марица “ Валентин Точев, отговарящ за преброяването в Пловдив и региона.



Всеки преброител и инспектор ще разполага с карта за легитимация. Тя би трябвало да бъде представяна при преброяването на врата, с цел да знаят хората, че пред тях не стои лъжец. Както медията ни заяви по-рано, всички участници в преброяването, които ще работят с хора на терен, са тествани за съществуване на досиета в полицията - стъпка в посока на елиминирането на рисковете. За страдание обаче, такива постоянно има.

При онлайн преброяването те са съвсем нулеви, само че влезе ли в дома ни, може да ни навреди, представяйки се за преброител при физическото посещаване.

" Във етапа на онлайн преброяването полицията няма отношение към процеса, само че ще реагира на всеки един сигнал на обезпокоени пловдивчани в идната фаза ", сподели за „ Марица “ шефът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Димитър Балев. Той уточни, че в случай че жители имат подозрение, че са обект на машинация, незабавно следва да се обадят на тел. 112.

Съветите, които полицията насочва към жителите, са няколко. На първо място, да заложат на електронното броене, което ще спести терзанията от физическото посещаване. Ако въпреки всичко се стигне до стадий домашна аудиенция, хората да изискват документа на съответния преброител, с който той да се легитимира. Препоръчително е да изискат също и телефон за връзка с него. Не на последно място, да наблюдават за държанието му по време на визитата. И въпреки всичко по опция срещата да не се реализира вътре в къщата или жилището, изключително когато става въпрос за самотно живеещи възрастни хора или стара двойка.

Разбира се, полицията ще реагира и на сигнали от противоположната страна - в случай че към преброител бъде проявена безпричинна експанзия, при зародили разногласия и разправии.

Въпреки уверенията за сигурност и старание, пловдивчани си имат едно мислено. Мнозина оферират да се популяризира пример на картите за легитимация на преброителите, както и да се изготви публичен лист по региони и градове на всички, които ще обикалят по къщите, с цел да броят популацията. Така при подозрение всеки ще може да огледа в листата и да свери дали съответният човек пред вратата му е пристигнал по работа или с неприятни планове.

Гаф след гаф на старта

Хакери нападнаха системата за преброяването още в първите часове след старта <210>. " Има хакерска офанзива, която е причина за ограничение на част от ресурса, с цел да бъде преодоляна. Очакваме такива сходни офанзиви и сме взели ограничения. Това е един добър тест за системата за сигурност, която сме построили ", разясниха през вчерашния ден от Национален статистически институт.

За зла орис обаче стана и различен гаф - системата заби, а директното влизане в уеб страницата на Национален статистически институт и оттова в секцията се оказа невероятно за редица консуматори. Други пък имаха проблеми с регистрация в системата, а трети - с попълване на данните в самата карта за броене, като най-често не се признаваха ЕГН номера от системата.

Питат ни с кого живеем, какъв брой квадрата ни е кухнята и с какво се отопляваме



Преброяваме се по местоживеене, а не по адресна регистрация

Преброяването на четиричленно семейство с електронна карта ще отнеме не повече от 30 минути. Ако семейството се състои от двама или трима души, то и времето ще падне на 15 минути. Това оповестиха от Националния статистически институт. По-тромав ще бъде процесът, в случай че ни посети преброител в дома ни. Тогава ще би трябвало да отделим най-малко 40 минути.

Причината е, че индивидът, пристигнал да ни помогне с попълването на анкетата, ще чете въпросите на глас и при потребност ще дава уточнения. В анкетната карта с изключение на да посочим членовете на семейството, ще би трябвало да кажем и през коя година е издигнато жилището и от какъв брой стаи се състои. Трябва да знаем и какъв брой е общата застроена повърхност, както и какъв брой квадрата е кухнята. Домакинствата би трябвало да споменат също какъв тип сила употребяват за отопление и готвене и какви уреди имат.

" В преброителната карта би трябвало да се попълни адресът, на който индивидът живее в реалност, а не където е регистриран ", изясняват от Национален статистически институт. При електронното броене ще отсъства информацията дали живеем в панелка, тухлена, стоманобетонна или кирпичена постройка. Тя ще се попълня в допълнение от преброителите, като за задачата те ще беседват с домоуправителя на блока.

За да стартира електронното броене, би трябвало първо индивидът да се записва в уеб страницата census2021.bg. Това става с годна е-поща, ЕГН и номер на персонална карта или паспорт. Най-честата неточност при въвеждането е, че хората показват не датата на издаване, а на приключване, изясни Диана Янчева, зам.-председател на Национален статистически институт.

Данните от регистрацията се употребяват единствено за идентифициране на лицето и не се съхраняват от Национален статистически институт. Следва удостоверение на регистрацията - на имейл се получава линк, на който би трябвало да кликнем до 2 часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там би трябвало да се влезе с имейла и паролата от регистрацията ни.

С една направена регистрация се попълнят данните за всички членове на фамилията.

Електронното броене може да се прекъсне и да продължи по-късно, само че би трябвало индивидът да е приключил и удостоверил всяка страница с бутона „ Напред “. Ако страница е оставена незавършена повече от 30 минути, без да се вкарва нищо, връзката прекъсва и би трябвало да се влезе още веднъж с имейл и ключова дума.

Няма проблем хората да се връщат в предходни страници на преброителната карта и да редактират информацията, стига да не са завършили процеса дефинитивно. При довеждане докрай на анкетата се генерира 15-цифрен неповторим код, който се изпраща и на електронната поща. Този код би трябвало да се съобщи на преброителите, когато позвънят на вратата ни. Ако не ни намерят на адреса, те ще оставят контакт за връзка. Така хората ще могат да им се обадят и да продиктуват номера. За тези, които не са се преброили пък, те ще се върнат на адреса още веднъж, до момента в който не ги открият, или ще могат да им се обадят и да си уговорят комфортен час за посещаване. Достъпът до електронната карта ще бъде стеснен единствено за България.

Без наказания за зевзеците

Работя като сервитьор на Луната!

Малко прочут, само че забавен факт е, че човек не носи отговорност за попълнена неверна информация в преброителната карта, която попълня онлайн. Така напълно умерено всеки може да съобщи, че живее в президентски апартамент и че има имение с три басейна, или пък че работи като сервитьор на Луната. Въпреки тази " опция " от Национален статистически институт приканват хората да се отнесат съществено към националното броене и да бъдат оптимално точни, изчерпателни и акуратни по отношение на информацията, която подават, тъй като е от голяма важност за щрихиране на картината в страната.

Относно шерването на персоналните данни от Национален статистически институт твърдят, че всяка една информация е предпазена. Данните няма да се пазят, откакто преброяването приключи, а пък преброителите са попълнили декларация за конфиденциалност. Тоест, в случай че показа информация, която е получил в процеса си на работа, ще носи съответната наказателна отговорност пред закона. След като всички данни бъдат систематизирани и преброяването приключи, базата персонални данни няма да е нужна и ще бъде заличена. Въпросът е обаче дали до момента в който трае процесът, няма да има пробив в системата. От статистическия институт твърдят, че това няма по какъв начин да се случи и че отбраната е качествена.

Снимки Наташа Манева

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР