Масово недоволство на пациенти заради новия начин за определяне на

...
Масово недоволство на пациенти заради новия начин за определяне на
Коментари Харесай

Масово недоволство от ТЕЛК: Болни губят право на помощи

Масово неодобрение на пациенти поради новия метод за установяване на % неработоспособност от ТЕЛК комисиите.

Основното недоволство е, че поради прелюдия през август предходната година способ на пресмятане, доста хора с тежки болести остават без месечни помощи, тъй като не съумяват да съберат нужния % неработоспособност.

От месеци Бойко Равначки е прикрепен на легло. Мъжът има няколко съществени болести. До предходната година получавал месечно по 219 лв.,  тъй като имал 74% нетрудоспособност. С влизането на новите правила обаче Бойко внезапно се оказал задоволително здрав.

  " Получавам някакво писмо, че от 72% ме смъкват на 40%. А тези 40% не значат нищо, нямам никакви помощи. Трябва да имам най-малко 50%, с цел да получавам пенсия и помощи, които ми се поставят ", споделя Бойко Равначки.

Причината за смяната е, че процентите от другите заболявания към този момент не се сумират, а се взима процентът единствено на най-тежката болест. Лекарят от ТЕЛК комисията в Благоевград изяснява, че в тази ситуация с Бойко Равначки просто е спазил новия правилник.

" Съгласен съм с хората, само че и ние въобще не сме удовлетворени, тъй като на мен след 7 въпроса ми бяха дали отговор - Дадени са от горната страна точките, ние сме длъжни да ги съблюдаваме. Шефът на НЕЛК ми сподели, че има 30 000 тъжби, споделих му, че ще стават и повече ", коментира  за Нова тв доктор Олег Кашукеев, ръководител на Трудово-експертна лекарска комисия.

От Националния застрахователен институт прецизираха, че новата разпоредба би трябвало да понижи случаите, при които хора с доста дребни болести ги сумират и взимат  помощи.

" По остарялата разпоредба с правилото за събиране позволяваше на доста хора с общо взето възрастови промени да събират проценти и да получават инвалидни пенсии и по тази причина е толкоз огромен броя на инвалидите в България ", споделя доктор Огнян Червилов, член на Медицинската комисия при Търговско предприятие на Национален осигурителен институт.

Според  д-р Олег Кашукеев има подправени ТЕЛК-ове, само че никога това не са всички и е належащо да се посочат съответните имена на лекарите, които са ги издавали и те да понесат отговорност за това.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР