Масово караме коли над 13 г., а 1 441 248

...
Масово караме коли над 13 г., а 1 441 248
Коментари Харесай

Масово караме коли над 13 г., почти милион и половина автомобила вече имат екостикер

Масово караме коли над 13 година, а 1 441 248 автомобила към този момент имат екостикер с чип. Това са близо половината от към 3-те милиона моторни транспортни средства, които подлежат на механически обзор съгласно данни на " Автомобилна администрация " към 31 декември 2021 година

Оказва се, че всеобщо се карат доста остарели коли, които и доста цапат въздуха.

480 529 автомобила, минали на преглад, са получили първа екогрупа (б.р. - това са колите, които отделят най-вече нездравословни газове).

В екогрупа 2 попадат 173 802 автомобила, в трета са 461 345, а в четвърта група - 170 896.

 Бойко Рановски пред Dir.bg за новите екостикери, мръсния въздух и прегледите на колите Виж още

Най-малко са електрическите коли - 2192, които са в пета група, които са с нулеви нездравословни излъчвания.

И в случай че би трябвало да се направи рекапитулация излиза, че 30% от колите, минали на механически обзор, са остарели - първата им регистрация е направена сред 1992 и 1996 година Тези от втора и трета група също са остарели, а по този начин излиза, че близо 85% от автомобилте са над 13 години.

С въвеждането на стикерите общините към този момент могат да дефинират зони, в които коли с ниска екокатегория, да не могат да влизат. Към момента нито една българска община още не е въвела такава зона.

В София има направен план за разпоредба, само че още не е гласувана в столичния общински съвет.

Интересно е да се означи, че още преди да е напълно въведена тази мярка против замърсяването в градовете, се заговири за прекъсване на екостикерите.

Няколко пъти министърът на електронното ръководство Божидар Божинов сподели, че цялата информация за дадена кола я има в базата на Министерство на вътрешните работи. Респективно по регистрационния номер на колата може да се извади и нейната екокатегория от техническия обзор.

Също по този начин евентуално ще отпадне и контролния ваучър за водачите, което бе предложение на " Да, България ". Сега предложенията се поддържат от новия министър на електронното ръководство Божидар Божинов. Мярката цели понижаване на административната тежест. Според министъра синия ваучър не е необходим и цялата информация я има в системата на Министерство на вътрешните работи. Шофьорите ще могат да ревизират какъв брой дължат при съществуване на фиш, а не както сега единствено да знаят, че имат невръчен документ. Също по този начин ще може да се заплаща и онлайн.

" Оценка на системата може да бъде направена, когато всички транспортни средства минат по един път на механически обзор (следователно най-малко след една година от въвеждане на новия стикер) и общините стартират да вкарват забрани за влизане на МПС от избрани групи в зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции на тяхна територия.

Също по този начин резултат от новите стикери може да се търси след свързване на средствата за премерване в техническите пунктове с осведомителната система на ИААА. Вече стартира процеса по свързването им.

Държавата не е изразходвала обществени средства за построяването на тази система и въвеждането на новите стикери ", оповестиха от ИА " Автомобилна администрация " за Dir.bg.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР