Масови проверки по язовирите и реките след промените в Закона

...
Масови проверки по язовирите и реките след промените в Закона
Коментари Харесай

Масови проверки след промените в Закона за рибарство и аквакултури

Масови инспекции по язовирите и реките след измененията в Закона за риболовство и аквакултури. Доброволци от разнообразни сдружения на въдичарите ще се включат интензивно в битката с бракониерството. С новите текстове противозаконния улов на риба към този момент се преглежда като закононарушение и наказванията плануват даже отнемане от независимост.

Пловдив

Само за последните четири месеца чиновници на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури в Пловдив са извадили от язовири в Южна България мрежи с дължина над 1,5 километра.
Христомир Копчев - началалник отдел „ Рибарство и надзор ” - ИАРА Пловдив: На незнаен причинител, за жалост, съумяват да ни засекат по-рано и съумяват да избягат. Има иззети лодки, гребла, които изоставят в бягството си.
Резултатът се приема като непълен триумф, тъй като тук-там бракониерството се е превънало в противозаконен бизнес. Конфискуваните мрежи са материални доказателства по каузи против хванати бракониери, които се гледат в съда.

От 31 юли противозаконният улов влиза в страниците на Наказателния кодекс. Глобите стават сред 10 и 15 хиляди лв. за потребление на взривни субстанции и за лов на риба с ток. Бракониерството към този момент ще е престъпна демонстрация и в случай че бъде потвърдена публичната му заплаха е планувано даже отнемане от независимост от 6 месеца до 3 години.

За тези промени упорстваха и доброволците от съдружие, което следи за бракониерски мрежи в язовир " Пясъчник ".
Валентин Данаилов – ръководител на риболовно съдружие: Определено ни се желае повече хора да погледнат по-надалеч и да помислят какво оставяме след нас, какво взимаме. Ние сме напълно непринудено съдружие, което желае единствено да дава – всеки лев отива за зарибяване на водоеми и реки. Христомир Копчев - началалник отдел „ Рибарство и надзор ” - ИАРА Пловдив: Включват се във ваденето на мрежи, имат лодки и това ни облекчава, тъй като ставаме доста мобилни.
Легитимните рибари споделят, че са ефикасна група за битка с бракониерството. Най постоянно те подават сигналите за нарушавания. А от август органите на Агенцията по риболовство към този момент ще имат и по-широки пълномощия за противопоставяне на нарушителите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР