Масови протести във Франция срещу трудовата реформа на Макрон ©

...
Масови протести във Франция срещу трудовата реформа на Макрон ©
Коментари Харесай

Вечерни новини: 11 октомври

Масови митинги във Франция против трудовата промяна на Макрон

© JEAN-PAUL PELISSIER Още по тематиката
Вечерни вести: 10 октомври

Христо Стоичков ще бъде освободен като почетен консул на Република България в Кралство Испания; Избраният за ръководител на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, чийто избор беше върнат от президента Румен Радев, е станал заместник-председател на съда; Национална агенция за приходите даде публично начало на втория сезон на лотарията с касови бележки
10 окт 2017
Вечерни вести: 9 октомври

Венецианската комисия предлага България да ускори отчетността на основния прокурор; фонд или целева дотация може да подкрепя лечебните заведения с финансови затруднения; депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев бе определен за зам.-председател на политическия комитет на НАТО
9 окт 2017 323.7 млн. лева
са приходите на хотелиерите от нощувки през август, което е с 8.3% повече спрямо година по-рано. Хотелиерите регистрират със 7.5% повече чужденци и с 4.6% повече българи през август, демонстрират данните на Национален статистически институт.

На фотографията: Масови митинги във Франция против трудовата промяна на Макрон
Хиляди чиновници от държавния бранш стачкуваха в цяла Франция в общо към 130 демонстрации. За пръв път от десетилетие деветте френски синдиката, представляващи работещите в държавния бранш, приканиха дружно за стачка против " негативните " държавни промени в заетостта. Общо към протестни дейности бяха призовани 5.4 милиона работещи. Макар катализаторът за митингите да се разграничава в обособените профсъюзи, главният фактор е държавният проект да бъдат закрити десетки хиляди работни места в държавния бранш плюс неотдавнашното заледяване на заплатите, заплахата от понижаване на заплащанията при болнични и трудовата промяна. В стачките се включиха съвсем половината от началните учители в Париж, лекари, фармацевти и зъболекари, студенти и други

Определянето на размера на застраховката " Гражданска отговорност " съгласно нарушаванията може да не влезе в действие от първия ден на 2018 година, само че въпреки всичко това ще е реалност при започване на новата година. Това разгласи в утринния блок на bTV заместник-председателят на Комисията за финансов контрол Ралица Агайн. При определянето на цената на наложителната застраховка ще се взимат поради всички регистрирани нарушавания и влезлите в действие наказателни постановления. Идеята е водачите без нарушаване да заплащат по-ниска цена от базовата, която се заплаща сега, а хората с нарушавания – по-висока. За най-недисциплинираните водачи цената може да скочи до 200% по отношение на базовата, за изрядните понижението е към 50%. Според данните най-вече са нарушаванията, свързани с превишената скорост - общо 1 млн. в интервала 2014 - 2017 година Другите нарушавания, които ще въздействат на цената на застраховката, са лишаване на преимущество, внезапна промяна на посоката на придвижване, неспазване на дистанцията.

Министерският съвет утвърди план на нов Закон за пазарите на финансови принадлежности (ЗПФИ), заяви държавната пресслужба. Запазват се условията на в този момент настоящия закон към издаването на лиценз, финансова адекватност и ликвидност на капиталовите медиатори. Въвеждат се обаче и нови подробни условия за добра известност, професионална подготовка и опит на членовете на управителните и контролните органи на капиталовия медиатор. Запазва се и до момента съществуващият режим на утвърждение на членовете на управителните и контролните органи на капиталовия медиатор. Нов миг в предлагания законопроект е опцията капиталовите медиатори да подписват контракти с обвързани сътрудници. Обвързаният сътрудник може да бъде физическо лице или комерсиално сдружение, което против заплащане може да дава избрани услуги от името на един капиталов медиатор и на негова цялостна и безусловна отговорност. Законопроектът планува обвързаните сътрудници да се записват в Комисията за финансов контрол.

Държавата се отхвърли да бъде уведомявана от работодателите за това, че изискванията за труд във компаниите им не са се трансформирали . Правителството утвърди такава смяна в Закона за здравословни и безвредни условия на труд. Ако Народното събрание я одобри, работодателите, в чиито предприятия през миналата година не е имало смяна в изискванията на труд, ще бъдат освободени от задължението до 30 април всяка година да подават документално съобщение до териториалната дирекция " Инспекция по труда ", с което да удостоверяват този факт. Уведомленията не съдържат данни, които биха подкрепили контролната активност, а единствено удостоверяват неналичието на смяна на към този момент заявена информация. Подаването на документите е голословна административна тежест за работодателите. С смяната към 160 000 компании ще бъдат освободени от това обвързване.

Софийската градска прокуратура няма да образува досъдебно произвеждане по сигнал на вицепремиера Валери Симеонов против депутата от Българска социалистическа партия Елена Йончева за издаване на държавна загадка. Сигналът на Симеонов беше за изявление на Йончева пред bTV от юни, в което тя сподели фотоси на оградата по границата, които съгласно вицепремиера поставяли под риск националната сигурност на страната и давали тенденция на имигрантския поток. Освен това той цитира друго нейно изявление пред " Нова телевизия ", в което тя изяснява, че огромна част от оградата била едноредова, а трябвало да е двуредова. Тогава депутатите от Българска социалистическа партия реагираха с внасяне на сигнал за нарушавания при градежа на възпрепятстващото оборудване.

Асоциацията на работодателите възрази с писмо до медиите против все по-честите отрицателни публични акции, ориентирани към уронване на престижа и подкопаване на доверието към българските бизнесмени. Това ставало на основа на единични, изолирани отрицателни практики. Освен това са зачестили случаите на кампанийното рекламно популистко законотворчество, се показва в писмото. Затова в него се припомня, че предприемаческата самодейност в действителния бранш е в основата на генерирането на стопански напредък и устойчиви работни места и е единственият сигурен път към повишението на приходите и виталния стандарт в страната.

Райфайзенбанк покачва прогнозата си за Брутният вътрешен продукт на България за 2017 година на 4%

За 2017 година растежът на Брутният вътрешен продукт за България ще бъде по-висок от упования, се показва в постоянния макроанализ на Райфайзенбанк. За цялата година предстоящият напредък е към 4% съгласно прогнозата на банката. За този растеж ще допринесат потреблението на семействата и брутното формиране на главен капитал, подтиквани от по-ниските лихви по депозити и заеми. Нетният експорт ще остане позитивен, само че с по-слабо въздействие, разяснява икономическият анализатор на " Райфайзен " Емил Калчев. През второто тримесечие на 2017 година Брутният вътрешен продукт се е нараснал в действително изражение с 4.2% на годишна база. Крайното ползване е повишено с 4.1%, а бруто капиталообразуването - с 2.4%. Износът на артикули и услуги се е усили с 6.3%, а вносът - с 5.7%.

" Kaufland България " откри четвъртия си филиал във Варна

" Kaufland България " откри четвъртия си филиал във Варна. Хипермаркетът се намира наоколо до стадион " Варна " на бул. " Осми крайморски полк ". Това е най-модерният хипермаркет на веригата в цялата страна, построен по напълно нова идея. Основният акцент е върху улеснението при извършване на покупки, което е реализирано посредством редица нововъведения в дизайна, означение на стоковите групи, както и нова класификация, която обезпечава по-лесна досегаемост и нагледност. Хипермаркетът е ситуиран на 3 815 кв.м комерсиална повърхност и разполага с 249 места за паркиране. С откриването на обекта във Варна магазините Kaufland в цялата страна стават 58.

" Еуратек " регистрира 44 000 продадени Skoda за 25 години в България

За четвърт век българско-чешката компания е продала 40 000 нови автомобила Skoda. Най-търсеният модел в България е " Октавия ", който последните две години е без конкуренция в сегмента си. Официалният вносител на Skoda означи 25 години работа на българския пазар. Това е една от фирмите с най-дълга история в сектора, като отстъпва само на вносителя на марките Ford, Volvo, Land Rover и Jaguar " Мото-Пфое ". След рухването на социализма до 1991 година колите " Шкода " не участват публично в България. През 1992 година се появява българско-чешкото дружетво " Еуратек ", първият шоурум на което е на бул. " Тотлебен ". Още първата година са продадени 450 коли.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР