Маслините присъстват в живота на хората от хилядолетия насам. Те

...
Маслините присъстват в живота на хората от хилядолетия насам. Те
Коментари Харесай

Те са безсмъртни, имат божествен произход и са много полезни за хората

Маслините участват в живота на хората от хилядолетия насам. Те са доста потребни за човешкия организъм, а за тези изгоди ще ви опише днес  Sofia24.bg.  Маслиновото дърво е " безсмъртно. По света има такива на възраст над две хиляди години, които и до през днешния ден не престават да дават плод. Именно заради дългия си живот, на маслините се гледа като на безсмъртни.

Маслиновото дърво има много дълги корени, които проникват надълбоко в земята, достигайки влажна почва даже и през горещо лято. Във връзка с този факт, не е чудно, че маслиновите дръвчета виреят по Средиземноморието. Маслините са необикновен плод от който се създава масло. Някога зехтинът е бил създаван за гориво, което се е употребило за лампи и осветление.

Хората почнали да го употребяват и в готварството. Известно е, че маслиновото масло има значимо място и в някои християнски ритуали. Използва се и като съставна част за козметични средства. В Гърция от зехтин се създава и естествен сапун. Учени пък са доказвали, че мощните антиоксиданти в маслиновите листа намаляват риска от болести като диабет, рак, инфаркт, наднормено тегло и редица други болести, поставящи хората в риск.

Наред с това, редица изследвания демонстрират, че комбинацията от фенолни екстракти в маслиновите листа има антиоксидантно и антимикробно деяние. Маслиновият чай е елементарен за подготвяне, като 20-30 листа се запарват в към 300-350 мл гореща вода. Варите го за към 10-тина минути, прецежда и изваждате листата, а когато изстине леко – подготвен е за пиянство. Маслините са най-масово култивираното растение в света. Средиземноморските страни стоят зад 95% от производството на маслини, като водач е Испания пред  Италия и Гърция.

 

Olea europea е добре познатият ни тип маслина. Това е постоянно зелено дърво, което живее доста години и височината му доближава от 5 до 20 метра. Към днешна дата в Гърция има две вековни маслинови дървета от 500-600 година прочие н. е. и те се намират в Атина. На остров Крит, в село Вувес, има маслиново дърво, чиято възраст се прави оценка на 3000 години. " Маслиновото дърво на Вувес “ дава плодове и през днешния ден. 

Археологът Ticia Verveer разгласява фотография на дървото в Twitter и означи: " То стоеше тук, когато Рим изгоря през 64 ​​г. сл. Хр., а Помпей беше заровен под пълен килим от вулканична пепел през 79 година сл. н. е. “.

Всичко това се е случило единствено в ранна детска възраст на дървото. Приблизително 20 000 души в този момент посещават дървото всяка година. Ако не можете да пътувате до Крит, можете да извършите виртуална обиколка на Музея на маслиновото дърво във Вувес и да видите този 3D модел на дървото. 

Друг любопитен факт за маслините е техният генезис, макар че е загубен в пустинята на забравата, той има божествено значение. Според гръцката митология произходът му датира от разногласието сред Атина и Посейдон за покровителството на град Атина. Богът на морето сътвори коня със своя тризъбец. Това пламенно и бързо творение трябваше да се състезава с творението на Атина, а боговете на Олимп трябваше да изберат кой от двамата е по-подходящ за града. Тогава богинята на войната основала маслиновото дърво, чиито плодове щели да обезпечават храна на хората и да им дават светлина и топлота през нощта с огъня си. Боговете избрали маслиновото дърво на Атина, богинята, която е дала името си на града, който от този момент се назовава Атина.

В антична Гърция зехтинът, който гори в свещените светилници на храмовете, е прочут като " безконечния огън “ на Олимпийските игри. Победителите в тези игри са получавали венец от маслинови листа. Както е добре известно, маслиновото стръкче е знак на мир или триумф. Маслината е богата на минерали и витамини А, Е, К и В. Маслините съдържат също по този начин и витамини от група В, витамин А, С и РР. Маслините са добър източник и на минерали - калий, калций, селен, магнезий, фосфор, натрий, мед, манган и цинк. Тъй като съдържат олеинова киселина, която прави кожата по-мека и здрава, потреблението на маслини понижава бръчките с 20%. Маслината, която, както казахме, съдържа витамин Е, е отличен антиоксидант за здравето на кожата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР